Hlavní obsah

Policie stíhá po pardubické razii osm osob. Obvinila je z manipulace a uplácení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sedm z osmi lidí bylo obviněno z podplácení. Ilustrační fotografie

Reklama

Po listopadové razii na Pardubicku, ve které policie zadržela i zaměstnance Ministerstva obrany, je nyní obviněno osm osob. Měly manipulovat s veřejnými zakázkami a brát úplatky, informoval server iRozhlas.cz.

Článek

Policie vydala v neděli usnesení o zahájení trestního stíhání osmi fyzických osob. Měly se dopustit manipulace s veřejnými zakázkami, které vypisovala Agentura hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany. Sedm z osmi osob bylo obviněno také z podplácení, uvedl pro Radiožurnál a server iROZHLAS.cz okresní státní zástupce Aleš Veselý.

Podle vojenské policie zvýhodňovali podezřelí při armádních zakázkách konkrétní stavební firmy, za což měli vybírat úplatky.

Již v listopadu 2023 byli zadrženi zaměstnanci státní agentury, která spravuje armádní objekty, a také soukromí podnikatelé. Vyšetřovatelé také provedli domovní prohlídky a prohlídky dalších objektů ve čtyřech krajích. Bližší informace státní zastupitelství podle iRozhlasu neuvedlo a podle mluvčí vojenské policie Kateřiny Mlýnkové si toto právo vyhradilo dozorující Okresní státní zastupitelství v Pardubicích.

Server Novinky.cz upozornil na pondělní zásah vojenské policie na generálním štábu v pražských Dejvicích. Podle mluvčí Mlýnkové měl reagovat na zakázku na pořízení terénních vozidel pro armádu. Další podrobnosti k zakázce již neuvedla s tím, že je bude podávat dozorující státní zastupitelství. Podle Novinek by se ale mělo jednat o nákup vozů Toyota Hilux.

Policisté se podle iRozhlasu objevili také ve společnosti Glomex MS, která je dodavatelem vojenské a bezpečnostní techniky. „Ano, je to pravda, byla u nás v pondělí, spolupracovali jsme s nimi v plné součinnosti, dali jsme jim veškeré podklady a tím to pro nás skončilo,“ cituje iRozhlas mluvčího Glomexu Jaroslava Majora.

Reklama

Doporučované