Hlavní obsah

Advokát napsal „Heil Rajchl“ a kritizoval ho. Komora mu zakázala činnost

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Setkání Jindřicha Rajchla s jeho podporovateli v Liberci

Reklama

Politik a advokát Jindřich Rajchl si stěžoval advokátní komoře, že ho výroky urážejí. Ta mu dala za pravdu a advokáta potrestala. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká advokátní komora potrestala svého člena, karlovarského advokáta Karla Jelínka, půlročním zákazem činnosti. Podnět vůči němu podal advokát a politik Jindřich Rajchl (PRO) kvůli tomu, že ho Jelínek na sociálních sítích označoval slovem „führer“ a připojoval slovní spojení „Heil Rajchl“.

O potrestání půlročním zákazem advokátní činnosti informoval veřejnost sám Jelínek. Redakci Seznam Zprávy rozhodnutí kárné komise potvrdila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

„Mohu jen potvrdit, že JUDr. Karel Jelínek byl dnes uznán kárně vinným. Podle rozhodnutí kárného senátu se dopustil kárného provinění, za což mu bylo uloženo kárné opatření – dočasný zákaz výkonu advokacie na dobu šesti měsíců. Toto rozhodnutí není pravomocné,“ popsala mluvčí.

Jelínek je advokát z Karlových Varů. Na sociálních sítích často podporuje Ukrajinu a vymezuje se proti politikům, jako jsou Andrej Babiš, Jindřich Rajchl nebo Jana Zwyrtek Hamplová.

Rajchla opakovaně kritizoval za jeho výroky podporující Rusko.

Pro Seznam Zprávy Jelínek uvedl, že ho ČAK potrestala za to, že údajně snižoval důstojnost kolegy advokáta, což „odporuje povinnosti přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu“.

„Moje pozice je taková, že vůbec neřeším, zda jsou JUDr. Rajchl a Zwyrtek Hamplová advokáti. Podle mě jsou to osoby, které vstoupily do politického života dílem hanebným, dílem směšným způsobem. Kárnému senátu jsem vysvětloval svůj vztah k válce na Ukrajině a k Putinovu režimu. Dle mého nejhlubšího přesvědčení každý, kdo Rusko podporuje, a to i například zpochybňováním pomoci Ukrajině, ohrožuje tuto zemi,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jelínek.

Rajchl: Snad to bude precedent

Podle Rajchla rozhodla komora adekvátně a trest je přiměřený. „Osobně jsem přesvědčen, že se jedná o správné rozhodnutí, neboť urážky ad hominem prokazující naprostou absenci věcných argumentů evidentně vážnost advokátního stavu snižují. Věřím, že toto rozhodnutí bude sloužit i jako precedent, jenž by měl tříbit veřejnou diskuzi a odradit ostatní od uchylování se k trapným urážkám na úrovni žáka základní školy.“

Půlroční zákaz činnosti označil Jelínek za likvidační. Mluvčí advokátní komory ani vedoucí oddělení pro věci kárné Petra Vrábliková se k tomuto tvrzení nevyjádřily.

„Kárné řízení není veřejné, máme stejnou zákonnou povinnost mlčenlivosti jako advokáti. Věci, které se týkají kárného řízení, nezveřejňujeme,“ uvedla pro Seznam Zprávy Vrábliková.

Poznámka: V posledních dvou odstavcích jsme opravili původně nepřesné označení pozice Petry Vráblikové a chybu v jejím citátu: z původního"je veřejné" na správné „není veřejné“.

Reklama

Doporučované