Hlavní obsah

Havlíček: Babiš bude lídr, ale ne nutně premiér. Voliči to pochopí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Karel Havlíček po znovuzvolení 1. místopředsedou hnutí.

Reklama

Hnutí ANO do sněmovních voleb povede Andrej Babiš. Oznámil to na sněmu ANO.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Budu volební lídr hnutí ANO v nadcházejících sněmovních volbách, řekl na sobotním sněmu Andrej Babiš. Podle 1. místopředsedy Karla Havlíčka to ale neznamená, že by byl zároveň kandidátem hnutí na premiéra.

V úvahu i nadále připadá on jako současný stínový premiér, nebo šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. „Zatím za ten rok, co jsme si to takhle rozdělili a stínová vláda jede, tak nám preference neklesají, spíš rostou. Tak proč bychom měnili tu strategii?“ říká Havlíček.

Hnutí se podle něj může rozhodnout, koho pošle do čela vlády, až po volbách.

Dnes tu předseda Andrej Babiš říkal, že bude lídrem do příštích sněmovních voleb. Znamená to tedy, že je váš kandidát na premiéra?

Ne. O tom, kdo bude ve finále kandidátem na premiéra, se rozhodne na základě výsledků voleb a koaličního potenciálu. A máme vícero lidí, kteří jsou připraveni zvládnout funkci premiéra.

Předpokládám, že jste to ještě vy a Alena Schillerová. Ale vy to voličům neřeknete předem, kdo bude za vás v případě výhry premiér?

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, je předčasné, abychom to říkali. To je rozdělování medvěda, který běhá po lese.

Na druhou stranu je obvyklé, že volební lídr je také kandidát na premiéra. Aby to bylo i pro voliče srozumitelné.

Ano, možná u tradičních stran a zaplaťpánbůh, že nejsme tou tradiční stranou. Ostatní strany, které jsou teď u vlády, dají s bídou dohromady jednoho kandidáta a my máme možná hned tři.

Volič to pochopí, myslíte?

Volič, pokud to pochopí, tak nám dá hlas. My jsme udělali zásadní změnu, že jsme si rozdělili pravomoce - pan Babiš má regiony, paní Schillerová Sněmovnu a já vedu stínovou vládu.

+2

Proto se právě ptám, jestli to není matoucí. Vy jste stínový premiér, ale vlastně není jisté, jestli jste kandidát na premiéra. A Andrej Babiš je lídr a také není jisté, jestli je kandidát na premiéra.

Vy jste se ptala správně, co na to řeknou voliči. Zatím za ten rok, co jsme si to takhle rozdělili a stínová vláda jede, tak nám preference neklesají, spíš rostou. Tak proč bychom měnili tu strategii?

Říkal jste, že se můžete rozhodnout až podle toho, jaké budou výsledky voleb a kdo by s vámi šel do koalice. Znamená to, že kdyby třeba někdo měl problém přímo s osobou Andreje Babiše, tak by ustoupil?

Ptáte se dobře, já vás chápu, ale pořád se točíme jako vítr v bedně. Stejně tak může mít koaliční partner problém s Karlem Havlíčkem, stejně tak může mít problém s Alenou Schillerovou.

No, myslím, že větší problémy mají s tím Andrejem Babišem.

Podle toho, jak to dopadne, můžeme rozhodovat. Ale samozřejmě, že koaliční potenciál v tom bude sehrávat svoji roli.

Reklama

Doporučované