Hlavní obsah

Další dlouhý den obstrukcí. Poslanci jednají o možnosti volit ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Ze všech sil se budeme snažit, aby návrh neprošel,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Poslaneckou sněmovnu nejspíš ve čtvrtek čeká další dlouhé jednání. Poslanci se v 11 hodin sešli k dalšímu kolu jednání o korespondenční volbě. Jen program schvalovali více než šest a půl hodiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci se ve čtvrtek dopoledne sešli na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k druhému čtení korespondenční volby. První čtení letos v lednu trvalo kvůli obstrukcím dvojice opozičních hnutí 63 hodin. Dnes si poslanci hned na začátku odhlasovali možnost jednat a hlasovat i po 19. a 21. hodině.

Hladký průběh Sněmovnu nečeká ani tentokrát. Ještě před začátkem schůze bylo do rozpravy přihlášeno už 17 zákonodárců. Hovořit však budou i zákonodárci s přednostními právy, zejména předsedové stran a klubů.

Opozice obstruovala už schvalování programu, které trvalo něco málo přes šest a půl hodiny. Opoziční řečníci s přednostním právem většinou hovořili o jiných tématech, předseda ANO Andrej Babiš mluvil přes dvě hodiny, předseda SPD Tomio Okamura řečnil zhruba tři a půl. Rozebírali zejména nelegální migraci nebo to, co se podle nich vládě nedaří.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) se za řečnickým pultíkem zase místo korespondenční volbě věnoval starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS). Zvolil místy vulgární slovník, zejména když hovořil o jeho přirození, takže ho řídící schůze napomenula.

Okamura: Nahrává to podvodům

Při lednovém prvním čtení třeba předseda SPD Tomio Okamura překonal sněmovní rekord, když hovořil v kuse 10 hodin a 44 minut. „Rozhodně nebudeme obstruovat a číst sáhodlouhé projevy netýkající se korespondenční volby. Já mám připravený poměrně dlouhý projev, ale bude se týkat striktně tématu. Chci to voličům vysvětlit,“ řekl na tiskové konferenci před jednáním předseda klubu SPD Radim Fiala.

„Budeme mluvit. Nepamatujeme totiž, že by kdy v prvním čtení koalice utnula rozpravu. Zhruba 30 našich kolegů nemohlo vůbec vystoupit. Takže argumenty zazní,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Narážela na to, že vládní koalice v lednu po několikadenních obstrukcích nařídila hlasování na pevně stanovený čas.

Obstruovat se chystá i druhé opoziční hnutí. „Ze všech sil se budeme snažit, aby návrh neprošel,“ potvrdil předseda SPD Tomio Okamura s dodatkem, že návrh podle něj „odporuje demokratickým zásadám a nahrává volebním podvodům“. Dodal, že v druhém čtení navrhne i úplné zamítnutí zákona.

Ve sněmovním systému je momentálně nahráno už 15 písemných pozměňovacích návrhů. Část z nich je z koaličního tábora. „Sešli jsme se několikrát s opozicí, jednalo se tam velice věcně a konstruktivně. Z jednání vzešly pozměňovací návrhy, které byly projednány a schváleny v ústavně-právním výboru,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan.

Vládní koalicí navržené pozměňovací návrhy by měly nově hlasy ze zahraničí být rozděleny do čtyř obvodů – dva v rámci Evropy, jeden americký a druhý pro zbytek světa. „Dalšími dohodnutými kosmetickými změnami je stanovení počtu plných mocí pro zastupování na sedm, zároveň bude Ministerstvo zahraničních věcí místo vyhlášky vydávat nařízení a politické strany budou delegovat zástupce do okrskových volebních komisí,“ řekl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Další úprava se pak bude týkat zasílání volebních lístků do zahraničí na místo, kde se daná osoba zdržuje, nikoliv na trvalé bydliště.

„Předpokládám, že jednání i tak nebude jednoduché a bude dlouhé. Zákon je ale připraven správně a volby budou probíhat řádně a spravedlivě,“ dodala místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Doporučované