Hlavní obsah

Pokutu sto tisíc pro pilota z Hřenska hasí ministři Kupka i Rakušan

Foto: HZS ČR

Požár v národním parku České Švýcarsko. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Případ stotisícové pokuty, kterou dostal od úřadu pilot Jiří Vlk za svůj podíl na hašení požáru v Českém Švýcarsku, pobouřil veřejnost. Soukromý pilot tam pracoval na vlastní náklady. Řešení hledají i ministři dopravy a vnitra.

Článek

Případem se zabývají hned po návratu vlády z Kyjeva i ministři Martin Kupka (ODS) a Vít Rakušan (STAN). Úřad pro civilní letectví (ÚCL) ji uložil soukromému pilotovi Jiřímu Vlkovi za porušení několika předpisů při hašení požáru v národním parku České Švýcarsko letos v létě.

Podle Kupky i v krizových situacích je potřeba respektovat základní pravidla leteckého provozu. „Věřím, že najdeme řešení, které bude rozumné a zohlední míru potřebnosti toho zásahu,“ dodal ministr dopravy s tím, že případem se úřady nadále zabývají.

Pomáhal hasit Národní park České Švýcarsko a dostal pokutu sto tisíc

Ministr vnitra Rakušan, pod jehož resort spadají i hasiči, k incidentu řekl, že i v podobných vypjatých případech je třeba vyvarovat se „partyzánských“ snah, které by mohly situaci na místě požáru zkomplikovat. Doplnil, že tím však nemá na mysli přímo případ Jiřího Vlka.

„Zastání hasičů tady bylo, daný pán byl schopen reagovat velmi rychle. V Hřensku se objevil brzy a byl jedním z prvních, kdo na místě s technikou byli, takže v tomto smyslu mu určitě patří poděkování,“ reagoval Rakušan.

Také on si však stojí za tím, že se i v těchto případech musí dodržovat elementární postupy v letectví. Provoz nad Hřenskem byl totiž v době požáru velmi komplikovaný. Pomáhaly i vrtulníky a letadla ze zahraničí.

Podle hasičů, kteří zákrok na místě požáru koordinovali, Vlk zásah nijak nekomplikoval a respektoval veškeré pokyny letecké služby Policie ČR, se kterou tvořil formaci. ,,Hasičský záchranný sbor byl s pilotem ve spojení prostřednictvím našeho Národního operačního a informačního střediska. Následně byl pan Vlk na místě ve spojení s leteckou službou Policie ČR," uvedl za Hasičský záchranný sbor ČR Tomáš Pořízek.

Z pohledu nasazení při podobných událostech je nutné, aby s hasícím vrtulníkem a jeho pilotem probíhaly výcviky. To podle informací HZS ČR Jiří Vlk v minulosti splňoval.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček se k případu vyjádřil pro portál iRozhlas, kde uvedl, že jednání ÚCL bylo podle něj zkratkovité.

,,Zaprvé to není poprvé, co se něco takového stalo. Zadruhé se domnívám, že Úřad pro civilní letectví si nejdřív měl vyžádat stanovisko našeho generálního ředitelství, což neudělal, a přijmout jeho pokutu,“ popsal Vlček.

S postupem úřadu Vlček nesouhlasí. Byl podle něj principiálně špatný.

Pomoci dobrovolníků si hasičský sbor podle Tomáše Pořízka v době požáru velmi vážil. ,,Dobrovolnické aktivity se nám hned ze začátku zásahu podařily dostat pod kontrolu a byl pro ně nastaven fungující systém. Práci i obětavost dobrovolníků oceňujeme," dodal Pořízek.

V pondělí přišla výzva, v úterý už hasil

Úřad pro civilní letectví v tiskové zprávě už dříve uvedl, že s pilotem zahájil přestupkové řízení.

„Pilot provedl sérii osmi letů při zásahu integrovaného záchranného systému v Hřensku. Jedná se o provoz s nutným zvláštním výcvikem, postupy pro specifickou vysoce rizikovou činnost a tak dále. Nejedná se tedy o pouhé byrokratické překážky,“ vysvětlil mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

„Výzva k pomoci přišla v pondělí a já jsem už od úterního rána hasil, takže jsem nebyl schopný za tak krátký čas všechny souhlasy sehnat,“ popsal pilot Jiří Vlk s tím, že předpokládal, že všechna nutná povolení zajistí hasičský sbor jako koordinátor záchranné akce. To se ale nestalo. Pilot tak musel shánět potřebné doklady až zpětně.

Příspěvek Jiřího Vlka o pokutě se rychle rozšířil mezi tisíce uživatelů sociálních sítí. Někteří nabízejí pomoc se splacením pokuty, jiní naopak pilota viní ze zkomplikování situace profesionálním hasičům. Svůj názor na incident vyjádřil třeba bývalý pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Jak ÚCL celou situaci nakonec vyhodnotí a jestli v případu pomůže i přímluva ministrů dopravy a vnitra, budeme nadále sledovat.

Reklama

Doporučované