Hlavní obsah

Starosta Novotný dostal za výroky o Palestincích peněžitý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Reklama

Jde prý o pětimístnou částku. Z politikovy reakce vyplývá, že se bude bránit podáním odporu.

Článek

Soud uložil starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS) trestním příkazem peněžitý trest za jeho vyjádření, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni.

Sdělil to sám Novotný, podle něhož je trest citelný. „Byl mi uložen úhrnný peněžitý trest, se kterým se pochlubím nejprve manželce, neboť jde o pětimístnou částku začínající hodně, opravdu hodně ošklivou cifrou,“ řekl ČTK.

„Tím jsem myslím odpověděl i na vaši otázku ohledně případného podání odporu. Rozum křičí ani náhodou. A srdce mlčí. To mě trochu překvapilo, než mi rozum napověděl, že – jen tak mimochodem – dobře vím, že jsem to asi spáchal,“ dodal.

Z justiční databáze Infosoud plyne, že Obvodní soud pro Prahu 5 vydal trestní příkaz 16. února, Novotnému ho doručil dnes. Z politikovy reakce vyplývá, že se bude bránit podáním odporu. Soud tak věc bude muset projednat veřejně v hlavním líčení.

Novotný v tomto případě stanul před soudem pro „pokračující přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob v souběhu s přečinem podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedl už v minulosti státní zástupce Martin Černý.

Novotný je ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební lhůta, v níž se má chovat v souladu se zákonem, mu skončí letos v červenci.

Reklama

Doporučované