Hlavní obsah

Část zdravotníků si finančně pohoršila. „Snad to nebude tak drsné,“ říkají

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Méně práce, ale ještě méně peněz. Problém pro část zdravotních sester a lékařů.

Reklama

Ačkoliv lékaři a sestry dostali od nového roku přidáno, řada z nich si finančně pohoršila. Začalo se daleko více dbát na dodržování zákoníku práce. Peníze navíc ale nedorovnají ztracené odměny za přesčasy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Františka pracuje jako perioperační zdravotní sestra. Je tedy na sále a zajišťuje vše okolo operačních zákroků. I ona dostala pět procent k platu navíc, jak se dohodlo loni při jednáních o odvrácení protestu lékařů. Jenže paradoxně si od ledna výrazně finančně pohorší.

„Samozřejmě, že výplatu si nějakým způsobem spočítat umím. Asi tuším, kolik to bude, ale pořád doufám, že ten náraz nebude tak drsný,“ říká Františka, která raději chtěla zůstat v anonymitě. Seznam Zprávy ale její identitu znají.

Tenhle problém je spíš menšinový. Týká se například sester, které slouží ve 24hodinových službách. Kvůli protestu lékařů se měnil zákoník práce a především se Ministerstvo zdravotnictví zavázalo, že se bude konečně dodržovat. Takže zdravotníci nebudou sloužit nekonečné přesčasy.

„Samozřejmě, že jsme porušovali zákoník práce. Na oddělení s tím ale neměl nikdo problém, protože pro nás to byla jediná šance, jak si vydělat. U spousty z nás je to tak, že rodinu živíme hlavně my. Pracujeme tady proto, že jsme dosud měli proplacené všechny přesčasy,“ dodává Františka.

Po 15 letech ve zdravotnictví s vysokou školou a další specializací její příplatek na základě dohody mezi ministerstvem a protestujícími činí 1800 korun. To jí ale rozhodně nevykompenzuje peníze za ztracené přesčasy, které jí přitom dělaly asi polovinu platu.

„Byla to akce lékařů, hodně jsem jim fandila, stejně tak kolegyně. Dostali tedy přidáno, určitě si to zaslouží, ale sestry utřely nos. Pět procent je opravdu hodně málo, když se podíváme, jaká je inflace,“ říká další zdravotní sestra Milada Tylová.

Na spoustě míst tak panuje napjatá atmosféra.

„Třeba na našem oddělení ani jeden lékař nepodal výpověď z přesčasů. Nikdo z nich protest nepodporoval. Peníze navíc ale dostali všichni. Sestry jen pět procent,“ dodává Františka.

I lékaři si mohou pohoršit

Nicméně ani mezi lékaři nepanuje jednotný pohled na výsledky protestu. Stejně jako sestry si někteří z nich finančně pohorší, ačkoliv by to klidně vyměnili za volno navíc, které teď mají.

„Místo peněz navíc za přesčas dostáváme teď nařízené volno. Nejenže platy nestouply, ale ještě klesly,“ nelíbí se lékařce z jedné regionální nemocnice, která chtěla raději také zůstat v anonymitě, protože v nemocnici právě probíhá poměrně tvrdý boj o podobu nových smluv.

Lékaři dostali od přelomu roku přidáno od pěti do 15 tisíc korun podle kvalifikace. Šlo o výsledek loňského jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví a zástupci lékařů, kteří na protest proti pracovním podmínkám ve zdravotnictví vypověděli dobrovolné přesčasy.

Jak už ale zmiňovali shodně všichni aktéři jednání, na konkrétní podobě naplnění dohody se musí zdravotníci domluvit lokálně s vedením svých nemocnic. A je pravda, že si někteří mohou finančně pohoršit.

„Záleží na tom, jaké konkrétní podmínky si dohodli. Je ale pravda, že dojednaná odměna by měla jít do osobního ohodnocení, ale ne všechny nemocnice jsou ochotné k tomu takto přistupovat,“ vysvětluje Monika Hilšerová, která je pověřená vedením Sekce mladých lékařů ČLK. Ta stála v čele loňského protestu.

Lékaři tak v některých místech sice slíbenou odměnu v měsíčním platu mají, ale nemocnice jim poníží příplatky zase někde jinde.

„My bychom rádi, aby se peníze navíc dostaly u přímo řízených nemocnic do tabulek, jak to slíbil pan premiér (pozn. red. Petr Fiala), a ostatní nemocnice by se tím pak stejně v rámci trhu práce řídily,“ dodává Hilšerová.

Sekce mladých lékařů ČLK navíc nadále s Ministerstvem zdravotnictví jedná. Chystá se schůzka ohledně samostatného zákona o odměňování lékařů, který slíbil připravit ministr Vlastimil Válek (TOP 09). K tomu se domlouvá i další úprava zákoníku práce s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Možné jsou sice nově 24hodinové služby, podle zákona není ale povolené je plánovat, což stále neumožňuje, aby některá pracoviště neporušovala předpisy.

Reklama

Doporučované