Hlavní obsah

Smrtelný černý kašel vyděsil pacienty, ale chybí vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Černý kašel ohrožuje nejvíce neočkované malé děti.

Reklama

Pacienti se po upozornění na šíření černého kašle hlásí ke kontrole praktickým lékařům nebo se chtějí očkovat. Vakcíny ale dlouho nebyly. Měly by dorazit příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko zažívá výrazný nárůst případů černého kašle. Odborníci varují, že nejohroženější jsou neočkovaní a speciálně nejmenší děti, u kterých může dojít k vážnému průběhu a případně i ke smrti.

Na lehkou váhu nebere onemocnění Eva U. z Prahy. Momentálně je ve třetím trimestru těhotenství a očkovat se proti černému kašli chce už od prosince.

„Jenže nebyly vakcíny. Teď se mi ale ozvali z očkovacího centra, takže mám konečně termín,“ popisuje třiatřicetiletá Eva U. Očkovat se nechá i její manžel.

Odborníci doporučují, aby se každá žena mezi 27. a 36. týdnem těhotenství nechala naočkovat, protože tak ochrání nejen sebe, ale hlavně svého novorozence. První dávka hexavakcíny, která obsahuje látky i proti černému kašli, se podává teprve od devátého týdne po narození.

„V rámci takzvané cocoon strategie se doporučuje, aby se nechalo naočkovat také okolí novorozence,“ popisuje praktická dětská lékařka Alena Šebková. Týká se to nejen obou rodičů, ale třeba i prarodičů, pokud mají přijít s nově narozeným a dosud neočkovaným dítětem do styku.

Černý kašel byl dříve zabiják

Vypadalo to, že je černý kašel dávnou historií – mezi lety 1984 a 2004 nezemřel v Česku na nemoc nikdo. Od té doby se ale i úmrtí znovu objevují.

„Černý kašel má poměrně typické projevy. Je hodně dráždivý, záchvatovitý, dítě kolikrát takzvaně nemůže popadnout dech. Je spíše suchý a hlavně trvá dlouho,“ popisuje příznaky dětské lékařka Alena Šebková.

V letech 2005, 2007, 2008 a 2009 zemřely na pertusi čtyři dosud neočkované děti, z nichž žádné se nedožilo ani jednoho roku. Tři z nich se očkovat nestihly, v posledním případě se očkování odkládalo kvůli nachlazení, které už ale bylo prvním příznakem černého kašle.

Lékaři se ale potýkali v posledních měsících s výpadkem dodávek, a tak se na očkování musí čekat.

„Poslední tři měsíce nebyly k dostání, protože byly rezervované pro pediatry na povinná očkování pro děti. Záleží, jakou měl kdo zásobu. Vakcíny mají ale krátkou expiraci, tak je ve větším množství raději neobjednáváme,“ popisuje praktická lékařka Michaela Kantorová.

„Tím, že nejsou vakcíny, tak máme v pořadníku asi 12 lidí. Jakmile dorazí, obvoláme je, aby se přišli naočkovat,“ dodává lékařka.

Distributorská společnost Avenier potvrzuje, že vakcíny pro dospělé budou opět k dostání.

„V těchto dnech jsme naskladnili vakcínu, kterou budeme od pondělí distribuovat do ordinací pro účely komerčních očkování (dospělých). Jedná se o jednotky tisíc dávek vakcíny, což vystačí na nejbližší měsíce, dle dosavadních objemů distribuce a aktuálních objednávek,“ potvrzuje mediální zástupce společnosti Martin Nesrsta.

Očkování proti černému kašli není pro dospělé pacienty hrazené. Pojišťovny na ně ale poskytují příspěvky.

Pacienti dostali strach

Nedávné upozornění Státního zdravotního ústavu ohledně černého kašle však pacienty vyděsilo. Podle odhadu expertů by se mohlo letos objevit až čtyři tisíce případů. K takovému číslu se Česko v posledních letech ani nepřiblížilo. Nejblíže byl rok 2014, kdy se za celý rok objevilo 2521 nákaz. Letos je to už 698, a to jsou data jen ke 13. únoru.

„Lidé začali volat, když se v médiích objevilo, že se černý kašel šíří. Jen dnes u mě byla spousta pacientů, kteří si myslí, že mají černý kašel. A je to docela náročné,“ popisuje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Lékaři by uvítali, kdyby se o své zdraví zajímali pacienti nejen v případě obtíží. A informovali se o prevenci a očkování.

„U hexavakcíny se naštěstí držíme stále velmi vysoko. Horší je, když rodiče nechají sice naočkovat dítě v kojeneckém věku, ale pak se rozhodnou, že už ho přeočkovat nenechají, což je špatně,“ dodává Šebková.

Zájem mezi částí populace o očkování obecně ochladl, což spolu s narušením vývoje většiny infekčních onemocnění v období pandemie vede k většímu riziku šíření například i černého kašle.

Očkování nechrání celoživotně

„Očkování nás nechrání celoživotně. V určité době po očkování dochází k poklesu ochranných titrů protilátek a jedinci se stávají postupně vnímavými k infekci. Pokud dojde v populaci k nárůstu vnímavých osob, zafungují teoretické matematické modely šíření infekcí a spustí se dominový efekt,“ varuje epidemioložka Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.

Aspoň jednou v dospělosti by tak měl člověk znovu absolvoval očkování proti černému kašli. Ve shodě se Světovou zdravotnickou organizací to doporučují také čeští vakcinologové. Jenže pro dospělé takové očkování není hrazené.

„Na úrovni Národní imunizační komise se uvažuje o tom, že by bylo ještě další očkování v dospělém věku, ale zatím je to jen ve stadiu diskuze,“ dodává lékařka Šebková.

Reklama

Doporučované