Hlavní obsah

Nejlepší vztahy od Havla, řekla Černochová v Pentagonu. A podepsala smlouvu

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová a Lloyd Austin.

Reklama

Česká ministryně obrany Jana Černochová v Pentagonu podepsala se svým americkým protějškem Llyodem Austinem česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci.

Článek

Je to 37 listů papíru popsaných strohým právnickým jazykem. Podstata Smlouvy o obranné spolupráci mezi Českem a USA je ale velmi osobní. Jsou v ní totiž zapsané vyhlídky Česka na to, že bude pokračovat v cestě, kterou si vybralo v roce 1989.

Ve Washingtonu dokument v úterý podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým protějškem z USA Lloydem Austinem. Na smlouvu není podle ministryně obrany Černochové vázaný nový projekt typu armádní základny. Čeká ji napínavá ratifikace v českém Parlamentu. Na americké straně je to jen formalita.

Setkání proběhlo přímo ve středobodu bezpečnosti Západu - v Pentagonu, tedy sídle amerického ministerstva obrany. „Naše strategické partnerství nikdy nebylo silnější,“ řekl Austin Černochové na jednání uvnitř Pentagonu. „Vaši občané slyší ozvěnu invaze z roku 1968,“ dodal člen Bidenovy administrativy ke společné pomoci Ukrajině napadené Ruskem.

Černochová přitakala. „Snahy podrobit si suverénní zemi nám připomínají naši vlastní historickou zkušeností,“ řekla.

Hymny a uniformy

Dále se už před novináři jen děkovalo. „Je jasné, že česká vojenská pomoc by nemohla být tak rozsáhlá bez americké podpory,“ uvedla ministryně a zmínila dodávky vrtulníků. Česká armáda má totiž v nejbližší době dostat z USA dva nové vrtulníky a dalších osm starších strojů dostane darem za pomoc Ukrajině.

„Naše vztahy jsou nejlepší od doby, kdy byl Václav Havel prezidentem. Jeho odkaz chceme rozvíjet do robustního partnerství,“ uzavřela Černochová.

Její přijetí v Pentagonu bylo se vší parádou, Černochovou Austin přivítal u vchodu do Pentagonu před nastoupenou uniformovanou jednotkou, hymny obou zemí odehrála v hřejivém slunci vojenská kapela.

Už den před podpisem smlouvy bylo na Černochové ve Washingtonu při pietě u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka znát, jak jí na úterním aktu záleží.  „Pro Českou republiku je to jeden z nejvýznamnějších okamžiků od sametové revoluce,“ řekla tam českým novinářům. Očekávaný velký den jejího politického života ji narušovaly jen dotazy na neshody s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, který má nepochybně dobrou pověst v USA - v minulosti sloužil jako zástupce velitele východního křídla NATO v Polsku.

Základna nebude

Smlouva o obranné spolupráci poskytuje právní rámec pro pobyt amerických vojáků v Česku. Podle českých představitelů není na smlouvu navázaný žádný konkrétní projekt typu základny.

„Tato smlouva v žádném případě nezakládá právo USA, aby na našem území umísťovaly vojáky či vojenské základny. Smlouva dává podmínky k tomu, jak můžou fungovat američtí vojáci, když probíhají některá cvičení, kurzy vůči spojeneckým vojákům, jako se to děje už dnes,“ uvedla ve Washingtonu Černochová.

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Oba ministři obrany před budovou Pentagonu.

Černochová loni v dubnu řekla, že by chtěla téma americké vojenské přítomnosti s americkou stranou otevřít. Svá slova ale vzala zpátky s tím, že se nechala unést atmosférou kongresu ODS. Posílené kontakty mezi českou a americkou armádou přinesou projekty modernizace, kdy česká armáda získává zbraně z USA coby kompenzaci za dodávky Ukrajině.

„Samozřejmě ve chvíli, kdy budeme mít americký equipment (vybavení - pozn. autorky), a ten budeme mít v podobě helikoptér, tak i z hlediska servisu a kontrol k nám mohou jezdit (američtí vojáci - pozn. autorky) v souvislosti s touto technikou,“ řekla také Černochová.

Vzkaz Kremlu

Podepsanou smlouvu čeká důležitý krok v podobě ratifikace v českém Parlamentu. Tu provázejí i kritické hlasy - například ze strany pořadatelů protivládních demonstrací na Václavském náměstí, na nichž se objevují proruské motivy. Někteří lidé argumentují, že smlouva dostává Česko do područí USA, a tvrdí, že dovolí u nás budovat americké vojenské základny.

České tajné služby varují, že smlouva se stala „potravou“ dezinformačních kampaní cílících na české publikum. Velmi bouřlivé bylo schvalování takřka totožné smlouvy na Slovensku - které proběhlo těsně před ruskou invazí na Ukrajinu.

Český Parlament má smlouvu podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) projednat řádně, ale bez průtahů. Už dříve Seznam Zprávám řekla, že by byla ráda, aby to bylo do letních prázdnin.

Na americké straně je naopak schválení DCA čistě formalitou. Američané vnímají v tuto chvíli podepsání smlouvy hlavně jako vzkaz spojenecké solidarity.

„Doufám, že nenastane situace, která by vyžadovala příchod amerických vojáků do České republiky. Musíme ale být připravení a poslat do Kremlu vzkaz, že tam budeme. Že náš závazek vůči spojencům a NATO je neměnný,“ řekl ve Washingtonu demokratický kongresman Lloyd Doggett.

Reklama

Doporučované