Hlavní obsah

Časová osa: Jak se primátor Svoboda (ne)vykašlal na léčbu černého kašle

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražský primátor a poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Reklama

Pražský primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že si po zjištění černého kašle vzal týden dovolenou. Příznaky nemoci ovšem zjistil den poté, co se osobně zúčastnil například jednání pražské rady.

Článek

Seznam Zprávy sestavily časovou osu, jak to bylo s léčbou černého kašle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS).

Krátce před propuknutím černého kašle se 4. března zúčastnil osobně jednání Rady hlavního města Prahy. Podle svých slov mu tehdy ale špatně nebylo. Černý kašel podle jeho slov propukl minulý týden v úterý.

„Zjistil jsem to 5. března večer a začal jsem brát léky. Vzal jsem si dovolenou od 6. března, byl jsem týden na dovolené,“ popsal časový úsek léčby pražský primátor.

Program primátora Svobody v březnu

  • 4. března – osobně se účastní zasedání Rady hlavního města Prahy
  • 5. března – večer zjištěny příznaky černého kašle, ve Sněmovně omluven z pracovních důvodů
  • 6. března – primátor si vybírá týden dovolené, ve Sněmovně omluven z pracovních důvodů
  • 7. března – Svoboda se omluvil z jednání Sněmovny z pracovních důvodů
  • 8. března – Svoboda se omluvil z jednání Sněmovny z pracovních důvodů
  • 11. března – osobně se účastní akce pro média k opravám Barrandovského mostu
  • 12. března – slavnostní podepsání smlouvy o přistoupení Prahy k ICORN se uskutečnilo v Rezidenci primátora, Svoboda je při podpisu s respirátorem
  • 13. března – primátor o prodělané nemoci informuje poslance ve Sněmovně na zdravotním výboru

Na dotaz reportéra Seznam Zpráv uvedl, že během doby, kdy si vybíral dovolenou, nechodil do Sněmovny nebo do Ústřední vojenské nemocnice, kde pracuje.

„Ne, bral jsem antibiotika, to snad ještě zvládnu jako lékař,“ uvedl.

Ve Sněmovně omluva z pracovních důvodů

Z jednání ve Sněmovně se Svoboda minulý týden omluvil, ale nikoliv ze zdravotních, nýbrž z pracovních nebo rodinných důvodů. Ve čtvrtek 7. března to na začátku jednání uvedl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Pan poslanec Bohuslav Svoboda na celý jednací den z pracovních důvodů,“ přečetl omluvu. Z pracovních důvodů se poslanec ODS omluvil i v pátek 8. března.

V pondělí 11. března se Svoboda po pěti dnech od zjištění příznaků černého kašle osobně zúčastnil akce pro média k opravě na Barrandovském mostě. Podle tvrzení Svobody už tehdy nebyl infekční. Na akci neměl respirátor nebo roušku.

Primátor Bohuslav Svoboda na akci pro média v pondělí 11. března:

„To už jsem nebyl infekční, po pěti dnech braní antibiotik infekce mizí,“ komentoval Svoboda svoji účast na akci 11. března.

Den poté ale primátor podepisoval smlouvu o přistoupení Prahy k ICORN v Rezidenci primátora a respirátor si vzal.

Primátor při podpisu smlouvy v úterý 12. března s respirátorem:

Foto: Magistrát hlavního města Prahy

V úterý 12. března podepsal primátor Prahy Bohuslav Svoboda přistupující smlouvu do sítě ICORN společně s ředitelem této organizace Helgem Lundem.

Ve středu 13. března o prodělané nemoci Svoboda informoval členy výboru pro zdravotnictví. Někteří měli poznámku například k tomu, proč neměl respirátor nebo že doufají ve správnost léčby.

Aspoň ten respirátor to, kolego, chtělo

Jako třeba místopředseda výboru Tom Philipp (KDU-ČSL). „Všichni v téhle místnosti doufají, že tě to naučili dobře, že vybrali správné antibiotikum. Protože po těch třech hodinách, co tu sedíme, bychom pravděpodobně aspoň my, co jsme tu blíž…,“ poznamenal Philipp.

„Aspoň ten respirátor to, kolego, chtělo,“ řekla poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL).

Seznam Zprávy ověřovaly primátorovo tvrzení v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) s otázkami, zda informoval nemocnici, kde pracuje, o svém zdravotním stavu a zda tam nedocházel.

„Ze zákona informace tohoto charakteru lze poskytovat třetím osobám pouze na základě souhlasného vyjádření osoby, k níž se dotazy vážou,“ uvedla pouze mluvčí nemocnice Jitka Zinke pro Seznam Zprávy .

Tiskové oddělení pražského magistrátu na dotazy ohledně podrobného programu primátora neodpovědělo a odkázalo na jeho spolupracovníky. Seznam Zprávy poslaly jeho týmu dotaz, na který zatím neodpověděl.

Jak se léčí černý kašel

„Co se týká nakažlivosti, tak po pěti dnech asi pacient nakažlivý není,“ říká k onemocnění černým kašlem praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která také vede Katedru všeobecného praktického lékařství IPVZ.

Záleží také na délce zvolené léčby. Primátor Svoboda k tomu na sněmovním zdravotním výboru řekl, že se antibiotika berou „tři dny, čtyři dny pauza a zase tři dny“. Obecné doporučení pro léčbu ale vypadá jinak.

„Základní léčba, která se řídí i mezinárodními doporučeními, je týdenní, nepřerušená klaritromycinem, anebo pět dní azitromycinem bez pauzy,“ dodává Bezdíčková, která je také spoluautorkou aktuálního doporučení České lékařské společnosti k diagnostice a léčbě černého kašle.

Shodou okolností se dnes právě odborníci na Ministerstvu zdravotnictví věnovali problematice černého kašle. A kladli na srdce pacientům, aby nemoc vyleželi doma a chránili ostatní případně použitím respirátoru. V Česku totiž letos počet případů černého kašle strmě stoupá, více případů evidovali lékaři naposledy v roce 2014.

Reklama

Doporučované