Hlavní obsah

Stanjura nahrává návratu Babiše, to mu neodpustím, říká pirátka

Hostem Ptám se já byla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Piráti si v sobotu zvolí nové vedení. Post šéfa strany obhajuje Ivan Bartoš, proti němu kandiduje europoslankyně Markéta Gregorová, patřící mezi levicové křídlo a kritiky pirátské účasti ve vládě. Jak jinak by chtěla stranu vést?

Hostem Ptám se já byla europoslankyně a kandidátka na předsedkyni Pirátů Markéta Gregorová.

Celostátní Pirátské fórum si v Brně o víkendu zvolí nové předsednictvo. Dosavadní šéf strany Ivan Bartoš, který vede Piráty s přestávkou už téměř 15 let, chce o křeslo předsedy usilovat i tentokrát.

Bartošovi se povedlo dovést stranu do Sněmovny i do vlády a pod jeho vedením získala také mandáty v krajských a evropských volbách. V posledních volbách do Sněmovny ale Piráti přišli o 18 křesel. Bartošova vyzyvatelka Markéta Gregorová, která je za Piráty v Evropském parlamentu od roku 2019, se netají tím, že ona sama byla odpůrkyní vstupu strany do současné vládní koalice.

Piráti by podle ní měli mít jasnou strategii, kdy a za jakých podmínek z vlády odejít. Už dříve uvedla, že by se to mělo stát před příštími volbami do Poslanecké sněmovny.

Co dělají dnes Piráti dobře a co špatně? A proč by podle Gregorové měli o odchodu z vlády uvažovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy jste loni v červenci v rozhovoru pro Novinky řekla, že na pozici předsedkyně Pirátů kandidovat nebudete, že se na to nehodíte, protože jste moc kontroverzní. Co se za ten půlrok změnilo? - Největší změna, která nastala, je, že mě oslovila nemalá část spolustraníků a spolustraniček s tím, že si přejí, abych kandidovala, že ve mně vidí nějaké hodnoty a názory, které chtějí, aby minimálně v té jedné pětině našeho předsednictva reprezentovány byly.

1:30 A když jste o sobě řekla, že jste kontroverzní, tak v čem? - Určitá část politického spektra a nepochybně i našich voličů mě vnímá jako určitou rebelku. Minimálně kvůli tomu, že jsem byla proti koalici se STAN, posléze proto, že jsem byla proti vstupu do vlády, a samozřejmě proto, že jsem mladá žena a mám vínové vlasy. - U Pirátů jsou vnímány mladé ženy s růžovými nebo vínovými vlasy jako kontroverzní? - Spíš na českém politickém spektru. Tam ještě stále vládnou postarší muži v kravatách. Nicméně i u Pirátů samozřejmě, ačkoliv máme dredatého Ivana Bartoše, jsou lidé, kteří chtějí vidět a já to beru jako legitimní, někoho, kdo působí seriózněji jako jejich reprezentant. Ale pak jsou právě ti, kteří to naopak nechtějí, a chtějí spíš něco, co bychom mohli nazvat autenticitou. A proto oslovili mě.

3:00 A to, že jste reprezentantka levicového křídla strany, což samo o sobě kontroverzně vůbec nezní, ale třeba ve vaší vnitrostranické debatě na vašem fóru je k tomu občas přidána nálepka typu, že jste komunistka nebo reprezentantka komunistického křídla? Jste, nebo nejste? - Myslím, že nic jako křídla levicová, pravicová, komunistická, nedejbože, úplně v Pirátské straně neexistují. My máme nějaké hodnoty, ideologii, a to se domnívám, že drtivá většina, ba všichni členové, členky strany, reprezentují, jinak by vůbec v té straně nebyli. Já se vnímám osobně jako středolevá politička, nicméně žádné křídlo netvořím. - Vaše stranická kolegyně Jana Michailidu sama o sobě řekla, že je komunistka. Vy jste byla jednou z těch, kdo ji hájil, tak jestli možná třeba i z toho nepramení to vaše zařazení. - Já jsem se nezastávala jejího smýšlení. Já osobně se neztotožňuji s tím, jak se ona adresuje a vyhodnocuje. Nicméně to, že jí byly přiřknuty autoritářské tendence, je tam velká, až skoro politologická debata, jestli existuje jako demokratický komunismus… - Existuje demokratický komunismus? - Neexistuje ve světě, ale existuje na papíře, samozřejmě jako úplně všechno v teorii. To je to, o čem ona mluvila. Ale žádným způsobem to neznamená, že má cokoliv společného s bolševismem nebo autoritářským komunismem.

6:30 Co jsou pro vás klíčové pirátské hodnoty? - Určitě velký důraz na svobodu. Ostatně vyrostli jsme na tom, že jsme chtěli svobodu na internetu. A pak se to přelilo do celé společnosti. Proto si myslím, že jsme vlastně de facto momentálně jediná společensky a ekonomicky liberální strana na politickém spektru. Minimálně v tom vládním. A potom je to určitě velký důraz na soukromí, to také u jiných stran nevidím. (…) To, s čím já jdu do předsednictva a liší se od Ivana Bartoše především, je směrem dovnitř strany, tedy to, jak si představuju, že budeme například reformovat stranu. - Skutečně? Protože třeba z mého pohledu to, co vás především odděluje, je to, co se dotýká vnějšku té strany, a to je třeba klíčová věc jako pohled na vládu. Protože to je přece zásadní ve vládě být, nebo nebýt. - Ano, v tomto se nepochybně do nějaké míry s Ivanem Bartošem neshodneme. Takže pokud jste chtěla rozpor, tak tady v tom nepochybně je.

10:00 Jste v tuhle chvíli vnitřně rozhádaní? - Myslím si, že mnohem míň, než nám přisuzují média.

11:30 Mnoho lidí se právě obává, že jakmile já bych se dostala do funkce, tak okamžitě takzvaně zavelím, že vystupujeme z vlády. Toto za prvé nejde a za druhé si to ani nepřeji, aby to tak fungovalo, nejsme ani strana jednoho muže, ani strana jedné ženy. Ráda bych, aby to případně, pokud se to má stát, rozhodlo naše celostátní fórum.

13:00 Já právě nesedím v té vládě a mám určitý jak nadhled, tak odstup a do nějaké míry samozřejmě i možnost, řekněme, nepotkávat tam všechny každý den. A tedy v případě například vyjednávání, tak je možné, že já mohu být trochu přísnější, trošku ostřejší. Do nějaké míry „takovéto“ „hodný a zlý policajt“ se dá dělat mnohem lépe, když jeden ten z vašich policajtů nesedí s těmi lidmi neustále v práci. - Takže Ivan Bartoš je měkký? - S tím nesouhlasím. - Není to ale spíš nevýhoda, že jste tak daleko? - Nejsem úplně tradicionalista, takže já si myslím, že bychom měli zkoušet a objevovat nové cesty toho, jak něco dělat. Kdybych byla ve Štrasburku, tak mě může někdo z vládních činitelů Pirátské strany zastoupit. - Kdo? Třeba Ivan Bartoš? - Velice pravděpodobně.

21:00 Již po těch eurovolbách tady budou krajské, senátní, a pak už se začneme chystat na sněmovní. Pokud bych byla předsedkyní, tak v té době budu velice intenzivně pracovat na tom, aby všechno proběhlo v rámci strany co nejpraktičtěji.

22:00 Byla bych i rozhodně proponent toho, aby se například na nějaké strategie nebo studie toho, jak to vnímají občané, uvolnily stranické prostředky. Protože nám škodí tyhle neustálé debaty „odejdete, neodejdete z vlády“. A my na ně nemámě konkrétní odpověď. - Takže byste si chtěla provést analýzy toho, za jaké situace a kdy případně by Piráti měli odejít z vlády? - Myslím si, že je úplně smrtelné to, že tyto strategie ještě nemáme, ano. Nebo ne tak detailní, jak bych si představovala. Jsou to nějaké červené linie nadesignované republikovým výborem při našem vstupu do té vlády, jsou poměrně mělké, takže já chci opravdu na datech založené strategie.

27:00 Kdo je nejslabší ministr ve vládě? - Já tam měla nějaká slova, kritiky vůči mnohým, když říkáte slabý. - Dokonce nejslabší. - Velkou medvědí službu této vládě, a to z hlediska její budoucnosti, z hlediska nespokojenosti občanů a z hlediska znovunástupu Andreje Babiše bohužel dělá pan Stanjura. Domnívám se, že to dělá především svými různými změnami výroků ohledně toho, jak to tedy bude s úsporným balíčkem. Hodně lidí ho nazývá krvavý kompromis. Je hodně krvavý. Domnívám se, že bolí mnoho občanů. O to víc by ta komunikace ale měla být velice precizně naplánovaná a ne, že po jednom přečtení nějakého jednoho dokumentu pan Stanjura vyjde před média, řekne, že to bude takto, aby pak všichni začali hasit požár, že ne, nebojte, takto to vlastně vůbec nebude. Je to pro mě slabý výkon. Neříkám, že z hlediska samotné práce na ministerstvu. (…) Ale tohle mu asi úplně neodpustím, protože se domnívám, že to jenom podporuje Andreje Babiše a jeho znovunástup.

29:00 Co Marian Jurečka? Měl by rezignovat po tom kritizovaném vánočním večírku, který probíhal na Ministerstvu práce a sociálních věcí v den střelby na filozofické fakultě v Praze a nebyl ani poté ukončen? - Už jsem slyšela několik verzí, což je možná ještě o to horší, je to opět nějak komunikačně nezvládnuté. Zároveň se ale nedomnívám, že to je nutně na rezignaci, je to věc nějaké politické etiky a morálky. Je to samozřejmě naprosto nevhodný přešlap, ale myslím si, že je na jeho voličích a voličích jeho strany, aby mu to případně dali najevo při příštích volbách.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované