Hlavní obsah

„Nepodělat se před Rusákem.“ Česko ztratilo velkého diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí, Seznam Zprávy

Martin Povejšil patřil ke klíčovým lidem české zahraniční politiky.

Reklama

Ve věku 62 let zemřel český diplomat Martin Povejšil. Zastával pozice českého zástupce při Evropské unii a NATO. Na Ministerstvu zahraničních věcí měl na starost zejména bezpečnostní otázky.

Článek

Přestože jméno Martina Povejšila nejširší veřejnosti nemusí znít povědomě, jeho vliv na českou zahraniční politiku, a tím i českou bezpečnost byl – bez přehánění – obrovský.

Povejšil se držel v zákulisí vědomě. „Diplomacie nemá ráda rozruch,“ řekl v rozhovoru Seznam Zprávám letos v červenci.

Měl však každopádně zásadní podíl na tom, že si Česko udrželo své západní ukotvení. A to i v časech, kdy se bývalý prezident Miloš Zeman snažil zemi sbližovat s autoritářskými zeměmi jako Rusko či Čína. Povejšil byl mimo jiné u citlivé operace, kdy se české diplomacii v důsledku kauzy Vrbětice podařilo osekat zastoupení ruských diplomatů a rozvědčíků v Praze.

Odkazem jeho celoživotní práce je aktuální vládní bezpečnostní strategie, která natvrdo pojmenovává hrozby, kterým Česko čelí.

Loni v červnu například Povejšil dostal Cenu Bezpečnostní rady státu za celoživotní přínos v oblasti zahraniční bezpečnostní a obranné politiky.

„Naslouchal jsem mu“

Povejšil do své smrti zastával post vrchního ředitele sekce multilaterální a bezpečnostní, byl dlouholetým náměstkem ministrů zahraničí. Hodnota jeho zkušeností se výrazně projevila zejména v časech, kdy Černínskému paláci vládli ministři mladší generace.

„S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ uvedl ve svém prohlášení stávající šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Rozhovor s Martinem Povejšilem

Velký rozhovor s předním českým diplomatem Martinem Povejšilem, který stál za novou bezpečnostní strategií vlády. Mimo jiné o tom, jak důležité bylo se „nepodělat před Rusákem“ po invazi na Ukrajinu.

Povejšil zemřel po dlouhé těžké nemoci. Byl vystudovaným filologem, v diplomacii zakotvil hned v roce 1990. Původně se věnoval zejména španělsky mluvícím zemím, byl velvyslancem ve Španělsku a v Chile. Později se ale vyprofiloval jako expert na evropskou a bezpečnostní politiku.

Byl u klíčových okamžiků českých novodobých dějin – v době, kdy Česko vstupovalo do EU, byl vrchním ředitelem evropské sekce Ministerstva zahraničních věcí a později se stal českým stálým zástupcem při EU. Byl také velvyslancem Česka při NATO.

Ruské prachy u radaru

V nultých letech byl jedním z hlavních vyjednavačů o umístění amerického radaru v Brdech. K této etapě se vrátil i v rozhovoru se Seznam Zprávami. A neobvykle otevřeně.

„Tehdy jsme si uvědomili, že proti nám běží velmi široce pojatá vlivová operace z Ruska, které přisluhovala zdejší pátá kolona. Měli jsme informace od zpravodajských služeb, že to běží, že za tím jsou ruské prachy. Věděli jsme to, ale neuměli jsme s tím zacházet,“ řekl Povejšil.

Pohyboval se také u dojednávání dohody o obranné spolupráci s USA, kterou během léta schválila Poslanecké sněmovna a ratifikoval ji prezident Petr Pavel.

Povejšil byl podle zákulisních informací jeden z mála lidí ve státní správě, které respektoval expremiér Andrej Babiš (ANO), jenž je jinak známý svým „šéfovským“ stylem jednání s kolegy a úředníky. Babiše Povejšil například doprovázel na cestě do USA, kde českého expremiéra v roce 2019 přijal tehdejší americký prezident Donald Trump. Babiš v té době sice vystupoval jako spojenec prezidenta Zemana, ale zároveň nechal pracovat českou bezpečnostní komunitu, což vyvrcholilo zveřejněním aféry Vrbětice a vyhoštěním ruských špionů.

Krátce před smrtí Povejšil zdůraznil důležitost toho, jak se Česko jako stát i jeho občané zachovali po ruské agresi na Ukrajině. „Premiér říká, že není den, kdy bychom nedodali kus vojenské techniky na Ukrajinu. Že to děláme jako desetimilionová země v půlmiliardovém obyvatelstvu EU, je téměř neuvěřitelné. Tím, že jsme to udělali hned, bez zaváhání a že se tam tři premiéři včetně premiéra Fialy vypravili brzy po invazi a ukázali, že se před Rusákem nepoděláme, jsme prokázali mimořádný leadership,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované