Hlavní obsah

Piráti chtěli stálý příspěvek na činnost v plné výši, NSS to zamítl

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost Pirátů. Na snímku jejich šéf Ivan Bartoš.

Reklama

Stálý příspěvek na činnost se vyplácí koalici jako celku, rozhodlo v minulosti Ministerstvo financí. Piráti tento postoj napadli a chtěli, aby příspěvek v plné výši dostali oni i STAN. Nejvyšší správní soud ale stížnost zamítl.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost Pirátů, kteří se domáhali stálého příspěvku na činnost v plné výši, přestože v posledních sněmovních volbách kandidovali v koalici s hnutím STAN. Ministerstvo financí rozhodlo o vyplácení příspěvku koalici, která si jej pak podle dvoustranné dohody rozděluje. Podle výkladu zákona navrhovaného Piráty by plný příspěvek, tedy deset milionů korun ročně, získaly oba subjekty, což soudy neakceptovaly. Rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

Nárok na stálý příspěvek vzniká podle verdiktu pouze koalici jako celku, protože právě ona podává kandidátní listinu a jen vůči koalici jsou zjišťovány přesné volební výsledky. „Pouze u koalice tak lze zjistit, zda a v jaké výši má nárok na tento příspěvek. Jednotlivé politické strany a hnutí mají na tento příspěvek nárok, avšak pouze s ohledem na volební zisk koalice a na jeho poměrnou část určenou dohodou o podílu členů nebo zákonem,“ stojí v rozhodnutí NSS.

Ke stejnému závěru dospělo Ministerstvo financí a poté i Městský soud v Praze, který upozornil na to, že je volbou politické strany, zda bude do Sněmovny kandidovat samostatně, anebo ve spojení s jiným subjektem. „Každá politická strana či politické hnutí tak musí zvážit veškeré dopady, které na ni tato skutečnost bude mít,“ uvedl loni městský soud.

Podle zákona mají nárok na stálý příspěvek strany a hnutí, které získaly ve volbách do Sněmovny nejméně tři procenta hlasů. Pokud strany a hnutí kandidují v koalici, dělí se stálý příspěvek podle jejich dohody, případně rovným dílem, pokud dohodu neuzavřou.

Situace Pirátů po volbách v roce 2021 byla specifická v tom, že získali jen čtyři poslanecká křesla, zatímco jejich koaliční partner získal 33 poslanců. STAN tak od státu dostává více peněz za mandáty.

Reklama

Doporučované