Hlavní obsah

Prodělal černý kašel. „Mohl jsem si vzít na jednání respirátor,“ říká Svoboda

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Primátor Prahy a poslanec Bohuslav Svoboda.

Reklama

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) prodělal černý kašel. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč se osobně zúčastnil jednání výboru ve Sněmovně a proč neměl respirátor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O prodělané nemoci informoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) dnes poslance na jednání sněmovního zdravotnického výboru. Dodal, že už není infekční. V to doufají i členové výboru, jehož jednání dnes trvalo přes tři hodiny. Svoboda totiž během jednání neměl respirátor.

Svoboda se rozohnil během projednávání bodu, který se týkal sporů v pražské hygienické službě. Členům výboru řekl, že na dnešní jednání přišel proto, že mu bylo řečeno, že je potřeba, aby přišel.

„Jsem těsně po odléčení pertusi. Přišel jsem, protože už mám šest dní antibiotika, čili nejsem infekční, jak mě ve škole učili, doufám, že dobře. Ale dobře mi není. A abych tady řešil takovou prkotinu, to fakt nejsem ochotný,“ řekl. Během jednání měl ochraptělý hlas a kašlal.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že si respirátor nebo roušku vzít mohl, ale že zapomněl. „Ono to v této fázi asi nutné není. Chtěl jsem si ji vzít, ale pak jsem v tom spěchu, jak jsem tam dobíhal, tak jsem si ji nenasadil a pak už jsem na to zapomněl,“ vysvětluje Svoboda.

Mohl byste prosím popsat, jak vypadala vaše léčba černého kašle a zda považujete za vhodné, že jste se dnes účastnil výboru ve Sněmovně?

Řekl jsem, že jsem měl černý kašel, že jsem po skončené antibiotické léčbě. Na schůzi jsem šel, i když se ještě necítím fyzicky úplně dobře, ale z hlediska infekčního já už mám infekci zlikvidovanou. Jsem negativní.

Takže podle vás nehrozí, že jste někoho na výboru mohl nakazit?

Ne, to si myslím, že medicínsky nehrozí.

Na výboru někdo z přítomných řekl v reakci na váš kašel, že jste si mohl vzít respirátor. Proč jste si nevzal roušku nebo respirátor?

Ono to v této fázi asi nutné není. Chtěl jsem si ji vzít, ale pak jsem v tom spěchu, jak jsem tam dobíhal, tak jsem si ji nenasadil a pak už jsem na to zapomněl.

Uvažoval jste, že byste na ten výbor nešel?

Já jsem o tom uvažoval ne kvůli tomu, že se doléčuji, ale že prostě toto onemocnění zanechává po sobě, když odezní, tak zanechává únavnost, takže vás bolí nohy a tak dále. Z tohoto pohledu pro mě nebylo jako nic potěšujícího někam jít a šel jsem tam, protože mně volali, že je to potřeba, nějaké vážné věci k hlasování, tak jsem šel. Z hlediska infekčního už infekční nejsem a šlo o moji fyzickou schopnost po prodělaném onemocnění.

Nepovažujete tedy za nevhodné, že jste do Sněmovny šel?

Já si myslím, že z pohledu těch obecných lidí, když si to budou probírat, tak to budou vnímat jako nevhodné, protože normálně se to nedělá, z hlediska medicínského je to naprosto v pořádku.

Reklama

Doporučované