Hlavní obsah

Sever Moravy je pro ANO zakletý. Babiš musí nasadit už třetího hejtmana

Foto: wikipedia.org/Aneta Holá, josefbelica.cz, Seznam Zprávy

Na fotografii bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (vlevo), Jan Krkoška (uprostřed) a budoucí hejtman Josef Bělica (vpravo).

Reklama

Moravskoslezský kraj bude mít v tomto volebním období už třetího hejtmana. Ivo Vondrák musel skončit kvůli podpoře prezidenta Petra Pavla, Jan Krkoška nyní odchází kvůli korupční kauze. Kraj teď povede Josef Bělica.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Josef Bělica, který se stane novým hejtmanem Moravskoslezského kraje, je od roku 2017 poslancem za hnutí ANO, od roku 2018 také stojí v čele Havířova. Nyní ho čeká politický hattrick – převezme i vedení Moravskoslezského kraje. Zároveň je i předsedou krajské organizace ANO a členem celostátního předsednictva hnutí.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že Josef Bělica je zkušený člověk, který má prý kvalitní výsledky v rámci Havířova a dobře zná kraj.

Podle Havlíčka je ve hře, že se Bělica vzdá některé své funkce.

„Něčeho se bude muset částečně nebo zcela vzdát, je to na něm. My si s ním o tom chceme promluvit, co všechno bude zvládat. Prioritou je, aby se kraj stabilizoval a aby on vytvořil alespoň na šest měsíců tým, který vše dotáhne,“ říká Havlíček.

Seznam Zprávy se snažily budoucího hejtmana Bělicu kontaktovat například právě s dotazem, zda a které z funkcí se vzdá. Na dotazy redakce zatím nereagoval.

Vizitka hejtmana Josefa Bělicy

  • Narodil se 16. července 1978 v Havířově.
  • Primátor Havířova, zastupitel Moravskoslezského kraje, poslanec, předseda krajské organizace hnutí ANO.
Foto: Moravskoslezský kraj

Josef Bělica.

Opoziční zastupitelka Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti) na sociální síti X kritizuje, že Bělica bude mít mnoho funkcí.

„Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje se má stát kumulátor funkcí, postrach opozice,“ uvedla Klusová s podivením, že koaličním partnerům z ODS a KDU-ČSL nevadí spolupráce s hnutím ANO.

Nominace už třetího hejtmana ukazuje, že hnutí se v čele jednoho z největších regionů nedaří udržet stálé vedení. Jako by byl region pro Babišovo hnutí zakletý.

Silného a oblíbeného hejtmana Ivo Vondráka se hnutí zbavilo proto, že v loňských prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.

Jana Krkošku pak ve čtvrtek odstřelila úplatkářská kauza.

Podle politologů to však na voliče a jejich rozhodování v podzimních krajských volbách bude mít pramalý vliv.

V čele Havířova i kraje

Zástupci koalice ve vedení Moravskoslezského kraje se v pátek dohodli, že novým hejtmanem bude primátor Havířova na Karvinsku a krajský šéf ANO Josef Bělica.

„Samozřejmě regionální faktory tam roli mají, ale v podstatě to, co bývá důležitější, je celostátní podpora stran,“ říká politolog Masarykovy univerzity v Brně Lubomír Kopeček. Dodává, že volby jsou až za půl roku a voliči na spoustu věcí do té doby zapomenou. „Paměť lidí při rychlosti mediálních zpráv dost klesá.“

Politolog Milan Školník z Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze upozorňuje i na to, že krajské volby jsou v Česku ještě stále relativně nové. Od založení krajů v roce 2000 za sebou mají hejtmani zatím šest volebních období.

„Lidé si pořád na kraje zvykají, je to takový střet mezi centrem a městy. Pro mnoho z nich je neuchopitelné, co vlastně kraje dělají nebo nedělají,“ vysvětluje.

Sepětí s hejtmanem je podle něj především v takhle velkých krajích minimální a voliči se rozhodují zejména podle celostátní politiky. „Výjimkou jsou opravdu výrazné osobnosti typu Martina Kuby v Jihočeském kraji,“ dodává.

Jan Krkoška rezignoval na funkci hejtmana ve čtvrtek. Učinil tak krátce poté, co jej pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Podle rozsudku se jako manažer farmaceutické firmy v letech 2009 až 2012 podílel na uplácení lékařů. Soud mu uložil peněžitý trest 200 tisíc korun. Hned poté oznámil, že rezignuje na post hejtmana a opustí krajské zastupitelstvo i ANO.

Reklama

Doporučované