Hlavní obsah

Babiš obhájil post šéfa ANO. „Zvolili jste si práci, dřinu a tah na branku“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš byl na sněmu hnutí ANO opět zvolený za předsedu.

Reklama

aktualizováno •

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš opět obhájil post předsedy. Na sněmu dnes obdržel 88 z 98 hlasů. Neměl protikandidáta. Prvním místopředsedou hnutí ANO zůstává místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš obhájil post předsedy hnutí ANO. Ve volbě opět neměl protikandidáta, takže výsledek byl předem jasný.

Na celostátním sněmu v Praze hlasovalo 98 delegátů, neplatných hlasů bylo nula. Andrej Babiš získal 88 hlasů pro, proti byl jeden, devět delegátů se zdrželo.

„Děkuji moc, nebudu říkat, že jsem to nečekal. Zvolili jste si práci, dřinu a tah na branku. Musíme vyhrát evropské volby, nepodléhejme klamu, že to máme jisté. Přijedu s obytňákem a pojedeme po krajích a budeme mluvit s lidmi,“ řekl Babiš delegátům po zvolení.

Babiš: Musíme vyhrát evropské volby

Prvním místopředsedou opozičního hnutí ANO zůstává místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Na dnešním celostátním sněmu v Praze získal 91 hlasů z 98, protikandidáta neměl stejně jako Babiš.

„Zvolili jste si nasazení a touhu po úspěchu. Takže hned zítra to roztočíme, drahoušci,“ řekl Havlíček po obhájení funkce.

Vedení hnutí ANO po sněmu

Andrej Babiš - předseda hnutí

Karel Havlíček - první místopředseda

Richard Brabec - místopředseda

Alena Schillerová -místopředsedkyně

Radek Vondráček - místopředseda

Robert Králíček - místopředseda

Delegáti poté zvolili také řadové místopředsedy. Posty obhájili exministr životního prostředí Richard Brabec, šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová a dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček. Nově je ve funkci místopředsedy poslanec Robert Králíček.

Andrej Babiš oznámil už dopoledne v projevu, že to bude on, kdo jako lídr povede hnutí ANO do voleb v roce 2025. „Chci vést hnutí ANO jako lídr do sněmovních voleb. A chci v hnutí ANO zůstat tak dlouho, jak dlouho mě budete potřebovat,“ uvedl Babiš.

Svůj projev přitom zahájil slovy, že v minulém roce několikrát zvažoval, že v politice skončí. A před dvěma lety na tomtéž sněmu říkal, že na šéfa hnutí kandidovat nebude.

Ke změně názoru jej prý přiměly různé věci i soukromého charakteru, řekl dnes. „Ale je to hlavně to, že mám stále plno fanoušků, kteří mi věří,“ podotkl.

V projevu Babiš dlouze kritizoval současnou vládu a naopak chválil své dva pobočníky - Karla Havlíčka za stínovou vládu a Alenu Schillerovu za to, že je tvrdou sněmovní opozicí.

Kromě vlády si postěžoval i na média, která jsou podle něj provládní. „Novináři si vymýšlejí nepravdy, že jsme stranou jednoho muže, přitom hnutí už dávno není jen o Babišovi,“ hřímal Babiš.

Po něm vystoupil s projevem Karel Havlíček. Značnou část věnoval kritice vládě Petra Fialy. Často používal termín „defializace“. Podle Havlíčka je nutné ukončit nálepkování lidí a zabránit dalšímu poučování, co je správné.

„Defializace znamená, že musíme zabránit dalšímu prorůstání klientelismu. Defializace znamená, že musíme zabránit a ukončit aroganci, elitářství, lži a nebývalou míru nekompetence. Musíme zabránit dalšímu růstu šedé ekonomiky. Musíme zabránit dalšímu trendu, vlivu neziskovek, eurofederalistů, aktivistů. Defializace znamená ukončit přehlídku povrchnosti, frází, signálů, alibismu,“ vyzval před delegáty Havlíček.

Havlíček: Defializace znamená, že musíme ukončit nálepkování lidí

Expremiér je přitom opět jediným kandidátem na předsedu, nominaci získal ze všech krajů. Za celou historii ANO neměl ve volbě protikandidáta. Sám vtipkoval, že je zvědavý, kolik členů ho letos bude volit. „Minule jsem dostal málo,“ okomentoval 80 procent hlasů, které dostal na posledním sněmu.

Formální bude i volba 1. místopředsedy - současný druhý muž strany Karel Havlíček také nemá protikandidáta a také dostal nominace z každého kraje.

Babiš novinářům před zahájením řekl, že hnutí je ve skvělém stavu. „Je stabilizované, máme jasný tým, rozdělené role, skvělou stínovou vládu. Hlavně dámy u nás jsou velice energické ve Sněmovně,“ řekl expremiér. Hnutí ale podle něj po 12 letech existence potřebuje vybudovat také okresní buňky.

Podívejte se, jak to vypadá na sněmu ANO:

+2

Od minulého sněmu se asi nejvýraznější personální změna ve hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním totiž Babišova protikandidáta podpořili tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i bývalý ostravský primátor Tomáš Macura. Oba už nejsou členy ANO.

„Nemáme žádné problémy,“ uvedl Babiš k situaci ve hnutí. „V rámci hnutí ANO jsme udělali známými plno lidí, plno lidí díky nám i zbohatlo, i v Evropě. Stali se známými, potom nějakým způsobem měli jiný názor. Mají pocit, že zkrátka oni vyhrávali volby, tak teď si to zkusí a uvidíme, jak dopadnou,“ dodal.

Vondrák zakládá nové hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj), v nadcházejících krajských volbách bude spolupracovat s hnutím STAN. S „odpadlíky“ si to Babiš neadresně vyřídil i v projevu, kdy řekl, že s „lidmi, kteří přišli politikařit, se musíme rozloučit“.

Článek aktualizován v plném rozsahu po volbě předsedy, prvního místopředsedy a řadových místopředsedů hnutí ANO.

Reklama

Doporučované