Hlavní obsah

ANO žádá o mimořádnou schůzi Sněmovny k zákonu o referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hnutí ANO žádá o mimořádnou schůzi Sněmovny k zákonu o referendu.

Reklama

Návrh zákona o celostátním referendu předložili ve Sněmovně poslanci ANO loni v dubnu.

Článek

Opoziční hnutí ANO žádá o svolání mimořádné schůze Sněmovny k návrhu zákona o celostátním referendu. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Žádost předá předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) ještě dnes. Schůze by se tak mohla uskutečnit během příštího týdne.

„My si myslíme, že je tolik zásadních otázek, o kterých by mělo referendum proběhnout,“ řekla Schillerová. Jako příklad uvedla třeba korespondenční volbu. O návrhu na její zavedení jedná od středy Sněmovna. Jednání provázejí opoziční obstrukční projevy. Mezi dalšími tématy, o nichž by se mělo rozhodovat v referendu, uvedla migraci nebo přijetí eura. „Takže my přicházíme s tím, ať se to projedná na mimořádné schůzi,“ dodala.

Návrh zákona o celostátním referendu předložili ve Sněmovně poslanci ANO loni v dubnu. Obyvatelé by podle něj mohli rozhodovat v referendu o záležitostech vnitřní i zahraniční politiky. Výjimkou by byly zejména základní práva a svobody, individuální práva a povinnosti, změny ústavního pořádku nebo členství České republiky například v Evropské unii a Severoatlantické alianci. „My nikdy nechceme zpochybnit naše závazky tohoto typu. Ale zase jsou otázky, které překračují jedno volební období a dotýkají se bezprostředně občanů. A myslíme si, že by občané o nich měli rozhodovat v referendu,“ řekla Schillerová.

Informovala také, že poslanci v těchto dnech předložili ve Sněmovně návrh dalšího zákona o referendu. Tento nový návrh se však týká pouze čtyř otázek. Občané by podle něj měli rozhodnout o tom, zda souhlasí s přijetím eura, se zavedením korespondenční volby, se zrušením práva veta při rozhodování v EU a s evropským migračním paktem.

Reklama

Doporučované