Hlavní obsah

Babišovi se nelíbí ani volby na ambasádách. Ať prý Češi přijedou domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda ANO Andrej Babiš.

Reklama

První čtení novely volebního zákona o korespondenční volbě je prozatím jen one man show předsedy ANO Andreje Babiše, který ve svém projevu hovoří o všem možném – o válce, euru či zbrojení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci ve středu od devíti hodin jednají o zavedení korespondenční volby od roku 2025. Opozice slíbila velké obstrukce. „Použijeme všechny zákonné možnosti, jak zákonu zabránit,“ řekl už dříve předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Jako první u pultíku s obstrukcemi začal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Hned na začátku svého projevu de facto zpochybnil i možnost volby na české ambasádě v zahraničí.

Díky přednostnímu právu může hovořit neomezeně, čehož v plné míře využil. Za řečnickým pultíkem nejprve předčítal diplomovou práci studenta žurnalistiky týkající se populismu, poté květnatě hovořil o tom, že „nechce válku.“ Předseda ANO řečnil skoro čtyři hodiny. Nikdo další se zatím ke slovu nedostal, Sněmovna vyhlásila do 15 hodin přestávku.

Babiš ve svém projevu odmítl argument mnohých Čechů žijících v zahraničí, kterým možnost odevzdat svůj hlas ve volbách komplikují mnohdy tisícikilometrové vzdálenosti k nejbližší volební urně. Prakticky naznačil, že krajánci, kteří chtějí volit, by měli dojet do Česka.

Bitva o korespondenční volbu

Jak by od roku 2025 měla vypadat korespondenční volba ze zahraničí a proč o ni Češi žijící v cizině stojí, si přečtěte v našich článcích.

„Vždyť svobodné volby jsou svátek demokracie a ti hrdí Češi, kteří jsou v zahraničí, by měli přijet osobně sem, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů. Protože tady se vytváří nějaká atmosféra, že nemůžou volit. Můžou. Ale měli by přijít domů, kde se narodili, a hrdě jít k volbám a odvolit,“ uvedl Babiš.

Posléze se pustil do dalších témat týkajících se zbrojení, války na Ukrajině, přijetí společné měny euro a podobně. „Já bych svého syna do války nikdy neposlal,“ připomněl kolegům v poslaneckých lavicích.

Na výtku předsedající schůze Olgy Richterové (Piráti), aby se vrátil k tématu, uvedl, že on si může říkat, co chce.

Po Babišovi jsou do diskuze přihlášeni i další opoziční řečníci s přednostním právem. Vedení Poslanecké sněmovny už dříve avizovalo, že očekává dlouhé jednání. Zákonodárci si proto hned na počátku schůze na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy odhlasovali, že dnes budou moct jednat a hlasovat i po půlnoci.

Reklama

Doporučované