Hlavní obsah

Na zbraně peníze jsou, ale na vás zapomněli. Babiš a spol. vyrazili za voliči

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho stínová vláda přijeli za voliči do České Lípy.

Reklama

Reportáž z výjezdu špiček hnutí ANO do České Lípy. Nejsilnější politické uskupení rozjíždí kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už jsi byla vevnitř, jo?“ ptá se ve spěchu postarší paní před kavárnou Union v České Lípě. „No bodejď, ve třetí řadě,“ odpovídá jí kamarádka. „Tak teď rychle do Crystalu!“ zavelí první žena.

Andrej Babiš a jeho tým vyrazil ve čtvrtek na předvolební mítink do České Lípy. Už dopoledne se sešel s českolipskou starostkou a dlouholetou členkou ANO Jitkou Volfovou, přes poledne zasedli Babišovi lidé k jednání stínové vlády a „obědovému rautu“ a odpoledne navázali setkáním s lokálními politiky.

V podvečer přišli na řadu místní občané.

+6

„Já tady čekám už půl hodiny, ale dovnitř už nikoho nepustí, je plno,“ vysvětluje důchodkyně Jana před dveřmi kavárny. Fanoušci trpělivě čekají ve frontě, jen kolem dveří do kavárny atmosféra houstne – není jasné, zda se všichni dostanou dovnitř.

Protestovat proti Babišovi přišla před kavárnu jediná žena. „Protože dává samé nesplněné sliby. A přitom za loňský rok si vydělal o 30 procent víc. Hlavně, že nadává na inflaci. Volit budu Rakušana,“ vysvětluje protestující důchodkyně. Kolem kavárny prý chodí na procházku, na ulici si přečetla plakát s pozvánkou na setkání s Babišem, tak tentokrát vyrazila s píšťalkou.

Přesně v půl páté přichází „šéf“ (jak Babiše nazývají lidé z jeho pracovního týmu) a ochotně se fotí s každým, kdo o to požádá. Stínová vláda v čele s Babišem se pak v doprovodu více než třísethlavého davu podporovatelů přesouvá do nedalekého kulturního sálu. Tady si všichni mohou pohodlně sednout.

Pod pódiem zůstává stát starostka spolu s Babišem a jeho suitou. Karel Havlíček vyvolává jednotlivé členy stínové vlády a další tváře ANO: Alena Schillerová, Aleš Juchelka, Radek Vondráček, Klára Dostálová, Jan Richter, Jaroslav Bžoch. Každý z nich si vyslouží postlesk slušně zaplněného sálu, ve kterém převažují senioři.

„Nejsme žádná vrchnost, tak se na vás nebudeme povyšovat na pódiu,“ říká Babiš a vysluhuje si tím další potlesk. A pokračuje větami, na které sál ochotně reaguje:

„Stále straší válkou, Řehka. Na co potřebuje ty stíhačky F-35, když NATO je obranný pakt?Vláda říká: ‚Máme peníze na zbraně, máme peníze na Ukrajinu.‘ Dobře. Ale zapomněli na vás!“

Následuje útok na Green Deal, tedy přijatý plán Evropské unie na reformy k ochraně klimatu, a zmínka o migraci – obojí Babiš odmítá a lidé mu tleskají. Na posluchače platí i další témata: církevní restituce, peníze na Ukrajinu, neziskovky. To všechno lidem leží v žaludku. Jednotlivá témata potom rozvíjí i jednotliví „ministři“ stínové vlády.

„Zelená dohoda. Co nám kdo má říkat, jakým budeme jezdit autem? Do toho prdící krávy (smích) a máme jíst brouky?“ říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj.

Hlavním tématem je ale vláda. Jmenovitě premiér Fiala a jeho „zapomenutý“ milion, Vít Rakušan se svojí kampaní v Karviné a také místní hejtman Martin Půta (STAN), který už deset let čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z korupce.

Následuje debata, ve které se lidé ptají bývalého premiéra a jeho kolegů. „Co uděláte, abyste sesadili tuhle nekompetentní vládu? Co uděláte proti korespondenční volbě?“ ptají se lidé. Předseda ANO vysvětluje, že jeho lidé udělali všechno, co mohli, a že jediným řešením jsou volby.

Po dvou hodinách debata končí a lidé se rozcházejí. „Když byly poslanecké volby, tak jsem to dal SPD. Ale volil jsem Babiše v prezidentských volbách,“ říká David, muž středního věku, který přišel na mítink Babiše podpořit. „Má něco za sebou. Logicky nemůžu volit někoho, kdo je v médiích. Babiš mluví na férovku,“ dodává.

Reklama

Doporučované