Hlavní obsah

Ministerstvo řeklo, za kolik Babišovi radila aktérka kauzy Čapí hnízdo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Nagyová během senátní kampaně v roce 2022, ve které ji osobně podpořil šéf ANO Andrej Babiš.

Reklama

Spolu čelili obžalobě v případu Čapí hnízdo. Společné angažmá zažili i na Ministerstvu financí, které Andrej Babiš vedl. Jana Nagyová coby jeho poradkyně tam měla smlouvu na 48 tisíc měsíčně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se na konci ledna roku 2014 stal ministrem financí, o týden později u něj získala poradenskou smlouvu Jana Nagyová (dříve Mayerová), jeho dlouholetá spolupracovnice z byznysové éry ve skupině Agrofert, kterou s Babišem čeká odvolací soud v dotační kauze Čapí hnízdo.

Seznam Zprávy si dle zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádaly od Ministerstva financí odpověď na dotazy, v jakém období, s čím a za kolik Babišovi radila.

„Poradenství pro oblast problematiky EU v gesci MF s ohledem na fungování strukturálních fondů v gesci MF,“ popsalo Ministerstvo financí předmět činnosti, které se Nagyová věnovala.

Jako poradkyně ministra působila na rezortu od února 2014 do srpna 2015. Podle smlouvy jí náleželo 48 tisíc korun měsíčně, tedy v součtu celkem 912 tisíc korun.

Celkovou výši odměny, kterou za práci získala, si Nagyová dle svých slov nepamatuje. Částky se prý lišily. „48 tisíc byl strop v případě plného počtu hodin. Každý měsíc to bylo jinak,“ řekla Seznam Zprávám.

Domluva s Babišem

Angažmá prý Nagyová získala po vzájemné domluvě s Babišem. „Po volbách (v roce 2013) jsme spolu mluvili o tom, kde bych mohla být se svým CV užitečná. Toto byl výsledek, s ohledem na to, že jsem kvůli dětem nemohla na plný úvazek,“ nastínila.

Bývalý premiér Babiš na dotazy, z jakých důvodů si Nagyovou na ministerstvo přivedl, nereagoval.

Každopádně po roce a půl Nagyová na ministerstvu skončila. „Nešlo dost dobře skloubit péči o malé děti a rodinu s plným pracovním nasazením, které bylo vyžadováno, a s dojížděním z Jihlavy. Původně jsem myslela, že zvládnu obojí, ale přecenila jsem síly,“ vysvětlila.

Výstupy její práce byly písemné i ústní. „Většinu času jsem věnovala implementaci finančních nástrojů a podmínkám pro vytvoření Národní rozvojové banky, kterou se později stala Českomoravská záruční a rozvojová banka. Bylo to úplně nové, velice náročné téma. Dále jsem se věnovala systémovému fungování strukturálních fondů ČR-EU,“ dodala.

Seznam Zprávy minulý týden informovaly, že stejný plat jako Nagyová pobíral na Ministerstvu financí v roli poradce i současný guvernér České národní banky Aleš Michl.

Spolupráci s ním předseda hnutí ANO bagatelizoval. „Pan Michl mi radil na MF minimálně. Od května 2017 jsme neměli žádnou spolupráci,“ napsal bývalý prezidentský kandidát Seznam Zprávám.

Na Senát

Pražský městský soud na začátku letošního ledna, těsně před prezidentskými volbami, Andreje Babiše a Janu Nagyovou v případu Čapí hnízdo nepravomocně osvobodil. Státní zástupce Jaroslav Šaroch se ale proti verdiktu odvolal, dvojici tak čeká ještě odvolací kolo.

Nagyová, která v minulosti používala i příjmení Mayerová po svém manželovi, se podle vyšetřovatelů dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Státní zástupce jí navrhoval trest tříleté podmínky, stejně jako Babišovi.

Nagyová byla v žádosti o 50milionovou dotaci na projekt farmy Čapí hnízdo uvedená jako hlavní kontaktní osoba. Jako místopředsedkyně představenstva a následně místopředsedkyně dozorčí rady firmy Farma Čapí hnízdo se starala o zajištění projektu a marketing. Podle policie byla firma účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na dotaci pro malé a střední podniky dosáhla.

Nagyová se v uplynulých letech angažovala i politicky. V letech 2014 až 2018 byla jihlavskou zastupitelkou hnutí ANO, v roce 2016 se stala 1. náměstkyní primátora.

O pozornost si řekla loni na podzim, kdy v Jihlavě kandidovala do Senátu. Postoupila do druhého kola, kde vyzvala předsedu horní komory Miloše Vystrčila (ODS).

Toho se chytil Babiš, který Nagyovou v kampani před druhým kolem vydatně podpořil a mimo jiné se ze souboje proti Vystrčilovi pokusil udělat referendum o vládě Petra Fialy (ODS). Vystrčil mandát obhájil.

Reklama

Doporučované