Hlavní obsah

Na zbraně peníze jsou, ale na vás zapomněli. Babiš a spol. vyrazili za voliči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho stínová vláda přijeli za voliči do České Lípy.

Reklama

Reportáž z výjezdu špiček hnutí ANO do České Lípy. Nejsilnější politické uskupení rozjíždí kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už jsi byla vevnitř, jo?“ ptá se ve spěchu postarší paní před kavárnou Union v České Lípě. „No bodejď, ve třetí řadě,“ odpovídá jí kamarádka. „Tak teď rychle do Crystalu!“ zavelí první žena.

Andrej Babiš a jeho tým vyrazil ve čtvrtek na předvolební mítink do České Lípy. Už dopoledne se sešel s českolipskou starostkou a dlouholetou členkou ANO Jitkou Volfovou, přes poledne zasedli Babišovi lidé k jednání stínové vlády a „obědovému rautu“ a odpoledne navázali setkáním s lokálními politiky.

V podvečer přišli na řadu místní občané.

„Já tady čekám už půl hodiny, ale dovnitř už nikoho nepustí, je plno,“ vysvětluje důchodkyně Jana před dveřmi kavárny. Fanoušci trpělivě čekají ve frontě, jen kolem dveří do kavárny atmosféra houstne – není jasné, zda se všichni dostanou dovnitř.

Protestovat proti Babišovi přišla před kavárnu jediná žena. „Protože dává samé nesplněné sliby. A přitom za loňský rok si vydělal o 30 procent víc. Hlavně, že nadává na inflaci. Volit budu Rakušana,“ vysvětluje protestující důchodkyně. Kolem kavárny prý chodí na procházku, na ulici si přečetla plakát s pozvánkou na setkání s Babišem, tak tentokrát vyrazila s píšťalkou.

Přesně v půl páté přichází „šéf“ (jak Babiše nazývají lidé z jeho pracovního týmu) a ochotně se fotí s každým, kdo o to požádá. Stínová vláda v čele s Babišem se pak v doprovodu více než třísethlavého davu podporovatelů přesouvá do nedalekého kulturního sálu. Tady si všichni mohou pohodlně sednout.

Pod pódiem zůstává stát starostka spolu s Babišem a jeho suitou. Karel Havlíček vyvolává jednotlivé členy stínové vlády a další tváře ANO: Alena Schillerová, Aleš Juchelka, Radek Vondráček, Klára Dostálová, Jan Richter, Jaroslav Bžoch. Každý z nich si vyslouží postlesk slušně zaplněného sálu, ve kterém převažují senioři.

„Nejsme žádná vrchnost, tak se na vás nebudeme povyšovat na pódiu,“ říká Babiš a vysluhuje si tím další potlesk. A pokračuje větami, na které sál ochotně reaguje:

„Stále straší válkou, Řehka. Na co potřebuje ty stíhačky F-35, když NATO je obranný pakt?Vláda říká: ‚Máme peníze na zbraně, máme peníze na Ukrajinu.‘ Dobře. Ale zapomněli na vás!“

Následuje útok na Green Deal, tedy přijatý plán Evropské unie na reformy k ochraně klimatu, a zmínka o migraci – obojí Babiš odmítá a lidé mu tleskají. Na posluchače platí i další témata: církevní restituce, peníze na Ukrajinu, neziskovky. To všechno lidem leží v žaludku. Jednotlivá témata potom rozvíjí i jednotliví „ministři“ stínové vlády.

„Zelená dohoda. Co nám kdo má říkat, jakým budeme jezdit autem? Do toho prdící krávy (smích) a máme jíst brouky?“ říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj.

Hlavním tématem je ale vláda. Jmenovitě premiér Fiala a jeho „zapomenutý“ milion, Vít Rakušan se svojí kampaní v Karviné a také místní hejtman Martin Půta (STAN), který už deset let čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z korupce.

Následuje debata, ve které se lidé ptají bývalého premiéra a jeho kolegů. „Co uděláte, abyste sesadili tuhle nekompetentní vládu? Co uděláte proti korespondenční volbě?“ ptají se lidé. Předseda ANO vysvětluje, že jeho lidé udělali všechno, co mohli, a že jediným řešením jsou volby.

Po dvou hodinách debata končí a lidé se rozcházejí. „Když byly poslanecké volby, tak jsem to dal SPD. Ale volil jsem Babiše v prezidentských volbách,“ říká David, muž středního věku, který přišel na mítink Babiše podpořit. „Má něco za sebou. Logicky nemůžu volit někoho, kdo je v médiích. Babiš mluví na férovku,“ dodává.

Reklama

Doporučované