Hlavní obsah

Problémy ministra Síkely: nezvládnutá komunikace i neznalost energetiky

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Článek

Česká vláda obrací v přístupu k energetické krizi. Ještě donedávna sázela na kompenzace, které domácnostem pomůžou s vysokými účty za energie. Teď kabinet míří k zavedení cenového stropu. Co k tomu vedlo? A jak vážně se houpe ministerské křeslo pod mužem, který má ve vládě energie na starosti – Jozefem Síkelou?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Slabá komunikace, menší rozhled v energetice i podcenění rozsahu krize drahých energií - to jsou podle ekonomické reportérky Seznam Zpráv Zuzany Kubátové chyby ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN).
  • Přešlapy při řešení krize ale nedělá jen Síkela. „Z komunikačního chaosu v koalici“ podle novinářky vychází „násobně větší chaos směrem k občanům a voličům“.
  • Účinná odpověď na enormně drahé energie se mezitím hledá v Česku i v rámci celé EU. Mají nějaké varianty šanci na úspěch?

Ministr průmyslu a obchodu Síkela (za STAN) v poslední době musí odrážet kritiku, že jen pomalu řeší důsledky rostoucích cen energií. On sám se nyní chystá do Bruselu, kde budou v pátek ministři zemí EU zodpovědní za energetiku hledat celounijní recept.

„Renomé ministra Síkely je teď skutečně mizerné, a to jak u laické, tak odborné veřejnosti,“ zdůrazňuje šéfreportérka ekonomické redakce Seznam Zpráv Zuzana Kubátová. Dodává, že řešení, která dosud přinášel, byla „nedostatečná“. A nic na tom nemění ani fakt, že aktuálně Síkela ve vládě řeší možná vůbec ty nejtěžší úkoly.

Podle novinářky se zdá, že ministr nepřizpůsobil chod svého resortu obrovské šíři úkolu, který se před ním v podobě energetické krize vynořil. Mnohé věci se navíc zřejmě učí až za pochodu – ostatně do vlády vstoupil coby náhradník. A podle Kubátové se záhy začalo ukazovat, že energetika „není Síkelovo téma“.

V čele resortu průmyslu a obchodu sice zajistil náhradní dodávky plynu poté, co Rusko začalo utahovat kohouty. Dopad vysokých cen na spotřebitele ale podle reportérky podcenil. „Už když oznamovali hlavní nástroj – tzv. úsporný tarif – bylo vidět, že stačit nebude.“

K tomu všemu se přidala Síkelova nezvládnutá komunikace vůči veřejnosti, myslí si Kubátová. A poukazuje i na to, že v době stamiliardových rozpočtových schodků byly kroky vlády diktované snahou dělat opatření „co nejlevněji“. Což se teď ukazuje jako „trochu krátkozraké“. Přesto konec ve vládě Jozefu Síkelovi zřejmě momentálně nehrozí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ekonomická novinářka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová.

„Je velmi jednoduché se zbavit ministra, pokud za něj máte dobrou náhradu. Ale myslím si, že mezi adepty z hnutí STAN by se hledalo obtížně,“ říká reportérka Seznam Zpráv s tím, Starostové jsou po skandálu kolem kauzy Dozimetr oslabení personálně i reputačně. Síkelův odchod by tak zřejmě vyžadoval širší změny ve vládě. A to je komplikované.

Mezitím se iniciativy chopil Petr Fiala – což podle Kubátové ukazuje na míru důvěry, kterou chová vůči vlastnímu ministrovi průmyslu o obchodu. Premiér si totiž minulý týden stáhl část kompetencí přímo pod Úřad vlády.

Vznikla tak skupina, která připravuje národní řešení pro případ, že jednání ministrů v Bruselu v pátek k ničemu nepovede. A už v polovině týdne Fiala oznámil, že se v Česku pracuje na modelu zastropování cen elektřiny.

Co může za nezvládnutou komunikaci ministra Síkely? Co stojí v cestě celoevropské odpovědi na drahé energie? A jak smysluplné byly požadavky, které ve směru energetické krize zaznívaly na protivládní demonstraci v centru Prahy? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, ČTK LiveVideo (Vimeo Livestream), Epicentrum Blesk Zpráv (Blesk.cz), European Commission (YouTube)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované