Hlavní obsah

Udělal jsem všechno špatně, říká Novotný k možnému vyloučení z ODS

Hostem Ptám se já je starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Video: Seznam Zprávy

 
aktualizováno •
Článek

Řeporyjský starosta a známý provokatér Pavel Novotný možná přijde o stranický dres ODS. Vedení zkritizovalo jeho poslední výroky jako lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v partaji. Proč se Novotný neumí krotit?

Hostem Ptám se já je starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Profesionální provokatér, bývalý bulvární novinář a současný starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný to má ve své straně opět nahnuté. Předsednictvo občanských demokratů tento týden konstatovalo, že výroky Novotného z poslední doby jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS. Pravomoc vyloučit straníka ale předsednictvo nemá. Udělat to může výkonná rada, ta se sejde 11. června.

Novotný naposledy vyvolal obří vlnu kritických reakcí příspěvkem na sociální síti X ohledně zdravotního stavu dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové, která bojuje s rakovinou. Po kritice starosta příspěvek smazal a omluvil se, část občanských demokratů ale i tak volá po jeho odchodu ze strany.

Není to poprvé, kdy se v ODS mluví o možném odchodu řeporyjského starosty. Naposledy například když v roce 2020 prohlásil, že v zájmu Česka je, aby Babiš i Zeman „umřeli a odešli do věčných lovišť“. Novotný to nakonec ustál. Teď se od něj ale veřejně distancují i hlavní tváře strany.

A kritiku v poslední době sklízí známý starosta z mnoha stran. Svými výroky opět popíchl třeba farmáře, o kterých nedávno napsal, že „by potřebovali válku“. Ti mu tento týden před městský úřad v Řeporyjích vysypali jako vzkaz hromadu hnoje. Pavel Novotný se také několikrát ocitl před soudem, například v únoru dostal od soudu peněžitý trest za výroky o Palestincích.

Kam až chce Pavel Novotný zajít? Má vůbec co dělat v politice? A proč z ODS neodejde sám?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jste krok od vyloučení z ODS, mrzí vás to vůbec? - Kdybych vám měl jenom naznačit, jak moc, tak byste mi to nevěřila. Pořád se tím trápím tak, že se děsím toho, jak se tím budu trápit, až budu mít čas se tím trápit doopravdy.

2:00 Jde tomu ještě nějak zabránit? - Já si to zasloužím. Já to nevrátím, to, co jsem předvedl. A těžko s tím něco udělám, je to neomluvitelné. Ale já se tím, co se stane v ODS, moc netrápím, abych řekl pravdu. Mě trápí jiné věci. Nevím, jestli mě vyhodí z ODS, kdybych si měl tipnout, tak bych řekl, že na 60 procent ano.

4:00 Proti vám se staví jednoznačně třeba předseda poslaneckého klubu Marek Benda. Vy jste na to konto reagoval s tím, že Marek Benda vás prostě dlouho nemá rád. - Ale ne. Já jsem všechno udělal špatně. A to byly takové ty první dny. Já musím přiznat, že jsem se s tím sám musel srovnávat. Není to úplně můj standard. Bylo to úplně celé špatně, naprosto neomluvitelné.

5:30 Proč to pořád vlastně děláte, všechny kontroverzní výroky, výkřiky? - Já bych to taky rád věděl. Já jsem opravdu začal listovat soudní značkou s posudkem v oboru psychiatrie. A já si ještě furt nejsem jistý. Budu se muset zanalyzovat. Dokonce přemýšlím o tom, že se poradím s odborníkem. Já opravdu nevím, co jsem to předvedl. To bylo moc i na mě. To bylo něco, co se mi nesmí stát znovu, vůbec to není o politice.

6:30 Odbýt to tím, že to byl zkrat, to nestačí.

8:00 Není to, co děláte, už ale opravdu velmi často nezodpovědné? Teď se odehrává velmi dramatická situace na Slovensku, atentát na Roberta Fica, který do velké míry nepochybně vychází z toho extrémního rozštěpení slovenské společnosti, z té velké vlny nenávisti. Dnes před tím varoval i premiér Petr Fiala. - Evidentně mám ten zásah, jsem na sítích exponovaný. Asi bych to měl využívat rozumně. Vyčítám tady populistům, že rozdělují společnost a mám tendenci se litovat a vyčítat tady něco Havlíčkovi a Konečné. Ale sám tomu moc nepřispívám. Přistihuji se při tom, že přemýšlím o věcech, o kterých jsem zatím nepřemýšlel.

11:00 Vaše strana s glosováním těch vašich výroků veřejně vyšla ven až po tom, co vás Karel Havlíček nevybíravě zkritizoval v Poslanecké sněmovně. Ustoupila ODS tlaku? - Tam to nepatří. Mrzelo mě, že jsem hůl na Petra Fialu. Ale ta forma zaskočila i mě. - A ustoupila ODS tomu tlaku? - Oni přece musí nějakým způsobem reagovat. Děkuju ODS a děkuju médiím, jakým způsobem k tomu přistoupily.

13:00 Takhle otevřeně s tím občanští demokraté ven ještě nikdy nešli. - Tak nic jiného jim nezbývá než s tím jít takhle ven a možná i mě vyloučit. Co když já třeba nakonec nejsem ten zlobivý kluk strany, který by měl být bič na ta hovada? Nevím. Každopádně, ať udělá ta strana cokoliv, tak si to určitě zasloužím.

20:00 Někdo z vedení strany už vás nežádal, abyste z ní vystoupil? Že to bude jednodušší? - Nebudu říkat, kdo mi volal, nebo nevolal. Kdybych během pár dnů sám od sebe odešel z ODS, tak mě o to musel požádat Petr Fiala. - Protože jedině jeho žádosti byste byl připraven vyhovět? - Toho bych poslechl.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované