Hlavní obsah

Rakušan by měl na pozici ministra skončit, míní pirátský europoslanec

Foto: Mikuláš Peksa, Seznam Zprávy

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Reklama

Pirátští politici ve vládě jsou zatím zdrženliví k tomu, aby Vít Rakušan na pozici ministra vnitra skončil. Jejich hlavní vnitrostranický oponent si ale myslí, že by šéf STAN měl rezignovat.

Článek

Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy nemá Vít Rakušan (STAN) zůstat v čele Ministerstva vnitra. Řekl to v neděli během diskuzního pořadu Partie na Prima News.

„Jsem přesvědčen o tom, že ze strany Pirátů neexistuje momentálně žádný důvod ho (míněno Víta Rakušana, pozn. red.) na té pozici držet, a je to otázka, kterou by měl pan premiér vyřešit,“ uvedl Peksa. „Z mého pohledu je těžko obhajitelné, aby takto pokračoval,“ naznačil dále, jak si ono řešení představuje.

Na otázku Seznam Zpráv, zda hodlá ve věci sám něco podniknout v rámci vnitrostranické diskuze, Peksa odpověděl, že ctí autonomii, kterou zástupci Pirátské strany na jednotlivých pozicích mají.

Peksa: Ctím jejich rozhodnutí

„Podobně jako vládní kolegové ctí naši autonomii při rozhodování v Evropském parlamentu, ctím i já jejich rozhodnutí ve vládě, ačkoliv mohu mít na věci občas jiný názor,“ konstatoval.

Jde o prvního vrcholného politika Pirátů, který vyjádřil směrem k Vítu Rakušanovi (STAN) jasné odmítnutí. Jeho vládní kolegové totiž vyjádřili svému koaličnímu partnerovi podporu s tím, že předložené důkazy šéfa rozvědky Petra Mlejnka o jeho roli v kauze Dozimetr jsou dostačující.

Kauza Dozimetr

Kauza znovu ovlivňuje politické dění na nejvyšší úrovni.

„Platí, že na základě předložených informací nebyly nyní shledány důvody pro jeho odvolání. To nic nemění na tom, že nyní probíhá jeho řízení k získání prověrky na stupeň přísně tajné, a pokud by ho nezískal, nemůže funkci dál vykonávat. Toto pravidlo platí stejně pro všechny,“ reagoval v pátek na dotazy Seznam Zpráv šéf Pirátů Ivan Bartoš. Téměř totožně odpověděl i jeho kolega, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Mlejnkovy schůzky s Redlem

Nutno dodat, že Mikuláš Peksa patřil k Pirátům, kteří nechtěli, aby jejich strana vstupovala do vlády Petra Fialy. Stejně tak nebyl příznivcem koalice Pirátů a Starostů pro volby v roce 2021.

Vláda se v současnosti potýká s dozvuky korupční kauzy Dozimetr, ve které uvázli politici hnutí STAN. Seznam Zprávy minulý týden odhalily, že se s hlavní postavou aféry, nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, pravidelně stýkal i Rakušanem nově jmenovaný šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek. Ten na svou obhajobu předložil ministrům čestné prohlášení, podepsané klíčovým svědkem případu Michalem Zděnkem, který v něm tvrdí, že Mlejnek byl ten, kdo jej přivedl ke spolupráci s policií.

Reklama

Doporučované