Hlavní obsah

Sněmovna schválila v prvním čtení korespondenční volbu, po 63 hodinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna podpořila korespondenční volbu.

Reklama

aktualizováno •

Opozice se pokusila hlasování zablokovat obstrukcemi. Po 63 hodinách ale koaliční poslanci novelu o korespondenční volbě poslali k projednání do výborů.

Článek

Opoziční politici ani přes zdlouhavé debaty na plénu Poslanecké sněmovny neuspěli s návrhem na zamítnutí novely o korespondenční volbě. Pro Čechy v zahraničí se tak pomalu otevírá cesta k jednoduššímu hlasování ve volbách.

Poslanci po šesti dnech jednání hlasovali o návrhu hnutí SPD na zamítnutí předlohy a o návrhu ANO na její vrácení předkladatelům k přepracování. Opozice ale neuspěla, díky koaličním hlasům poslanci postoupili volební novelu k projednání do výborů.

Předseda SPD Tomio Okamura opakovaně kritizoval zkrácenou debatu, ve které směli poslanci bez přednostního práva mluvit vždy jen dvakrát deset minut. Korespondenční volba podle něj může být protiústavní.

„Stačí si přečíst názory renomovaných ústavních právníků, profesora Aleše Gerlocha, bývalého děkana Právnické fakulty Univerzity Karlovy, stačí si přečíst, co o tom třeba píše docent (Zdeněk) Koudelka, ústavní právník Masarykovy univerzity a další odborníci. Je zcela zřejmé, že nehledě na to, kdo je z jaké politické strany, ústavní právníci k tomu mají obrovské výtky a je vidět, že ten návrh není dobře připraven, že jsou tam momenty, které jsou v rozporu s Ústavou,“ řekl pro Seznam Zprávy Okamura.

Koaliční poslanec Jakub Michálek (Piráti) odmítl, že by návrh porušoval Ústavu. Opozice se podle něj tímto způsobem snaží pouze ostřelovat práci koaličních poslanců.

„Ústavní soud včera jednoznačně rozhodl - shodil ústavní žádost jako neopodstatněnou (Ústavní soud zamítl návrh ANO na zrušení novely, kterou vláda loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci důchodů, pozn. red.). Ústavní soud akorát zbytečně tráví čas tím, že přezkoumává neúspěšné návrhy. Myslím si, že kolegové z opozice by se měli obrátit na renomované ústavní právníky a dříve, než něco tímto způsobem vypustí, to s nimi konzultovat,“ řekl Michálek pro Seznam Zprávy.

V minulých volbách Češi v zahraničí podporovali strany, které nyní sedí ve vládě. Naopak opoziční ANO a SPD měly v cizině špatné výsledky. Podle Michálka ale prosazení novely o korespondenční volbě nesouvisí s letošními volbami.

„My prosazujeme korespondenční volbu konzistentně už více než pět let. Pět let ten návrh v Poslanecké sněmovně ležel a prášilo se na něj. Já jsem rád, že dneska konečně prošel prvním čtením. Není to věc, na kterou bychom si teď najednou vzpomněli, prosazujeme to systematicky a konzistentně,“ řekl Michálek.

Havlíček: Pětikoalici jde o hlasy

Místopředseda ANO Karel Havlíček naopak naznačil, že boj o prosazení novely velmi úzce souvisí právě s blížícími se volbami.

„Nemuseli jsme tady být celý týden, kdyby pětikoalice přistoupila na naše kompromisní návrhy, které vůbec nebyly nedělatelné. Jenom zopakuji, že jeden byl takový, aby vláda dala odkladný účinek, to znamená posunula to až na další volební období, nebo minimálně o jeden rok, a svázala to s digitalizací. A dala by tím najevo, že nejde o rok 2025 a o hlasy v příštích klíčových volbách,“ řekl Havlíček.

Debata nad korespondenční volbou zabrala více než 63 hodin čistého času. Koaliční poslanci nakonec prosadili hlasování na pevný čas, v tu chvíli zůstalo ve frontě do debaty ještě 31 přihlášek.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované