Hlavní obsah

Glosa: Sněm ANO, to je takový terminus technicus

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Václav Dolejší přibližuje možný program sobotního sněmu hnutí ANO.

Reklama

Článek

Odhadujeme průběh sněmu hnutí ANO, které se rozhodlo přitvrdit - v programu, ve stylu i ve vyrovnávání se se zrádci.

Ani nejlepším investigativním reportérům Seznam Zpráv se nepodařilo vypátrat pečlivě utajovaný program 7. celostátního sněmu hnutí ANO.

Ven proniklo jen pár strohých informací: Akce se uskuteční v sobotu 10. února a bude se tradičně konat v budově patřící holdingu Agrofert na pražském Chodově. Andrej Babiš v projevu po znovuzvolení předsedou 100 procenty hlasů oznámí, že takovou podporu nečekal. A že už je to doopravdy naposledy.

Kolegům slíbí, že příště už kandidovat nebude. Ani na předsedu hnutí, ani na premiéra, ani na ministra financí, dokonce ani na prezidenta. Stejně jako je ujišťoval a vyzýval k hledání nástupce na předchozích sněmech v letech 2022, 2019, 2017, 2015 a 2013.

Víc o programu sněmu největší opoziční síly nevíme. Ale se znalostí průběhu předchozích srazů zaměstnanců ANO a po upřímných rozhovorech s několika aktéry lze s vysokou pravděpodobností alespoň předpovědět průběh soboty.

7:30–9:00: Akreditace účastníků sněmu. Výdej stravenek na občerstvení ve vedlejší holdingové restauraci Columna proti odevzdání vyplněných hlasovacích lístků (nárok na jedno teplé jídlo, studený nápoj, kávu plus jeden dezert z denní nabídky).

9:00–9:45: Blok I. Zahájení sněmu, přivítání delegátů předsedou hnutí. Zpráva mandátové komise, která zajistí, že ze všech fotografií a propagačních materiálů budou vymazáni zrádci, bývalý moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a exprimátor Ostravy Tomáš Macura.

Návrh postupu (překládá Babiš) stejný jako v minulosti, kdy byli z archivů ANO vygumováni Ivan Pilný (2021), Petr Vokřál a Adriana Krnáčová (2020), Robert Pelikán a Martin Stropnický (2018) nebo Pavel Telička a Jiří Zlatuška (2017).

Návrh na usnesení (předkládá Schillerová): Hnutí ANO se distancuje od liberálně-progresivistických postojů eurokomisařky Věry Jourové a europoslankyně Dity Charanzové, i když jsou považovány za nejvlivnější ženy v Bruselu. Nepochopily nový směr hnutí, škoda.

Sněm konstatuje (předkládá Havlíček), že vyloučen bude každý, kdo se nenaučí zpaměti následující větu: „ANO je liberálně-národně-konzervativní hnutí, což je terminus technicus.“ Poznámka - členové kontrolní komise osobně ověří, jestli se to správně naučila i poslankyně Berenika Peštová.

12:30–13:30: Obědová pauza. U vstupu do restaurace nutný podpis petice „Hnutí ANO chce mír, odmítá se připravovat na válku“.

13:30–14:00: Blok II. Oznámení výsledků hlasování, že předsedou byl zvolen Andrej Babiš, prvním místopředsedou Karel Havlíček a místopředsedkyní Alena Schillerová. V sále propuká všeobecný potlesk vestoje.

14:00–20:00: Blok III. Volná zábava. Moderuje Aleš Juchelka, zpěv Adam Vojtěch (připojen z Helsinek přes internet), bicí Patrik Nacher, kytara Radek Vondráček.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované