Hlavní obsah

Boj o vedení Hospodářské komory: Babiš podpořil Pecinu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček versus exministr vnitra Martin Pecina. Bývalého šéfa antimonopolního úřadu v boji o vedení Hospodářské komory podpořil expremiér Andrej Babiš.

Článek

Dva výrazní kandidáti se hlásí o post prezidenta Hospodářské komory. Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček, který je považovaný za favorita, se střetne s bývalým ministrem vnitra Martinem Pecinou.

Ten podle zjištění Seznam Zpráv získal významného podporovatele. Někdejšího předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve volbě prezidenta komory, která je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry, podporuje expremiér Andrej Babiš.

„V čele Hospodářské komory by měl být člověk, který zastupuje členy Hospodářské komory a bojuje za jejich zájmy. Martina Pecinu znám a je to dobrý kandidát,“ sdělil Seznam Zprávám šéf hnutí ANO.

Zdůraznil, že jako politik nechce do dění v komoře zasahovat. Ocenil Pecinovy manažerské zkušenosti – vedle politiky působil exministr ve vedení strojírenských společností Vítkovice Power Engineering nebo Alta. „Hlavně je poctivý a byl takový i ve funkcích ve vládě nebo v antimonopolním úřadu,“ dodal Babiš.

Kritizovaná schůzka

Někdejšího šéfa antimonopolního úřadu Martina Pecinu kritizovali politici v roce 2008, když Česká televize přinesla informaci o Pecinově schůzce s majitelem skupiny Agrofert Andrejem Babišem v restauraci na pražském Chodově. Babiš tehdy řešil fúzi s jinou společností.

O pět let později se potkali už v politice. Když Pecina končil ve funkci ministra vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, u moci ji střídala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). V ní se stal Babiš ministrem financí.

Pecina si jeho podpory v boji o prezidenta Hospodářské komory cení. „Jsem rád, pokud mě Andrej Babiš pochválil. Požádal jsem spoustu lidí, které znám, o pomoc. Včetně Andreje, takže mám radost, že se nebál mě nahlas podpořit. A to jako jeden z mála. Hospodářská komora má zastupovat podnikatele, ne ODS, nebo hnutí ANO. Snažil jsem se vždy pískat rovinu,“ řekl Pecina Seznam Zprávám.

Podpora od šéfa hlavní opoziční síly má pro Pecinu symbolickou rovinu. Pecina svou kandidaturu proti Zdeňku Zajíčkovi staví na kritice místopředsedy ODS, jemuž se dle Peciny bude špatně vymezovat vůči vládě – když je nyní místopředsedou hlavní vládní strany.

Zajíček před časem Seznam Zprávám řekl, že v případě zvolení do čela komory opustí vedení občanské demokracie.

Dosavadní šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý je ve funkci už devátým rokem. Loni oznámil, že o kandidatuře na další tříleté období neuvažuje. Volba prezidenta komory se uskuteční na konci května.

Reklama

Doporučované