Hlavní obsah

Fiala poprvé čelí interpelacím. Musíme schodek dostat pod 300 miliard, míní

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala řekl, že „rozpočet připravený předcházející vládou je z hlediska zájmů občanů nepřijatelný“.

Reklama

Ve Sněmovně začaly poprvé v novém složení interpelace. Opoziční poslanci ANO a SPD se ptají na energetickou krizi nebo rozpočtové provizorium. Otázkám poslanců tak poprvé čelí osobně premiér Petr Fiala.

Článek

Členové vlády Petra Fialy dnes odpoledne čelí poprvé dotazům poslanců. Jako první se začali ptát poslanci SPD a ANO. Interpelací se účastní osobně premiér Fiala, kterého se opoziční poslanci ptali na energetickou krizi nebo rozpočtové provizorium.

Exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se Fialy zeptala, proč je Česko stále v rozpočtovém provizoriu, a jak dlouho to ještě bude trvat.

Musíme schodek dostat pod 300 miliard korun, abychom dokázali zkrotit inflaci. To je důvod, proč tu máme rozpočtové provizorium.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

„Nestrašme se rozpočtovým provizoriem. Proč tady máme rozpočtové provizorium? Protože tady byl připraven rozpočet předcházející vládou, který je pro Českou republiku z hlediska zájmů občanů nepřijatelný. Musíme schodek dostat pod 300 miliard korun, abychom dokázali zkrotit inflaci. To je důvod, proč tu máme rozpočtové provizorium,“ reagoval na interpelaci Schillerové premiér Fiala.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura dopoledne mluvil skoro dvě hodiny, zjevně ve snaze oddálit jednání o zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy žijící v zahraničí. Okamura využil přednostního řečnického práva ke kritice vlády Petra Fialy, koaličních stran i k představení předloh, které SPD prosazuje.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob míní, že Okamurovo vystoupení bylo na hraně zneužívání přednostního práva.

„Prioritou vlády je korespondenční volba, nikoli zvyšování důchodů či příjmů rodin s dětmi,“ prohlásil Okamura. Blokování senátní novely volebního zákona ohlásilo jeho hnutí už dřív, postoj zdůvodnilo mimo jiné obavami z manipulací s volebními lístky.

Korespondenční volbu pro Čechy v cizině navrhl Senát na základě požadavku krajanských sdružení a s podporou Ministerstva zahraničí. Argumentoval také tím, že Česko je jednou z posledních pěti zemí Evropské unie, které možnost hlasování poštou uzákoněno nemají.

Korespondenční volbu by mohlo využít až 600 tisíc Čechů žijících v cizině, pro které je podle jejích zastánců časově i finančně náročné hlasovat na některém z velvyslanectví.

Reklama

Doporučované