Hlavní obsah

Viděla jsem tisíce lidí ve stavu, jako je Zeman, říká psychiatrička Stehlíková

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Lékařka Džamila Stehlíková působila v letech 2007 až 2009 jako ministryně pro lidská práva ve vládě Mirka Topolánka.

Reklama

Lékařka a exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vyzývá v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezidenta Miloše Zemana ke zveřejnění podrobných informací o jeho zdraví. Je ochotná se kvůli tomu i soudit.

Článek

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vyzvala lékařské konzilium, aby podalo informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.

Vystudovaná psychiatrička, která má v tomto oboru druhou (a tedy nejvyšší) atestaci, se v posledních letech soustřeďuje především na svou soukromou psychiatrickou praxi. A právě i na množství pacientů, kteří se v její ordinaci vystřídali, se při svém hodnocení prezidentova zdraví odvolává.

„Je ve veřejném zájmu vědět, jaké je zdraví prezidenta republiky, který je velitelem našich ozbrojených sil. Hodnotím, co vidím, celý život léčím lidi, viděla jsem stovky a spíše tisíce lidí, kteří měli podobnou diagnózu,“ uvedla lékařka, která se angažuje i politicky coby předsedkyně Liberálně ekologické strany (LES).

Pražský hrad už oznámil, že se prezident prostřednictvím svého právního zástupce obrátí kvůli výrokům Stehlíkové nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru. O Zemanově zdravotním stavu se psychiatrička rozepsala na twitteru či na blogu Aktuálně.cz.

Zemanovo zdraví je druhou sledovanou záležitostí, do které se exministryně v současnosti pustila. Seznam Zprávy před několika dny přinesly informaci, že Stehlíková vypracovala znalecký posudek pro premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Konstatovala, že Babiš junior je zdravý a nic nebrání jeho účasti ve vyšetřování kauzy Čapího hnízda a zavlečení na Krym.

Alkoholový démon

Co vás motivovalo k takovému hodnocení zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana?

Lékařský tým tají informace o duševním a fyzickém stavu prezidenta Zemana. To, jakým způsobem ale prezident vystupuje na veřejnosti, ukazuje na to, že došlo k dalšímu masivnímu poškození nervové soustavy. Už to není jen polyneuropatie, která vedla k paralýze dolních končetin, kvůli čemuž skončil na vozíku, ale i poškození mozku.

To jste schopná poznat na dálku, aniž byste prezidenta osobně vyšetřila?

Poznáte to na mimice, na způsobu chování v přítomnosti dalších osob, na orientaci v prostoru. Chvílemi neudrží události, které se staly před desíti minutami, ne vždy poznává osoby. Došlo ke skokovému zhoršení takzvané encefalopatie (dysfunkce mozku), která mluví o hlubokém poškození mozku. Netvrdím, že jde o neléčitelný stav, lze to léčit. Volám po vyjádření konzilia, ve kterém by měl být psychiatr a neurolog. Víme jen, že prezidenta léčí gastroenterolog, který léčí jaterní cirhózu, která je doprovázená ascitem.

Jak se to projevuje?

Shromažďuje se mu tekutina v břiše. Je to stav špatný, ale nikoliv neslučitelný se životem. Přeji panu prezidentovi dlouhá léta života. Pan prezident má ale hluboce poškozený mozek, což značně komplikuje výkon jeho prezidentské funkce. Takto nemocný člověk není schopen se postarat sám o sebe, takže mám obavu, když takový člověk stojí v čele státu.

Potkala jste se s prezidentem Zemanem v poslední době osobně?

Znám ho léta – osobně, trávila jsem s ním čas, vím, jak vtipkuje a konzumuje alkohol. Kognitivní funkce, především ty související s pamětí, se u něho zhoršily. Jako psychiatr to poznám, viděla jsem záběr, když odcházel z nemocnice. Paní ministryně Schillerová po schůzce s ním řekla, že prezident je rád, že je doma, protože v nemocnici nespal. Jak by spal, když měl náběh na delirium, když mu v nemocnici znepřístupnili alkohol. Alkohol je zlá a silná droga, při jejímž výpadku se dostavuje abstinence, která dále zhorší zdravotní stav. Dysfunkce mozku se tím stává masivnější a skokovější, paměť a orientace se ztrácí.

To se dá diagnostikovat takto na dálku?

Vidím jeho výraz, znám ho dlouhou dobu, jde o celoživotní anamnézu. Miloš Zeman je těžce závislý na alkoholu, pamatuji si na prezidentskou debatu před volbami v roce 2013. Pil od samého rána. Pamatuji si, jak nemohl bez alkoholu vydržet, přitom bylo před debatou, pamatuji si, že měl ještě černé brýle po operaci očí. Podívejte se, jak vypadala jeho chůze či jak má povadlá víčka, to jsou charakteristická poškození kognitivních nervů, jde o klasické alkoholové poškození.

Máte pochybnosti o prezidentově léčbě?

To vůbec, nebudu kolegům mluvit do jejich práce. Nejsem gastroenterolog, vidím ale psychiatrické důsledky a usuzuji, že poškození alkoholem je multisystémové. Psychiatrické poškození je viditelné. Hovořila jsem i s kolegy, kteří s Milošem Zemanem mluvili. Říkali mi, že ne vždy každého poznal. Dobře se cítí pouze v prostředí zámku na Lánech, který dobře zná a je schopen se tam dobře orientovat. V nemocnici byl jako Alenka v říši divů.

Masivní kognitivní porucha se dá popsat jako syndrom demence, který se projevuje těžkou poruchou novopaměti. Způsobuje to dlouhodobá konzumace alkoholu, tudíž tyto poruchy lze nazvat alkoholovou demencí. Je otázkou, jak je schopen rozhodovat o veřejných věcech člověk, který nedisponuje rezervou paměti. Takový člověk je strašně manipulovatelný.

Vůdce zmizel

Máte na mysli jeho okolím, kancléřem Vratislavem Mynářem a Martinem Nejedlým?

Nejen je. Premiér Andrej Babiš národu sdělil, že Zeman je v pořádku, o čemž měl být ubezpečen ředitelem Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Babiš často mluví o tom, že někdo manipuluje jeho syna. Takto mluví ten, kdo takovou strategii sám používá. Proč Babiš informuje o stavu prezidenta? Odkdy se z premiéra stal lékař? My jsme jako občané u toho telefonátu od pana ředitele nebyli, nevíme, co přesně řekl gastroenterolog. Jak zdravotní stav hodnotí neurolog a psychiatr? Tito tři experti by se měli ke zdravotnímu stavu prezidenta vyjádřit a veřejnosti popsat Zemanův stav. Babišovi nevěřím.

Neměla by to spíše říct prezidentská kancelář?

Jenže pan premiér se stylizoval do role toho, kdo říká, jak je na tom prezident zdravotně. Mluvčí Ovčáček před nedávnem doporučil, ať volíme hnutí ANO. Připadá mi to jako Král zemřel, ať žije král. Pro Andreje Babiše je prezident Zeman poslední záchranou, protože i když nevyhraje volby, pověří ho Zeman sestavením nové vlády. Pro Babiše je prezident ve funkci klíčový, pochybnosti o Zemanově zdraví potřebuje předseda vlády rozptýlit. Informace o prezidentově stavu se tají, jak kdyby šlo o severokorejského diktátora. Vůdce je schován a jeho okolí ho bude jen vystavovat.

Jste připravena na to, že se prezidentská kancelář bude vůči vašim tvrzením o prezidentově stavu právně bránit?

Přemýšlela jsem o tom. Je možné, že mě pan prezident bude žalovat, mám ale obavu, že prezident toho nebude schopen. Pokud se tak stane, požádám o soudní znalecký posudek v oblasti psychiatrie. Víte, já říkám své úvahy, pan prezident není můj pacient. Je ale ve veřejném zájmu vědět, jaké je zdraví prezidenta republiky, který je velitelem našich ozbrojených sil. Hodnotím, co vidím, celý život léčím lidi, viděla jsem stovky a spíše tisíce lidí, kteří měli podobnou diagnózu. Každý psychiatr viděl takových pacientů mnoho. Mluvila jsem s lidmi, kteří prezidenta viděli a byli šokovaní tím, že není schopen si pamatovat a orientovat se v čase, takový člověk není schopen zpracovávat nové podněty. Kognitivní funkce se mu v poslední době prudce zhoršily.

Proč podle vás prezident sám nevystoupí a nevysvětlí, co přesně mu lékaři sdělili?

Nejlepší by bylo, kdyby pan prezident promluvil k národu a uklidnil nás. Proč to neudělá, když se šíří fámy dokonce i o jeho smrti? Protože toho není schopen. Fyzická smrt prognosticky může přijít v řádu měsíců, ale smrt sociální už nastala, jak to u těžkých alkoholiků bývá. V Lánech je jen fyzická schránka prezidenta, mozek už odešel. Ať nám to prezident a lékaři vyvrátí a vysvětlí, jak na tom prezident je. Občané mají právo to vědět.

Reklama

Doporučované