Hlavní obsah

Glosa: Chudneme. Na Babišovu úroveň ale nepadejme

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tipoval bych, že jsou běženci Babišovi ukradení. Jde mu před volbami čistě o poplivání politických soupeřů.

Reklama

Andrej Babiš a jeho tým si určitě ve skutečnosti nemyslí, že za energetickou mizérii mohou matky s dětmi, které prchly před válkou z Ukrajiny. Přesto je neváhá zneužívat ve volební kampani.

Článek

Obytňák jsem si na poslední prázdninový týden rezervoval dávno před tím, než tenhle typ dopravy zdiskreditoval Andrej Babiš.

Objeli jsme jih Čech a jižní část Čech středních. Poslouchal jsem lidi na březích Vltavy. Ve všech kioscích, hospodách, umývárnách, v recepcích kempů, na plážích a dětských hřištích, na toaletách, ve frontách na lanové dráhy, lanové parky, bobové dráhy, na benzinových pumpách, po nocích od sousedních táboráků.

Neříkám to rád, ale blbá nálada je zpět. A v plné parádě.

Kempující Češi až na výjimky mluvili výhradně o penězích. Už to je špatné znamení. Navíc promlouvali s úzkostnou dikcí. Přičemž strach bývá nejhorší rádce.

Za kolik o Vánocích vytopíme barák? Dáme za elektřinu třikrát tolik co vloni? Spadne ještě někdy litr nafty pod čtyřicet? A co peníze, které jsme posledních dvacet roků dávali stranou pro děti? Nepromění je inflace v cigaretové papírky?

Potíže ve firmách

Obavy jsou značné. Naopak nadšení z pomoci Ukrajině mizí. Je to pochopitelné. Když nás sankční válka postaví na okraj existenční rokle – o níž nevíme, jak je hluboká a dlouhá – přirozeně zaostříme jen na vlastní budoucnost. A, opět přirozeně, hledáme viníky očekávané mizérie.

„Proč nedají všem stejně, kde je ta solidarita? Pekarová-Adamová, Bartoš, Rakušan, všichni mají plnou hubu tý Ukrajiny. Tak kolik dali peněz? Pekarová bere tři sta litrů. Ani jeden plat nedala,“ burcuje expremiér například na tomto videu.

Jeho PR tým vědomě srovnává nesrovnatelné. Totiž humanitární dávky pro běžence z Ruskem napadené Ukrajiny (tedy pomoc, k níž sáhly všechny civilizované evropské země) a mimořádný pětitisícový příspěvěk českým rodinám se středními a nízkými příjmy. Cíleně tak podsouvá lidem onoho viníka – uprchlíky před válkou.

Ve skutečnosti jsou, tipoval bych, běženci Babišovi a spol. ukradení. A určitě si nemyslí, že krizová pomoc matkám s dětmi z válkou rozvrácené země je klíčovou příčinou potíží českých domácností. Jde mu před volbami čistě o poplivání politických soupeřů.

Což asi bude fungovat.

Je ovšem nutné konstatovat, že jsou takové praktiky nízké. Nikoliv s ohledem na konkurenční politiky, ti si svou bitvu dobrovolně vybrali, nechť ji tedy bojují. Hanebně se šéf ANO chová k lidem utíkajícím před Putinovým běsněním.

Reklama

Doporučované