Hlavní obsah

Glosa: Zděšení nad Novotným je pokrytecké. Sami jsme ho stvořili

Foto: David Neff

Pavel Novotný. Naše zrcadlo.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný se naváží do lidí skrze jejich nemocné příbuzné. Hlouběji klesnout nelze. Trochu se bojím, že jeho teatrální hulvátství jistému výseku populace imponuje. A že to v ODS vědí.

Článek

Glosu si můžete také poslechnout v audioverzi.

Znechucený údiv nad Pavlem Novotným (ODS) a pohoršení nad jeho posledními výroky jsou rozhodně namístě. Zároveň je třeba říct, že na formování veřejné podoby řeporyjského starosty měla vliv velká část z nás.

Hlavně ta, která v různých volnějších chvilkách na mobilu listuje bulvárem. Dnes mimochodem výrazně krotším, než byl v letech, kdy jej na vedoucích postech Pavel Novotný spoluutvářel. Mezi roky 2009 a 2013 byl šéfredaktorem časopisu Spy a bulvárních webů super.cz a superspy.cz. Později vedl eXtra.cz.

Dělo se tak v éře, kdy už Novotný díky internetovým metrikám do detailu a v reálném čase viděl, co jeho publikum čte. Na jaká témata lidé nejčastěji klikají. U kterých textů prodlévají nejdéle.

A ověřil si fakt, který jeho šestákoví předchůdci – sice ne tak exaktně, ale přesto – znali již v éře tištěných novin. Totiž že nejlépe se prodává lidské neštěstí.

Odtud i Novotného posedlost Ivetou Bartošovou. Ve skutečnosti však, myslím si, šlo o obsesi předstíranou. O pragmatickou sázku na výhru. Lid si je žádá, dopřejme mu každodenní dávku zlých emocí.

Proto také vznikla jeho „proslavená“ věštba: „Samozřejmě, my ji skutečně zabijeme. Ona se však zabíjí i sama, ale o tom se nebavme. Faktem je, že na ní dlouhá léta parazitujeme, lidsky ji už i lituji. Uvědomuji si, že když ji vyfotí pomočenou, je to nedůstojné, a že skutečně přispíváme k jejímu blížícímu se konci. Poptávka po ní je neskutečná, články o ní si otvírají i lidé, kteří bulvár nečtou. Pak jdou hranice stranou a budeme na ní parazitovat až do konce a ještě půl roku po něm. Je to tvrdé a morálně špatné, ale tak to je.“ To řekl Novotný sevreru iDNES v červenci 2013.

Necelý rok nato Iveta Bartošová spáchala sebevraždu.

Příšerné. Pokud bychom ovšem na potupné články o ní my sami neklikali, Novotného i jeho bulvární druhy by velmi rychle přestala zajímat.

Už v roce 2002 přijala Pavla Novotného do svého středu ODS. A navzdory jeho dílu i postojům, které například roku 2014 vyslovil v pozoruhodném autorském dokumentu Víta Klusáka Dělníci bulváru, se jej dosud nezbavila.

Fragment z dokumentu Víta Klusáka Dělníci bulváru, v němž Pavel Novotný hovoří o svých motivacích.Video: ČT 2, výstřižek z dokumentu Dělníci bulváru, filmu Víta Klusáka o bulvárních médiích

Z dělníka bulváru se mezitím stal řeporyjský starosta, ale dál ochotně uráží víceméně kohokoli a kdykoli. Aktuálně třeba některé lidi přes jejich těžce nemocné příbuzné, což je úroveň, kterou co do nízkosti lze už jen těžko překonat. Špičky občanských demokratů sice roky vykládají, že takto už to dál nejde, leč neudělají nic.

Trochu se bojím, že teatrální hulvátství a humpoláctví Pavla Novotného jistému výseku populace imponuje. A že to v ODS vědí.

Je-li to postoj zároveň slučitelný s ideály pravicově liberální konzervativní politické strany, ponechávám na soudu jejích ostatních členů a ostatně i každého čtenáře.

Jistý si jsem nicméně tím, že za politiky kalibru Pavla Novotného si můžeme přinejmenším do jisté míry my sami.

Doporučované