Hlavní obsah

Orbánovo jednání vytváří nežádoucí precedens, míní ministr Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: martindvorak.cz

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Reklama

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) uvedl pro Český rozhlas, že debata o změnách rozhodovacího procesu EU je nutná. Je podle něj důležité zvolit model, který bude efektivní, ale zároveň neznevýhodní malé státy.

Článek

Lídři členských států Evropské unie vyslali na Ukrajinu během probíhajícího summitu EU smíšené signály. Státy schválily začátek přístupových jednání s Ukrajinou, na jejichž konci by se bránící se země měla stát dalším členem bloku. Na druhé straně ale nevyjednaly revizi rozpočtu EU související s další pomocí válkou zmítané Ukrajině.

Výstupy summitu vyvolaly otázky o jednotě členských států. Zahájení přístupových jednání s Kyjevem podpořilo 26 z 27 členských států. Rozhodnutí bylo přijato jednomyslně, protože maďarský premiér Viktor Orbán těsně před hlasováním odešel ze sálu. Maďarsko se již několik měsíců staví do opozice vůči většině unijních jednání v souvislosti s Ukrajinou.

Maďaři většinu návrhů vetují. V tomto případě však Orbán ustoupil a nechal za jeho nepřítomnosti rozhodnutí schválit. Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), s nímž hovořil Český rozhlas Plus, jde z Orbánovy strany o možný obchod. Maďarsko má kvůli špatnému stavu své justice zmražené evropské fondy. Ministr míní, že se maďarský premiér snažil tímto krokem připravit půdu pro jednání o možném uvolnění části peněz.

V rozhovoru ministr řekl, že Orbánovo jednání vytváří nežádoucí precedens. Kvůli tomu je podle něj namístě vést debatu o změnách rozhodovacího procesu v EU a odklonu od principu jednomyslnosti, podle něhož musejí být některá rozhodnutí přijatá jednohlasně, státy však mohou využít své právo veta. To využilo Maďarsko například během jednání o další pomoci Ukrajině, kterou jediné odmítlo.

V souvislosti s tím se už několik měsíců vede debata o změně hlasovacího modelu. Podle Dvořáka je důležité „najít správný model, který ale zachová práva a schopnost malých zemí podílet se na rozhodování“. „Viděli jsme bouřlivou, až hysterickou reakci na výrok pana prezidenta v Bruggách, že bychom o tom měli aspoň zahájit debatu,“ řekl Dvořák.

Na otázku, zda se vede debata o budoucnosti principu jednomyslnosti i na vládě, odpověděl ministr záporně. Podle něj zatím není politická odvaha k takovému kroku vzhledem k reakci po prezidentovu výroku. On sám by však zrušení jednomyslnosti podpořil. „Orbán dává najevo, že je to naléhavé,“ dodal.

Reklama

Doporučované