Hlavní obsah

Vlivný muž z ODS se utká o prestižní post. Když vyhraje, opustí vedení strany

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V dubnu roku 2022 se stal Zdeněk Zajíček místopředsedou ODS. Je favoritem volby nového prezidenta Hospodářské komory. Pokud se tak stane, vedení ODS opustí.

Reklama

Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček se chce stát šéfem Hospodářské komory. Pokud uspěje, stáhne se z politiky - včetně postu místopředsedy ODS. Soupeřem mu bude bývalý místopředseda Rusnokovy vlády Martin Pecina.

Článek

Až se na konci května uskuteční volba prezidenta Hospodářské komory, může se stát, že vládní strana přijde o svého důležitého politika.

Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček je favoritem výběru nástupce Vladimíra Dlouhého. Pokud vlivný politik uspěje, jak sdělil Seznam Zprávám, vyklidí politické pozice.

„Počítám s tím, že když uspěji, nebudu místopředsedou ODS. Oznámil jsem vedení, že mám zájem kandidovat na prezidenta Hospodářské komory. S tím, že pozice prezidenta komory je neslučitelná s pozicí místopředsedy ODS,“ řekl Seznam Zprávám Zajíček, který je poradcem předsedy vlády pro e-Government a IT.

Zajíčka loni na podzim při vypuknutí energetické krize zaúkoloval premiér Petr Fiala (ODS) sestavením expertního týmu, který měl najít řešení vysokých cen za energie.

I tuto aktivitu již Zajíček utlumil, stejně jako své angažmá v pražské politice: Byl jedním z hlavních vyjednavačů koalice na pražském magistrátu, v jejímž čele stanul po měsících průtahů primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Předsednictví komise už jsem předal. Plánuji celkově utlumit své politické aktivity, to by nešlo dohromady. Rovněž v Praze utlumím činnost, ponechám si pouze mandát řadového zastupitele,“ uvedl Zajíček.

Soupeř z dávných dob

Prostředí Hospodářské komory, která je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry, Zdeněk Zajíček důvěrně zná. Od roku 2020 je viceprezidentem komory a prezidentem ICT unie. Nyní objíždí republiku a vede kampaň v jednotlivých sekcích komory za své zvolení do čela instituce.

Jak Seznam Zprávy zjistily, Zajíček bude mít zajímavého vyzyvatele.

Krajskou nominaci do volby prezidenta Hospodářské komory získal bývalý dvojnásobný ministr vnitra a někdejší šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Když v roce 2009 nastupoval do funkce úřednického ministra vnitra ve vládě Jana Fischera, ořezal pravomoci tehdejšímu náměstkovi exministra Ivana Langera - právě Zdeňku Zajíčkovi, jak tehdy popisovala média. Ten následně rezignoval, ODS pak volala po Pecinově pádu.

Pecina potvrdil, že o post prezidenta komory bude usilovat.

„Zdeněk Zajíček je politik, já jsem podnikatel. Zdeněk Zajíček je aktivní místopředseda vládní ODS, což má své výhody i nevýhody. Jelikož jsem podnikatel, budu šlapat vládě po krku. On je naopak kamarád vlády, křičet na ně nebude,“ řekl Seznam Zprávám Pecina, který ve sněmovních volbách v roce 2013 kandidoval v Moravskoslezském kraji jako lídr Strany práv občanů - zemanovců.

Reklama

Doporučované