Hlavní obsah

Piráty dál povede Bartoš. Bude mít čtyři místopředsedkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Markéta Gregorová a Ivan Bartoš na celostátním fóru v Brně.

Reklama

aktualizováno •

Piráti a pirátky si do svého čela znovuzvolili Ivana Bartoše. Ten je má provést zbytkem volebního období a sněmovními volbami v roce 2025. K němu zvolili čtyři místopředsedkyně.

Článek

Ivan Bartoš zůstává šéfem Pirátů. Ve druhém kole volby porazil svou konkurentku, europoslankyni Markétu Gregorovou. Ta bude druhou místopředsedkyní strany. Bartošovo vítězství ale nebylo drtivé - hlasovalo pro něj 569 členů strany, Gregorová dostala 300 hlasů.

„Připravil jsem si i řeč, co kdybych důvěru členů nedostal. Skutečně to neberu jako něco, co je automatické,“ řekl po svém zvolení. „Nemyslím si, že to je něco garantované navždy nebo co funguje jenom kvůli tomu, že mám dredy a dobrou vyřídilku,“ dodal.

Ivan Bartoš vede Piráty s krátkou přestávkou 13 let. Již ve svém kandidátském projevu uvedl, že mu ani po tak dlouhé době nechybí motivace.

Během „grilování“ kandidátů, kdy spolu s protikandidátkou Gregorovou odpovídali na dotazy z pléna či speciální aplikace, určil limit, kdy by například mohli Piráti odejít z vlády.

Podle něj je to třeba otázka zakotvení manželství v Ústavě. Právě spor mezi konzervativním přístupem k manželství, kdy uzavírat takový svazek může jen muž a žena, a manželstvím pro všechny, je téma, na kterém se Fialova vláda neshodne.

Markéta Gregorová ve svém kandidátském projevu uvedla, že chápe obavy, že bude stranu spíš polarizovat. Podle ní není ke škodě, když má politická strana „dvě křídla“. „Kdo má dvě křídla, ten může létat,“ snažila se odbýt výtky.

Pro předsedu bude důležité, kdo dál usedne v předsednictvu a do jaké míry bude obklopen lidmi, kteří jsou více kritičtí ke společné vládě s ODS a konzervativci.

Jako první místopředsedkyni mu straníci zvolili „kompromisní“ kandidátku, poslankyni Kláru Kocmanovou. Tu již před sjezdem Piráti z obou táborů popisovali jako političku, která dokáže propojit „oba pirátské světy“.

„Dokážu se domluvit se všemi, zároveň nejsem členkou žádné frakce a byla bych ráda, abychom žádné frakce neměli,“ řekla Kocmanová před volbou Seznam Zprávám.

Druhou místopředsedkyní se stala Bartošova vyzývatelka z předsednické volby Markéta Gregorová.

Pirátské fórum v posledním kole voleb do místopředsednictva zvolilo další dvě političky - jihomoravskou krajskou radní Janu Holomčíkovou Leitnerovou a Dominiku Michailidu (sestra Jany Michailidu), která již v minulosti místopředsedkyní byla.

„Jde to i bez kvót,“ komentovala dění místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, která v tu chvíli řídila jednání. Ve vedení Pirátů totiž bude jen jeden muž a čtyři ženy.

Podívejte se na fotky z celostátního fóra Pirátské strany:

+13

Reklama

Doporučované