Hlavní obsah

S Babišem k soudu, ve volbách za ANO do Evropy. Nagyová má podporu Schillerové

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Někdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová má nadále politickou podporu v hnutí ANO. Po Senátu chce kandidovat i do Evropského parlamentu.

Reklama

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová podpořila kandidaturu Jany Nagyové do Evropského parlamentu. Ocenila její znalosti v otázce evropských fondů, kvůli kterým ale exmanažerka skupiny Agrofert musí za pár týdnů k soudu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Její souboj s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem se stal jedním z taháků senátních voleb v roce 2022. Neuspěla, ale postup do druhého kola ji politicky namlsal. A zjevně nejen ji.

Někdejší manažerku skupiny Agrofert Janu Nagyovou, jíž v únoru čeká soudní stání po boku expremiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo, získala podle zjištění Seznam Zpráv podporu u špiček hnutí ANO pro kandidaturu do Evropského parlamentu.

Šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová ocenila její znalosti v otázce evropských fondů, kvůli kterým ale Nagyová musí za pár týdnů k soudu.

„Bude to samozřejmě řešit celostátní sněm, ale pokud tu nominaci má, tak proti ní nic nemám. Byla náměstkyně primátora města Jihlavy, zajímala se o evropské fondy. Pokud nominaci dostala a bude mít další podporu, tak já za sebe s tím nevidím problém. Co se týká evropské agendy, zajímá se o ni a má přehled,“ řekla exministryně financí Seznam Zprávám.

V kandidatuře ji už v týdnu podpořil domovský region na Vysočině, který ji na kandidátní listinu ANO nominoval, jak uvedl server iDnes.cz.

Podle zdrojů redakce je ve hře kandidatura Nagyové na volitelném místě - tedy zhruba do 10. pozice. Nagyová na dotazy redakce nereagovala, stejně jako šéf ANO Babiš, jemuž radila v době jeho působení na Ministerstvu financí. Pokud by ve volbách uspěla, získala by i imunitu.

První místopředseda ANO Karel Havlíček bude nominace komentovat až po skončení všech krajských sněmů. „Nejdříve fakt musíme vidět všechny nominace, pak proběhne finální diskuse na předsednictvu. Pak to teprve budeme komentovat,“ sdělil Seznam Zprávám předseda stínové vlády ANO.

„Měli jsme krajský sněm, kde jsme zasedali a řešili kandidátku do evropských voleb, a Janu Nagyovou jsme jednomyslně podpořili jako kandidátku za Kraj Vysočina. S nominací kandidát musí souhlasit, takže jsme se jí ptali. I dříve projevila zájem,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a šéf vysočinské organizace ANO Martin Kukla.

Pouto se šéfem

Pražský městský soud na začátku loňského ledna, těsně před prezidentskými volbami, Andreje Babiše a Janu Nagyovou v případu Čapí hnízdo nepravomocně osvobodil. Na podzim však odvolací Vrchní soud v Praze osvobození zrušil a poslal zpět k projednání na prvoinstanční soud, který má zasednout v půlce února.

Nagyová, která v minulosti používala i příjmení Mayerová po svém manželovi, se podle vyšetřovatelů dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Státní zástupce jí navrhoval trest tříleté podmínky, stejně jako Babišovi. Nagyová byla v žádosti o 50milionovou dotaci na projekt farmy Čapí hnízdo uvedená jako hlavní kontaktní osoba.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V senátních volbách v roce 2022 podporoval Janu Nagyovou v kampani přímo i Andrej Babiš.

Jako místopředsedkyně představenstva a následně místopředsedkyně dozorčí rady firmy Farma Čapí hnízdo se starala o zajištění projektu a marketing. Podle policie byla firma účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na dotaci pro malé a střední podniky dosáhla.

O politickou pozornost si řekla na podzim 2022, kdy v Jihlavě kandidovala do Senátu. Postoupila do druhého kola, kde vyzvala předsedu horní komory Miloše Vystrčila (ODS). Toho se chytil Babiš, který Nagyovou v kampani před druhým kolem vydatně podpořil a mimo jiné se ze souboje proti Vystrčilovi pokusil udělat referendum o vládě Petra Fialy (ODS). Vystrčil mandát obhájil.

Seznam Zprávy loni v létě na základě zákona o svobodném přístupu k informacím přinesly zprávu, že Nagyová jako poradkyně ministra financí Babiše (působila na resortu od února 2014 do srpna 2015) dostávala dle smlouvy 48 tisíc korun měsíčně. V součtu si tedy na Ministerstvu financí za Babiše přišla celkem na 912 tisíc korun.

Reklama

Doporučované