Hlavní obsah

Konkurence pro Síkelu. Fialův muž skládá expertní tým na řešení energií

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Zajíček se letos v dubnu stal místopředsedou ODS.

Reklama

Sestavením týmu expertů, kteří mají pomoci najít řešení vysokých cen za energie, byl podle zjištění Seznam Zpráv pověřen místopředseda ODS a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Cílem je uklidnit atmosféru v zemi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řešení energetické krize a s ní související vysoké ceny za energie se stalo dominantním tématem vlády Petra Fialy (ODS). Sílí obavy, jaké politicko-společenské dopady by nezvládnutí situace mělo na obyvatelstvo.

Tomu odpovídá i to, že se ve vládě energetikou zabývá více lidí, než bylo doposud zvykem. Vedle ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely si problematiku pod sebe stáhl i sám Fiala. A jak zjistily Seznam Zprávy, místopředsedu ODS Zdeňka Zajíčka pověřil sestavením expertního týmu.

Do věci se zapojil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jehož poradci vypracovali pro Zajíčkův tým právní analýzu, která se týká mimo jiné zastropování cen energií.

„Byl jsem osloven panem premiérem, zda bych přijal roli v nadresortním koordinačním týmu k řešení energetické krize,“ potvrdil Seznam Zprávám Zajíček, někdejší náměstek ministra financí, spravedlnosti a vnitra.

„Této role jsem se ujal. Musel jsem kvůli tomu přerušit ostatní pracovní aktivity, odlehčeně řečeno: Vzal jsem si dovolenou v práci, abych se nyní mohl věnovat energetice,“ dodal.

Analýza: Jak s drahými energiemi bojují jinde

Všichni, kdo můžou najít řešení

Primárním úkolem je podle viceprezidenta Hospodářské komory uklidnit atmosféru ve společnosti. Tu svírají obavy z vysokých měsíčních záloh, jež se zvyšují až o stovky procent.

„Je třeba co nejrychleji najít řešení, které situaci ve společnosti uklidní. Do týmu byli přizváni všichni, kteří jakkoliv mohou pomoci najít řešení. Jde o zástupce všech dotčených úřadů a ministerstev, přizváni byli i zástupci soukromých společností, které působí na trhu s energiemi, zejména výrobců elektřiny, ale také zástupci podnikatelů - Hospodářská komora a Svaz průmyslu,“ přiblížil Zajíček, který je rovněž premiérův poradce pro e-government a digitální transformaci.

Pomoc z resortu spravedlnosti

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, co ho vedlo k tomu, aby se zapojil do řešení v současnosti klíčového politického rébusu.

Nesoupeříme, spolupracujeme

To, že se v kabinetu věnuje řešení energetické krize více lidí a úřadů, působí jisté emoční pnutí. V rovině, že hlavní politické téma současnosti - spadající primárně pod Ministerstvo průmyslu a obchodu pod Jozefem Síkelou za STAN - řeší další politické strany.

Šéf „premiérova“ týmu Zajíček ale ujišťuje, že spolupráce mezi resorty funguje příkladně. „Všem jde o to najít domácí řešení, které bude navazovat či doplňovat opatření přijatá na evropské úrovni,“ řekl.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu je naprosto klíčové pro přípravu a realizaci připravovaných opatření. Ministr Jozef Síkela je i ze své pozice na evropské úrovni (předsedá radě ministrů pro energetiku) naprosto klíčovou osobou. Blízká spolupráce a komunikace s jeho úřadem funguje velmi dobře a operativně. Posouváme se kupředu s cílem situaci co nejdříve vyřešit,“ dodal.

Síkela a krize

Česká vláda obrací v přístupu k energetické krizi. Ještě donedávna sázela na kompenzace, které domácnostem pomůžou s vysokými účty za energie. Teď kabinet míří k zavedení cenového stropu. Co k tomu vedlo?

Síkelu čeká už v pátek dopoledne důležité jednání mimořádné evropské rady pro energetiku, která bude řešit ceny energií. To, že se tématem nyní vedle jeho úřadu zabývají i další pracovní skupiny, přisuzuje závažnosti nastalé situace.

„Cílem Putinovy energetické války je co nejvíc poškodit české občany a české firmy a tomu je potřeba přizpůsobit postup vlády. Jsem rád, že se na to vláda rozhodla poskytnout potřebnou částku, a já budu příští týden připraven na jejím mimořádném jednání předložit příslušnou úpravu energetického zákona,“ napsal ministr Seznam Zprávám.

Sobotní protivládní demonstrace

Demonstraci, na které se v sobotu na Václavském náměstí sešly desetitisíce lidí, sledovaly i Seznam Zprávy. Například v rozhovoru s politologem Masarykovy univerzity v Brně Milošem Gregorem jsme se věnovali i výrokům premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Doporučované