Hlavní obsah

Zapomeňte na Machu Picchu. Poslanci se dál než do Evropy nepodívají

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Diplomacii provozuje i Poslanecká sněmovna. Její členové se však letos co do zahraničních cest uskromní.

Reklama

Parlamentní diplomacie se letos bude odehrávat spíš na území Evropy. A to nejen kvůli blížícímu se českému předsednictví, ale i kvůli potřebě šetřit.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Peru, Vietnam, Nový Zéland a další pro Čechy exotické destinace. Na takové pracovní cesty, které mnohdy připomínaly spíš zájezdy, vyjížděli poslanci v dobách před pandemií. Tehdy si udělali třeba kritizovaný výlet na Machu Picchu.

Nyní, s obrovskou sekyrou ve státním rozpočtu, se budou muset uskromnit i oni. Dostanou se maximálně do Španělska nebo Maďarska.

Výbory Poslanecké sněmovny postupně předkládají ke schválení plánované zahraniční cesty pro tento rok. Vzhledem k pokračujícímu rozpočtovému provizoriu schvaluje organizační výbor zatím jen individuální zahraniční cesty poslanců, cesty bezprostředně související s předsednictvím Francie Radě EU a výjezdy stálých delegací.

„Zahraniční cesty sněmovních výborů se budou probírat až po schválení rozpočtu,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka organizačního výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Organizační výbor u zahraničních cest posuzuje zejména smysluplnost a efektivitu. Důkladně zohledňuje také jejich reálný pracovní program a konkrétní přínos. „Geografická vzdálenost a s ní spojené vyšší náklady samozřejmě také hrají svou roli. To ovšem neznamená, že bychom měli na parlamentní diplomacii předem rezignovat,“ vysvětlila předsedkyně Sněmovny.

Upozornila na to, že nemá jít o omezení počtu cest za každou cenu, ale spíš o to, aby zahraniční cesty byly opravdu přínosné. „Mezinárodní spolupráce, předávání zkušeností a vyjednávání se zahraničními partnery patří do práce demokratických zákonodárců 21. století,“ dodala.

Ze seznamu dosud navržených cest od jednotlivých výborů je jasné, že poslanci si její slova vzali za své a plánují cestovat opravdu po Evropě. Ve čtvrtek svůj pracovní výjezd schválil třeba petiční výbor. Pojede na pracovní cestu do Katalánska, jako náhradní variantu zvolili německou oblast historické Lužice.

„Zahraniční cesty musí vycházet z preambule výboru, tím jsou u nás lidská práva. Na Katalánsku byla na výboru plná shoda. Je v Evropské unii, hodně se o něm mluví. Bylo tam referendum, demonstrace, zatýkání politiků. Rádi bychom zjistili, proč tam k tomu dochází,“ vysvětlil předseda petičního výboru Tomio Okamura (SPD).

Jako alternativu zvolili návštěvu menšiny Lužických Srbů v Německu. „Jsou Čechům nejbližší národ, který postupně zaniká,“ vysvětlil. V zásobě pak má i návštěvu zakarpatské Ukrajiny, kde zase žije menšina Rusínů.

Katalánsko si jako alternativu vybral i volební výbor, který by se rád seznámil s tamním mediálním modelem. „Španělsko má kvazivládní model, kde si vláda zachovává jistý vliv,“ argumentoval na výboru jeho člen Martin Kolovratník (ANO).

Jako prioritu však výbor odhlasoval návštěvu Švédska, kde je již předjednáno setkání s tamním partnerským výborem, ale i návštěva veřejnoprávních i soukromých médií a společné jednání s tamními mediálními radami.

„Hlavním tématem je současný stav a budoucnost švédských médií a vliv politické korektnosti. Švédsko je v žebříčku svobody médií čtvrté,“ uvedl člen výboru Stanislav Berkovec (ANP), podle nějž jsou tato témata vzhledem k pandemii stále aktuální.

Na sever Evropy poletí ve druhém čtvrtletí letošního roku i výbor pro sociální politiku. Jejich cílem bude Finsko. Na tři dny tam má vyrazit čtveřice poslanců, kteří budou jednat s partnerskými výbory finského parlamentu a také navštíví několik tamních ministerstev. Tématem mají být rovné příležitosti, zaměstnanost, důchodový systém či reforma systému sociálního zabezpečení. Alternativou pracovní cesty je pak Rakousko, a to s podobnými tématy.

Záměr zahraniční cesty schválil už také Výbor pro evropské záležitosti. V plánu má Španělsko a Kypr, jako náhradní variantu pak Litvu.

Po Evropě

Ještě v únoru čekají dvě zahraniční cesty poslance ze zahraničního výboru. Jeho předseda Marek Ženíšek (TOP 09) s místopředsedou Petrem Beitlem (ODS) odjedou 17. února do Budapešti na jednání zahraničních výborů poslanců zemí V4. Ženíšek s místopředsedou Jaroslavem Bžochem (ANO) se pak na konci února v Paříži zúčastní meziparlamentní konference týkající se obranné politiky. Tam s nimi pojedou i členové výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) a Josef Flek (STAN).

Druhý jmenovaný už za sebou má zahraniční výjezd do maďarského Debrecínu, kde jednaly výbory pro obranu parlamentů zemí V4. Tam probírali třeba situaci na polsko-běloruské hranici a ochranu hranic EU obecně.

„Shodli jsme se, že vnější hranice EU musí být chráněny co nejpřísněji. Právě proto, abychom zachovali svobody uvnitř. Nechceme znovu zavádět bariéry pro pohyb osob, věcí, služeb a kapitálu,“ popsal Flek jeden z hlavních výstupů cesty.

Hodně letošních cest bude již tradičně do různých orgánů Evropské unie. Kupříkladu Bžoch už za sebou má i dvě pracovní cesty do Štrasburku. Předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) se v polovině ledna zúčastnil v Paříži pravidelné pracovní schůzky předsedů evropských výborů.

Dvě zahraniční cesty pak za sebou má i sama předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová. Její první cesta vedla tradičně na Slovensko, kde se setkala s hlavními představiteli státu. Tento týden se pak vrátila z třídenní návštěvy v Bruselu, kterou absolvovala společně s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Reklama

Doporučované