Hlavní obsah

Buď děti bez oběda, nebo neplacení faktur. Šokovaní ředitelé řeší školní škrty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelé škol dostali rozpis, kolik úvazků nepedagogických pracovníků budou muset škrtnout. Zejména pro ty malé to znamená problém. Mohou přijít o školníka, uklízečku nebo kuchařky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Základní škola v Brtnici se letos poprvé přehoupla přes 60 žáků, v loňském roce měli podle jejího ředitele Adama Šimůnka žáků jen 51. I přesto by si podle nového návrhu školních rozpočtů měli u nepedagogických pracovníků pohoršit o půl úvazku.

Pro školu by to znamenalo, že by se nejspíš musela rozloučit s jednou kuchařkou. Jejich tabulkové platy jsou už tak nízké a snížení úvazku o polovinu by pro jednu z nich už bylo neúnosné.

Škola vyhodí topiče i asistenta

„Na počet žáků jsme nikdy neměli čtyři plné úvazky, byli jsme na 3,5, takže k tomu polovičnímu jsme přidali ten ze školy a všechno nám sedělo,“ vysvětluje ředitel malé školy, pod kterou spadá i mateřská škola. Jídelnu využívají i strávníci zvenčí. Právě o školní půlúvazek, z něhož kuchařku „dofinancovává“, by měla škola nyní přijít.

Tím, že jídelna zajišťuje stravování i pro školkové děti, je v ní objem práce větší, neboť zajišťuje i svačiny. Jedna pracovní síla by proto chyběla. Nyní ředitel čeká, jak dopadne krajské normativní financování pro jídelny, které školy čeká na přelomu února a března.

„Poté nás čeká jednání s panem starostou, protože v současném stavu kuchyně, která není příliš moderní, je ta potřeba těch zaměstnanců vyšší,“ vysvětluje Šimůnek. Obec prý má do budoucna v plánu i modernizaci kuchyně, která by poté už nevyžadovala tolik pracovníků.

Ředitelé zhruba stovky malotřídek po celém Česku si mezi sebou dělali i průzkum, ve kterém si vyměňovali informace o tom, jak velkou část úvazku mají které škole zrušit a jak to ředitelky a ředitelé hodlají řešit.

Jak by se mělo škrtat ve školství

Vyjednávání o škrtech ve školství dlouhodobě ve svých textech popisuje redaktor Josef Mačí.

Třeba jedna ze škol ve Středočeském kraji, která má čtyři třídy, přijde o zhruba 0,6 úvazku. „Musím zrušit pozici topiče, školního asistenta, administrativní pracovnice,“ posteskla si její ředitelka.

Zruší výdej obědů?

Ředitelka podobně velké školy na Pardubicku, která přijde o půlúvazek, nastínila řešení stručně: Buď nepořádek ve škole, k němuž dojde zrušením uklízečky, nebo žáci bez oběda, zrušením výdeje obědů, nebo neplacení faktur, zrušením účetní.

„Vůbec nevím, jsem zatím v šoku, protože všechny nepedagogy potřebuji. Všichni jsou vytížení, nevím, kdo by uklízel, kdybych snížila úvazek. Katastrofa!“ posteskla si ředitelka školy v malé jihomoravské obci.

Pohled na budoucí hospodaření jejich školy vyvolalo podobnou reakci i u mnoha dalších ředitelek a ředitelů škol. Ti byli rozmrzelí z toho, že na konci loňského roku stávkovali právě za to, aby jejich školy nepřišly o uklízečky, školníky, kuchařky a další nezbytné nepedagogické pracovníky. Nové rozpočty základních škol ministerstvo zveřejnilo minulý týden.

Zástupci školských oborů se kvůli tomu v pondělí dopoledne sešli s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN), neboť rozpis rozpočtu podle nich nerespektuje předchozí dohody. Ministr na brífinku po jednání novinářům řekl, že hlavním tématem dnešní schůzky byla společná příprava na úterní jednání u premiéra za přítomnosti ministra financí.

„Hlavní jednání nás čeká zítra, dnes jsme si vyjasňovali své argumenty,“ řekl ministr. Dodal, že ministerstvo splnilo závazek, který udělalo v době vyjednávání o stávce, a slíbil, že u nepedagogů bude počet rušených úvazků nižší, než rozpočet původně počítal.

„Rozpis nakonec počítá se 7,5 tisíce místy, která nejsou rozpočtována. Ve školách je přibližně 2,5 tisíce úvazků, které se nekryjí s rozpisem. Část lze financovat z krajské rezervy, kterou ministerstvo přiděluje krajům,“ uvedl Bek. Dodal, že je otázkou, jestli se ministerstvu zítra podaří tuto rezervu navýšit.

Podle Beka čeká naprostou většinu škol zkrácení o 0,2 až 0,4 úvazku. „Je několik stovek škol, kde se to týká vyššího množství úvazků. Tam bude potřeba intervenovat z krajských rezerv,“ dodal.

Jednání s lídry vládní koalice má ministr Bek naplánované na úterý.

Reklama

Doporučované