Hlavní obsah

Hrad poslal Stehlíkové předžalobní výzvu. Podle Zimy se prezidentovi daří dobře

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident je skoro v plném pracovním režimu, řekl pro Seznam Zprávy šéf lékařského konzilia Tomáš Zima. Hrad dnes zároveň podal předžalobní výzvu na psychiatričku Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím tvrzením o prezidentově nemoci.

Článek

„Pan prezident má pořád stále stejný režim, včera byl po delší době na Pražském hradě, měl akce. Takže bych řekl, že je skoro v plném pracovním režimu. Jeho zdravotní stav je dobrý, stabilizovaný, rehabilituje a lidé mohou vidět, že standardně pracuje,“ řekl Seznam Zprávám šéf lékařského konzilia Tomáš Zima.

Doplnil, že prezident Zeman má hlavní zázemí na zámku v Lánech a že na Pražském hradě je režim jiný, protože tam prezident přijede jen na určitou dobu a poté se vrací do Lán.

„On přijede, odjede, to není záležitost, že by vedle něj musel někdo být 24 hodin. Na Pražském hradě s ním může být třeba sestra, ale zázemí má v Lánech,“ popisuje Zima.

Prezident ve středu jmenoval nové rektory a Fondu ohrožených dětí Klokánek tradičně předal peněžní šek z prezidentského fondu.

Zeman se na Pražský hrad vrátil poprvé asi po pěti měsících. Jeho poslední veřejná aktivita na Hradě, o které kancelář informovala, se uskutečnila na konci loňského srpna. V polovině září byl Zeman poprvé hospitalizován, do nemocnice se opět vrátil 10. října. Od propuštění z Ústřední vojenské nemocnice je na zámku v Lánech, kde o něj pečují zdravotní sestry.

Předžalobní výzva

Ke zdraví prezidenta se minulý rok vyjadřovala psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Zejména během jeho hospitalizace v nemocnici, kdy nebylo jasné, jak vážně na tom prezident je. Ve čtvrtek prezidentská kancelář informovala, že na ni podala předžalobní výzvu. Žádá po ní milion korun a omluvu za její výroky, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou.

„Z pověření prezidenta republiky jsem měl možnost se za expertní asistence podrobně seznámit s celou jeho zdravotnickou dokumentací za období 14. 9. až 25. 11. 2021 a mohu Vás ubezpečit, že Vaše závěry byly lživé, bez jakékoliv opory v objektivní realitě, zachycené v relevantně vedené zdravotnické dokumentaci,“ uvedl ve výzvě prezidentův advokát Marek Nespala.

Reakci Džamily Stehlíkové redakce zjišťuje. Už dříve ale uvedla, že si za tvrzením stojí a omlouvat se nehodlá.

„Kolik stojí pravda o prezidentovi? Na Západě to může stát abdikaci prezidenta; v Bělorusku či Rusku platí občan životem nebo vězením, a to i za post na Facebooku. V Česku zaplatíte milion korun. Tolik po mně chce prezident Zeman za pravdu o jeho závislosti na alkoholu. Plus omluvu,“ napsala.

Zemanův advokát po Stehlíkové také žádá, aby sdělila jména kolegů, od kterých získala „nedávné informace“ o zdravotním stavu prezidenta republiky, o nichž psala na svém blogu.

„V případě nesplnění této předžalobní výzvy budou následovat snadno předpokládatelné právní kroky, tedy podání příslušné žaloby, a to s citelným nárůstem nároků mého klienta o náklady řízení,“ upozornil Nespala.

Kola proti nechutenství

S ohledem na stabilizovaný stav prezidenta zatím není určené, kdy se opět sejde lékařské konzilium. Podle Zimy o tom rozhodne prezidentův ošetřující lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který je se Zemanem v pravidelném kontaktu.

Seznam Zprávy se také ptaly, zda dalo konzilium prezidentovi nějaká doporučení ohledně pracovního nasazení na letošní rok, co se týče například případných zahraničích cest. „Nic nového jsme neříkali, věci se budou odvíjet od jeho zdravotního stavu,“ dodává šéf lékařského konzilia.

Zima už dříve řekl, že prezidentovi také pomohlo, že trochu přibral. Prezident si dlouhodobě stěžuje na nechutenství. Jak je ale vidět na fotografiích z posledních týdnů, oblíbil si kolový nápoj, který má vždy po ruce. Měl ho i na fotografii z úřadování tento týden.

Foto: Jiří Ovčáček

Zeman ve středu na Pražském hradě podepsal přihlášku a stal se členem Česko-srbské asociace vzájemné spolupráce.

To, že budou sestry z firmy Senior Home Group své služby poskytovat jen na lánském zámku, kde je vybudováno ošetřovatelské zázemí, potvrdil minulý týden šéf firmy Boris Šťastný.

„Jsem upřímně rád, že se zdravotní stav pana prezidenta lepší natolik, že po konzultaci s jeho ošetřujícím lékařem může rozšířit své pracovní aktivity i na Pražský hrad. Pokládám to i za potvrzení kvalitní práce celého lékařského a ošetřovatelského týmu. Co se týče domácí zdravotní péče poskytované naším zařízením, tato je situována v místě domácího prostředí pana prezidenta v Lánech a s jejím poskytováním na Hradě příští středu nepočítáme,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Boris Šťastný.

Zároveň ale šéf privátní firmy doplnil, že personál je připraven „kdykoli poskytnout své služby podle aktuální situace i potřeb pacienta“.

Reklama

Doporučované