Hlavní obsah

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude Bělica z ANO, přeborník v karate

Foto: josefbelica.cz

Josef Bělica.

Reklama

Josef Bělica je primátorem Havířova, zasedá i ve Sněmovně. Nahradí spolustraníka Jana Krkošku, odsouzeného ve čtvrtek za podíl na uplácení lékařů.

Článek

Zástupci koalice ve vedení Moravskoslezského kraje se v pátek dohodli, že novým hejtmanem bude primátor Havířova na Karvinsku a krajský šéf ANO Josef Bělica.

Nominaci musí ještě dopoledne schválit rada a zastupitelé. Podle vyjádření členů koalice jde ale jen o formální záležitost. Mimořádné zastupitelstvo bude svoláno na 3. dubna.

Bělica střídá spolustraníka Jana Krkošku, který ve čtvrtek rezignoval. Učinil tak krátce poté, co jej pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Podle rozsudku se jako manažer farmaceutické firmy v letech 2009 až 2012 podílel na uplácení lékařů. Soud mu uložil peněžitý trest 200 tisíc korun.

Jeho nástupce Bělica uvedl, že v souběhu s postem hejtmana bude nadále vykonávat funkci poslance. Zda zůstane i ve vedení Havířova, ještě neví. „Zatím je to na mě moc brzo. V Havířově jsme připraveni to řešit,“ uvedl.

Zároveň vyloučil, že by byl trestně stíhaný. „Věřte, že i toto jsme s kolegy v koalici hodně diskutovali. Svlékl jsme se donaha. Uvedl jsme všechny své aktivity. Minulé i současné,“ řekl.

Kdo je Josef Bělica (ANO)

Foto: josefbelica.cz

Josef Bělica.

  • Narodil se 16. července 1978 v Havířově.
  • Vystudoval Fakultu strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (Ing.) a trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze. Má i titul MBA.
  • Jako podnikatel se zabýval prodejem počítačového příslušenství, podle údajů z obchodního rejstříku je majitelem firmy Fall consulting, ve které je jednatelkou jeho manželka.
  • Řadu let byl reprezentantem ČR v karate, mimo jiné se stal juniorským i seniorským mistrem ČR a na ME byl sedmý v kategorii nad 80 kg.
  • Poprvé byl zvolen primátorem Havířova na Karvinsku v listopadu 2018, podruhé v říjnu 2022. Předtím dělal Bělica dva roky náměstka primátorce za ČSSD.
  • Členem havířovského zastupitelstva je od roku 2014, zastupitelem Moravskoslezského kraje je od roku 2016.
  • V říjnu 2017 také usedl za ANO ve Sněmovně, v roce 2021 funkci poslance obhájil.
  • Ve Sněmovně je členem výboru pro obranu, stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Předsedá také podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce.
  • Je ženatý, má tři děti.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované