Hlavní obsah

ANO volí nové vedení. Kdo bude Babišovi krýt záda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tři tváře hnutí ANO.

Reklama

aktualizováno •

ANO se schází, aby si zvolilo nové vedení. Zůstane stejné, jako to současné. Co se ale mění, je rétorika hnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bez ohledu na to, kolikrát Andrej Babiš slíbí, že už nebude na předsedu kandidovat, jednu jistotu sněmy hnutí ANO mají – jednotně a bez konkurenta je na nich Andrej Babiš pokaždé zvolen předsedou.

Stejné to bude i na dnešním sněmu. Od rána se delegáti hnutí scházejí v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově, naproti centrále hnutí i samotného Agrofertu.

Osvědčený model hodlá ANO letos aplikovat i na post prvního místopředsedy. Bez protikandidáta a s nominacemi ze všech krajů vstupuje do „volby“ současný druhý muž strany Karel Havlíček.

A ani na pozicích řadových místopředsedů se nečeká žádné velké drama. Hraje se hlavně o to, kdo doplní trojici Alena Schillerová – Richard Brabec – Radek Vondráček a zaplní uvolněné místo po vyhozeném rebelovi Ivo Vondrákovi.

Vysvětlení pro to, proč v hnutí chybí konkurence nebo rozdílné pohledy, zní unisono od funkcionářů, poslanců i regionálních členů: Když se vyhrává závod, kůň se nepřepřahá.

„Pan Babiš je dobrý předseda, máme s ním výsledky, já bych na tom nic neměnila,“ říká poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Její kolega Robert Králíček, který je favoritem na místo po Vondrákovi, zase říká: „Preference rostou, takže naše vedení to dělá dobře.“ Podobně mluví i poslanec Aleš Juchelka a dodává, že podle něj „to všichni cítí stejně“.

Nervózní z výsledků v ANO skutečně být nemusí. V posledních měsících mu průzkumy prorokují mezi 33 a 35 procenty hlasů, bát se hnutí nemusí krajských ani evropských voleb.

Důvody jsou ale i jinde. Zaprvé z hnutí pokračuje odliv lidí, kteří alespoň někdy dali najevo opoziční názor. Kromě již zmíněného Vondráka to byl loni například ostravský primátor Tomáš Macura.

Zadruhé Andrej Babiš dal před sjezdem najevo, že o žádné změny nestojí. Po neúspěšných prezidentských volbách ustavil jakýsi ANO triumvirát – on sám zůstává tváří hnutí, Havlíček je stínový premiér a Schillerová má na starosti Sněmovnu.

V rozhovoru pro novinky.cz nyní Babiš řekl, že je se současným stavem spokojený – což může být důvod, proč se Schillerová nepouští s Havlíčkem do souboje o šéfovu pravou ruku.

„Jak jsme si to mezi sebou rozdělili, tak to funguje. Jako tým spolupracujeme dobře, žádné revoluční změny bych nedělal,“ říká k tomu Havlíček. Podle něj je hlavním úkolem sněmu motivovat členy před nadcházejícím supervolebním rokem, po němž budou následovat volby do Sněmovny.

Ostrá slova

Skutečné změny v hnutí už dávno před sněmem odstartoval již zmíněný triumvirát. Tři nejviditelnější tváře hnutí ANO v posledních týdnech výrazně přitvrdily v rétorice. A nejenže pokračují v již ozkoušené kritice vlády, vedení nejsilnějšího opozičního hnutí začalo zpochybňovat i další instituce.

Andrej Babiš, který dlouhodobě hovoří o jakési nové totalitě, zaútočil na Ústavní soud, když naznačil, že nerozhoduje nezávisle, ale podle přání vlády.

„Vy tady dneska máte všechno – prezidenta, Senát, Parlament, Ústavní soud,“ řekl Babiš přímo na plénu Sněmovny. Již zmíněná poslankyně Vildumetzová zase opakuje, že ve věci valorizace penzí ústavní soudci „nerozhodovali o spravedlnosti a pravdě“.

Z ANO také zazněly výroky, které vypadají jako příprava pole na možné zpochybnění voleb. V souvislosti s korespondenční volbou šéfka poslaneckého klubu řekla, že „hlavní starostí této vlády je vymyslet způsob, jak ukrást volby“.

Podobně se vyjádřil i Havlíček, když řekl, že „to vnímáme jako možnost ovlivnit, manipulovat, případně falšovat výsledky sčítání“.

A do třetice – Babiš i Schillerová zpochybňují nutnost připravovat se na válečný konflikt.

„Musíme být důrazní a možná ještě důraznější, to nezastíráme, chtějí to i naši voliči. Není to ale záměr v tom, že bychom chtěli všechno pořád hrotit. Někdy se to nakumuluje,“ komentoval to Havlíček. A Schillerová dodává: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Berte to tak, že jsme někdy ostřejší, protože se nám nedostává odezvy.“

Komu přebrat voliče

Za přitvrzením rétoriky je pravděpodobně zacílení ANO na nové voliče. V prezidentské volbě se Babiš „namlsal“, když posbíral voliče SPD, Přísahy nebo i Rajchlova PRO. A rád by si je udržel do příštích voleb i za cenu, že ztratí nějaké voliče ze středu.

„Netvrdím, že se nesnažíme umírněnou část voličů SPD získat. Rozhodně si ale nemyslíme, že bychom mířili do hnědých vod,“ říká k tomu místopředseda ANO Karel Havlíček.

Čísla Babišovi v této strategii dávají za pravdu – pokud se přidržíme prezidentských voleb, tak vyhrocená kampaň mezi prvním a druhým kolem sice řadu umírněnějších voličů odradila, ale ve výsledku jich z druhé strany víc přitáhla.

Podle agentury Ipsos až tři čtvrtě milionu voličů váhá mezi Okamurou a Babišem. A v přetahování na svou stranu je zatím úspěšnější Babiš.

Zároveň se nepotvrzuje, že by ANO mělo potenciál nalákat k sobě nespokojené vládní voliče. ANO sice operuje vlastním, nezveřejněným průzkumem, podle kterého k němu přešla desetina někdejších vládních voličů, podle dostupných čísel výzkumných agentur jsou to ale maximálně nižší jednotky procent.

Oficiálně hnutí žádnou změnu strategie neřeší – je podle slov svých představitelů stále stejná strana „pro všechny“. Stejně jako v ANO ještě před několika lety odmítali posouvání doleva – protože už prý pravolevé dělení stran neexistuje –, dnes se brání nálepce, že by byli konzervativnější. Jsou prý sice konzervativní, ale zároveň i liberální.

„Že bychom se někam posouvali, jsem si nevšiml. V hnutí ANO se nic nepřiostřuje, jsme normální catch-all party. Naše rétorika je důsledek akce a reakce. Přiostřuje především vládní koalice a my musíme být adekvátní té pěsti, kterou na nás používají,“ myslí si poslanec Juchelka.

Na otázku, zda už nejsou některé výroky přece jen trochu moc, se v hnutí hledá odpověď těžce. Někteří mimo záznam říkají, že se pohybují na hraně, ale ještě ji nepřekračují. Další od nich dávají ruce pryč s tím, že oni osobně „přece nic takového neříkají“.

A další si jich prý ani nevšimli, jako třeba poslanec Králíček: „Nemám pocit, že by docházelo k nějakému vyostření. Ale některé ty výroky jsem ani nezaznamenal, nesleduji všechno.“

Reklama

Doporučované