Hlavní obsah

Glosa: Uprchlíci prý nakupují zdarma, policie jim taxikaří. Vítězí už Putin?

Foto: Profimedia.cz

Geti Mubeenová z Organizace pro pomoc uprchlíkům říká: „Myslím si, že je otázkou času, kdy budeme čelit nenávistným útokům.“

Reklama

Dopustíme-li, aby se hněv z důsledků války urval z virtuálního řetězu do reality, vrátíme se mentálně o nepěkných pár desetiletí zpět. A co hůř, Putin minimálně na psychologické frontě vyhraje.

Článek

Psa jsem zahnal pod hospodský stůl. Objednal jsem svijanskou jedenáctku, zíral do krbu a snažil se praktikovat mindfullness. Ale ve skutečnosti jsem, jako vždy, nemocen svým povoláním, poslouchal, o čem je řeč.

„V Kauflandu prej dneska Ukrajinci dotlačili ke kase plnej košík a že neplatěj. Že jsou uprchlíci a maj to zadara,“ vykládal pobaveně kamarádům sportovně oblečený pán v předdůchodovém věku.

Chlapi, soustředění na kulečník, jej přeslechli. Pouze jeden z nich odtušil, že slyšel to samé a (dez)informaci zopakoval. Výčep na moment přestal být hate free.

„Ty vole, ani mi to neřikej, todle mi ani neřikej,“ čílil se jeden z playerů, který napodruhé poznámku zachytil. Nebyl v dobrém rozmaru. U stolu štamgastů si stěžoval, že dostal výměr za plyn, doplácet má skoro deset tisíc. Běsnil.

„No a prej šéf krámu zavolal měšťáky,“ vzal si zpátky slovo sportující senior. „Přijeli, koukali a pak řekli, že to za ně zatáhne město a odvezli je,“ zasmál se. „Ale nevim, hele, lidi nakecaj takovejch volovin,“ poklepal si tágem symbolicky na levý spánek.

Tím to naštěstí zhaslo. Osazenstvo hostince je tradičně kompetentní rozlišit žvást od pravdy. A tak se začalo věnovat ambicím bitcoinu.

Což bohužel neznamená, že nesmysly o Ukrajincích nejsou nebezpečné. Jak poroste frustrace ze zdražování a dalších dopadů války na každého z nás, začnou podobným drbům popřávat sluchu radikálové všelikého ražení. Hoši, co si rádi bouchnou. A samozřejmě lidé typu Tomia Okamury. Může být docela zle.

Co dělat? Nic moc. Být ve střehu. Myslet, třídit informace. Brzdit emoce. Uvažovat kriticky, racionálně, jakkoliv je ten termín zprofanovaný. Nejít z intelektuální pohodlnosti s hordou, která ve skutečnosti nebývá vůbec početná, jen oraženě uhulákaná.

Protože, jak říká Geti Mubeenová z Organizace pro pomoc uprchlíkům v rozhovoru pro Seznam Zprávy: „Myslím si, že je otázkou času, kdy budeme čelit nenávistným útokům. Zatím je to v rovině sociálních sítí.“

Dopustíme-li, aby se hněv z důsledků války urval z virtuálního řetězu do reality, vrátíme se mentálně o nepěkných pár desetiletí zpět. A co hůř, Putin minimálně na psychologické frontě vyhraje.

Reklama

Doporučované