Hlavní obsah

Hnutí ANO plánuje dát nejvíc peněz na kampaň do eurovoleb

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu.

Reklama

V červnu se konají volby do Evropského parlamentu. České politické strany hodlají do kampaně dát i desítky milionů korun. Největší částku plánuje utratit hnutí ANO, koalice Spolu zatím o finální sumě jedná.

Článek

Červnové volby do Evropského parlamentu (EP) se pomalu blíží. Politické strany proto řeší, jakou částku hodlají vynaložit na kampaň. Největší sumu hodlá za volby do EP utratit hnutí ANO – podle plánů by se mělo přiblížit zákonnému limitu 50 milionů korun.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) o financování zatím jedná, zatímco SPD a Piráti počítají s deseti miliony a Starostové a nezávislí (STAN) předpokládají, že je volby vyjdou asi na 15 milionů korun. Vyplývá to z vyjádření mluvčích stran, které ČTK oslovila. Strany považují za zásadní především kontaktní kampaň s voliči.

Koalice Spolu o financování zatím pouze diskutuje, částka by se ale podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy neměla příliš lišit od minulých kampaní do Evropského parlamentu. „Neplánujeme tedy dosáhnout maximálního volebního limitu,“ sdělil mluvčí.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský v Lidových novinách ve středu prozradil, že Spolu počítá s rozpočtem 30 milionů korun. Spravovat by ho měla ODS. Podle Skyvy koalice plánuje občany oslovit pomocí billboardů, aktivní chce být také na sociálních sítích a v médiích. „Součástí kampaně bude jistě i online inzerce a samozřejmě budeme klást důraz na kontaktní kampaň,“ dodal Skyva.

Hnutí ANO hodlá za volby utrácet víc. „Evropské volby vnímáme jako velmi důležité a počítáme proto, že se budeme blížit zákonnému limitu,“ uvedl mluvčí nejsilnějšího opozičního hnutí Martin Vodička. V kampani chtějí kombinovat „online a outdoor“, stejně jako Spolu chtějí klást důraz na kontaktní část kampaně. SPD počítá s rozpočtem přes deset milionů korun. „Jako obvykle se budeme zaměřovat na kontaktní kampaň formou osobních setkaní přímo mezi občany,“ řekl předseda strany Tomio Okamura.

Piráti počítají pro kampaň do EP se zhruba deseti miliony korun, záleží nicméně na výši darů, informoval volební manažer strany Pavel Štěpánek. Zaměřit se chtějí hlavně na kontaktní kampaň, při níž navštíví všechny kraje. „Dlouhodobě bojujeme proti vizuálnímu smogu a věříme, že mluvení s lidmi zkrátka má smysl,“ řekl Štěpánek. V online prostoru plánují Piráti oslovovat mimo jiné mladé voliče. Hnutí STAN počítá do evropských voleb s rozpočtem 15 milionů korun, zásadní je pro něj kontaktní kampaň, uvedla mluvčí Sára Beránková.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční letos v červnu. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Reklama

Doporučované