Hlavní obsah

Budoucí hejtman za ANO zůstane poslancem. Zváží setrvání v čele Havířova

Foto: josefbelica.cz

Poslanec ANO Josef Bělica bude novým hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Reklama

Josef Bělica se začátkem dubna stane už třetím hejtmanem Moravskoslezského kraje za ANO v tomto volebním období. Poslancem zůstane. Zda bude pokračovat i ve funkci primátora Havířova, zváží.

Článek

Odsouzeného exhejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošku po jeho rezignaci nahradí Josef Bělica (ANO). V současnosti je navíc poslancem i primátorem Havířova. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy oznámil, že už není předsedou krajské organizace hnutí ANO na severu Moravy.

„Předsedou krajské organizace už nejsem. Na tuto pozici jsem na sněmu, který se konal v sobotu 23. března, nekandidoval, novým krajským šéfem hnutí ANO byl zvolen pan Stanislav Kopecký,“ uvedl Bělica.

Vím jistě, že budu i nadále poslancem, zůstává tedy poslední rozhodnutí, zda budu pokračovat i jako primátor města Havířova.
Josef Bělica, budoucí hejtman Moravskoslezského kraje, poslanec, primátor Havířova

Budoucí hejtman také oznámil, že určitě bude pokračovat jako poslanec. Otázkou zůstává, jestli zůstane primátorem Havířova.

„To musíme důkladně a zodpovědně prodiskutovat s havířovskými koaličními partnery a s kolegy z hnutí. Rozhodovat se budu také podle stanoviska mé rodiny. Kromě politika jsem totiž také manželem a tatínkem a tyto role pro mě jsou opravdu velmi důležité,“ odpověděl Bělica na otázku, které funkce si nechá.

Moravskoslezský kraj bude mít v tomto volebním období už třetího hejtmana. Ivo Vondrák musel skončit kvůli podpoře prezidenta Petra Pavla, Jan Krkoška nyní odchází kvůli korupční kauze. Na řadu teď přichází Bělica.

Podle svých slov ví, že časté personální změny ve vedení kraje nejsou ideální.

„Samozřejmě si uvědomuji, že pokud se během jediného roku třikrát vymění lídr, není to ideální stav. Rád bych zde ovšem zdůraznil, že tuto situaci nezpůsobilo dění uvnitř hnutí. K výměnám došlo pouze na základě činů či postojů jedinců, mých předchůdců,“ dodává Bělica.

Po volbách v roce 2020 vznikla v Moravskoslezském kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a proti předchozímu volebnímu období i se sociálními demokraty. V opozici skončili Piráti, SPD a KSČM. Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za hnutí ANO. Loni v červnu Vondráka vystřídal Krkoška.

Stalo se tak poté, kdy Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s hnutím ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Krajské volby budou letos na podzim.

Kdo je Josef Bělica (ANO)

Foto: josefbelica.cz

Josef Bělica.

  • Narodil se 16. července 1978 v Havířově.
  • Vystudoval Fakultu strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (Ing.) a trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze. Má i titul MBA.
  • Jako podnikatel se zabýval prodejem počítačového příslušenství, podle údajů z obchodního rejstříku je majitelem firmy Fall consulting, ve které je jednatelkou jeho manželka.
  • Řadu let byl reprezentantem ČR v karate, mimo jiné se stal juniorským i seniorským mistrem ČR a na ME byl sedmý v kategorii nad 80 kg.
  • Poprvé byl zvolen primátorem Havířova na Karvinsku v listopadu 2018, podruhé v říjnu 2022. Předtím dělal Bělica dva roky náměstka primátorce za ČSSD.
  • Členem havířovského zastupitelstva je od roku 2014, zastupitelem Moravskoslezského kraje je od roku 2016.
  • V říjnu 2017 také usedl za ANO ve Sněmovně, v roce 2021 funkci poslance obhájil.
  • Ve Sněmovně je členem výboru pro obranu, stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Předsedá také podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce.
  • Je ženatý, má tři děti.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované