Hlavní obsah

Nejhorší čísla za deset let. Černého kašle přibývá, vakcíny na skladě došly

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Státní zdravotní ústav hlásí nejvíc případů černého kašle za posledních deset let. Jen za poslední týden jich přibylo 449, což je víc než za poslední čtyři roky dohromady. Seznam Zprávy přinášejí odpovědi na nejdůležitější otázky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Černý kašel může v nejvážnějších případech způsobit vážné komplikace i smrt. Odborníci proto varují před rapidním růstem počtu případů.

Čísla jsou nebývale vysoká. Od začátku roku je v Česku 1666 nahlášených nákaz. „Vidíme téměř exponenciální růst. Máme nejhorší čísla za posledních deset let. A z toho růstu se dá očekávat, že to může být ještě za podstatně delší období,“ hodnotí statistiky epidemiolog Roman Prymula.

Pro koho je černý kašel největší riziko?

Nejzávažnější formy černého kašle postihují zpravidla kojence. Zvláště nebezpečné může být onemocnění u neočkovaných malých dětí nebo těch, jejichž matka nebyla očkována.

„Imunitní systém takto malých dětí je nezralý a není vždy schopen se s onemocněním vyrovnat. Je poměrně těžké a dlouhodobé, na rozdíl od běžných viróz nebo klasických respiračních onemocnění,“ vysvětluje Prymula.

V nejhorších případech je onemocnění i smrtelné. „Kašel je velmi dráždivý a záchvatovitý. Malé dítě se v podstatě až zastaví ve svém dechu. Protože není schopno už dále kašlat a není schopno se nadechnout, může se udusit,“ dodává epidemiolog.

Těžší průběh hrozí i seniorům a lidem se zhoršenou imunitou.

Kdy můžeme očekávat vrchol nemoci?

To momentálně nelze určit. „Zatím jsme v čistě růstové fázi, z té se nedá úplně odhadnout, kam to povede,“ podotýká Prymula. Populace je podle něj nyní zranitelnější, protože černému kašli dlouho nebyla vystavena.

V čem se příznaky liší od klasického kašle?

Zpočátku vypadá černý kašel jako běžné nachlazení. Objevuje se zpravidla mírná horečka, rýma, kýchání a suchý kašel.

Po týdnu až dvou ale kašel nabývá na závažnosti. Vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typické „zakokrhání“ nebo sípavý vdech. Tyto záchvaty často končí vykašláním hustého průhledného hlenu. Ten může mít na svědomí pocity dušnosti. Po silném záchvatu občas dochází ke zvracení.

Jako důsledek černého kašle se navíc může objevit zápal plic, otevřené nebo prasklé cévy i problémy s dýcháním a zástavy dýchání. Při silných záchvatech může dojít dokonce ke zlomení žeber.

Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Lidé by se měli vydat za lékařem ve chvíli, kdy kašel trvá delší dobu a nic na něj nezabírá. „Typicky jde o dlouhodobý kašel, který trvá týdny. Když se dotyčný zajíká a nemůže popadnout dech, jsou to opravdu poměrně závažné signály,“ radí Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

K léčbě se potom používají antibiotika. Aby však byla co nejúčinnější, je nutné ji zahájit v raném stadiu onemocnění. U závažnějších případů, kojenců nebo starších osob může být nutná hospitalizace.

Zemřel někdo na černý kašel?

Očkování proti takzvané pertusi bylo v Česku zahájeno v roce 1958 a je součástí povinné vakcinace v dětství. V letech 1984 až 2004 nemoci v Česku nikdo nepodlehl. Od roku 2004 evidují lékaři podle SZÚ čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, v roce 2014 zemřel senior.

„Já se neobávám, že by tady nějakým způsobem narůstaly počty mrtvých. Ale to onemocnění je obecně velmi zatěžující a nepříjemné, rozhodně tady nechceme vlnu takto závažných respiračních onemocnění,“ zdůrazňuje Prymula.

Kdy se poprvé očkuje proti černému kašli?

V prvních třech dávkách se vakcína proti černému kašli obvykle podává v rámci takzvané hexavakcíny. To je kombinovaná očkovací látka, která kombinuje očkování proti několika nemocem najednou.

Poprvé se očkuje ve dvou a čtyřech měsících dítěte. Přeočkování je potom zpravidla okolo jednoho roku. Poslední povinné očkování je v pěti a 10 nebo 11 letech.

„Máme pět dávek a pak už proti černému kašli neočkujeme. Teď se velmi intenzivně diskutuje o tom, že by bylo dobré přidat další dávku v pozdějším věku, ale zatím k tomu není plošný souhlas,“ konstatuje Prymula.

Podle lékařky Šebkové navíc někteří rodiče požadují pozdější očkování, protože se bojí nežádoucích účinků v nízkém věku dítěte. „V současné době je ale větší pravděpodobnost nákazy černým kašlem než závažného nežádoucího účinku. U malých dětí bych byla hodně opatrná, může to pro ně být smrtelné,“ zdůrazňuje.

Mohou se nechat přeočkovat i dospělí?

Ano, ale pro dospělé je očkování čistě dobrovolné. Očkování si lidé musí hradit sami. K dispozici jsou na trhu aktuálně dvě kombinované vakcíny – Boostrix a Adacel. Cena se pohybuje mezi 700 a 1200 korunami v závislosti na konkrétním typu vakcíny.

„Byli bychom rádi, kdyby to bylo alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ podotýká Šebková.

Praktičtí lékaři zpravidla na propadlé očkování proti černému kašli neupozorňují. „Máme zákonem a vyhláškou podložené očkování proti tetanu, kde je jasně řečeno, že se přeočkovává po 10 letech. A žádné jiné povinné očkování pro dospělé nemáme,“ vysvětluje Prymula.

Odborníci očkování důrazně doporučují těhotným ženám. Díky tomu jsou čerstvě narozené děti chráněny ještě v době, kdy nemohou být očkované povinnou vakcínou.

Jsou aktuálně vakcíny v Česku dostupné?

Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková na síti X informovala, že očkovací látky proti černému kašli pro praktiky nejsou v současnosti dostupné pro objednání. „Boostrix koncem dubna a Adacel až v květnu dle informací distributora,“ uvedla.

Předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel také řekl, že bude očkování dostupné až v dubnu či květnu. Informuje o tom i databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Vakcíny ale mohou mít stále někteří praktici či v očkovacích centrech. „Stav zásobení očko center nám není znám,“ dodala Bezdíčková.

Distributor vakcín, firma Avenier, na dotaz SZ uvedl, že veškeré dostupné zásoby této vakcíny byly distribuovány do ordinací v průběhu února. „Aktuálně tak v ordinacích praktických lékařů, stejně jako v očkovacích centrech, jsou individuálně jen poslední zbývající zásoby dle dřívějších objednávek,“ uvedl mediální zástupce Martin Nesrsta.

Dodal však, že se řeší alternativa, kdy by se uvolnily dostupné zásoby vakcíny Adacel Polio, která je jinak k dispozici pro pravidelná očkování dětí v 10 letech věku. „Dodávky do ordinací se plánují od příštího týdne,“ uvedl.

Je pravda, že současné vakcíny nejsou tak účinné jako v minulosti?

Dříve se používala takzvaná celobuněčná vakcína, která často způsobovala nežádoucí reakce. Postupem času se proto začaly upřednostňovat šetrnější vakcíny.

„Někteří spekulují, že účinnost může být mírně snížená, ale podle různých studií je to skutečně poměrně srovnatelné. Takže tady já nějaký velký rozdíl nevidím,“ myslí si Prymula.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme aktuální informace o nedostupnosti vakcín na černý kašel.

Reklama

Doporučované