Hlavní obsah

Instagramové fotky exministryně Schillerové prověřuje policie

Foto: Instragram A. Schillerové

Jedna z „nejslavnějších“ fotek, kterými se bývalá ministryně financí prezentovala na svém Instagramu.

Reklama

Policie začala prověřovat financování fotek a příspěvků na sociálních sítích bývalé ministryně financí Aleny Schillerové z rozpočtu resortu pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Článek

Utrácením exministryně Aleny Schillerové se začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informaci přinesl server Neovlivní.cz, kterému ji potvrdil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

„Na základě informací z otevřených zdrojů jsem případ vyhodnotil sám a předal věc Národní centrále proti organizovanému zločinu. Kromě toho bylo doručeno i několik trestních oznámení od občanů,“ citoval server žalobce. „Tak jak to bylo v médiích prezentováno, může zde být podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Je na policii, aby to prověřila,“ dodal Lelek s tím, že v jeho přípise pro policii nebyl žádný pokyn, jak mají detektivové postupovat.

NCOZ případ nijak nekomentovala. „K vašemu dotazu mohu pouze sdělit, že náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, nebo naopak nezabývá,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Jak již dříve zjistily Seznam Zprávy, prezentace bývalé ministryně financí na Instagramu a Facebooku stála 1,93 milionu korun ze státního. Jde o souhrn platů včetně odměn fotografa a kameramana, které nechala Schillerová zaměstnat na ministerstvu, aby ji fotili a natáčeli na její sítě. Celkovou částku získala redakce od ministerstva financí v lednu – až po opakovaných urgencích – jako odpověď na oficiální žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Schillerová ve svém jediném prohlášení ke zjištění Seznam Zpráv, že daňoví poplatníci zaplatili za fotografy na sociální sítě ministryně dva miliony korun, tvrdí, že profesionálové měli za úkol zvednout zájem veřejnosti o resort financí. Jenže většina snímků Schillerové – zejména před letošními volbami – nemá s ministerstvem nic společného.

Schillerová také nechtěně přiznala, že fotky z jejího Instagramu skutečně pocházejí od fotografů, které platil stát. Hájila se ale vždy tím, že dělali i jinou práci. „Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala v lednu redakci CNN Prima News Schillerová. „Byli to profesionálové, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva.“

Potíž je ale v tom, že na jejích účtech na sociálních sítích není nijak označeno, že by fotografie patřily ministerstvu financí. Státem placené fotky tak skončily na soukromém účtu.

Reklama

Doporučované