Hlavní obsah

Hejtmani chvátají kvůli omikronu. Nečekají na vládu, testovat začnou dřív

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Antigenní test.

Reklama

Hejtmani se připravují na povinné testování od 17. ledna. Nakupují testy a někteří chtějí začít s testováním dříve, než plánuje vláda.

Článek

Plošné testování zaměstnanců, které připravila vláda Petra Fialy, odstartuje 17. ledna. Někteří hejtmani ale kvůli variantě omikron na toto datum čekat nechtějí.

„My jsme už minulý týden, a to mluvím ve vztahu k naší instituci, testy objednali. Už máme naskladněno nějakých 2,5 tisíce sad, našli jsme testy po 60 korunách. To odpovídá slibovanému státnímu příspěvku,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Testy budou pro zaměstnance úřadu. Kraj je zaplatí ze svého, později si je nechá proplatit od státu. Podle Kulhánka je ale s testováním třeba začít dříve než až v polovině ledna.

„Profesor Dušek prezentoval, co nás čeká v následujících dnech a týdnech, tak mi vychází, že 17. ledna vynaložíme extrémní množství finančních prostředků na něco, co už nebude mít žádnou vypovídací hodnotu. Protože v momentě, kdy se naplní scénář razantního nástupu omikronu v řádu desetitisíců případů denně, tak jakékoliv testování 17. ledna je bezpředmětné. Trasování v tu chvíli padá, protože se nedá zvládnout, a informace, že je někdo pozitivní je zcela zbytná,“ myslí si hejtman.

Testy si už zajistili po vlastní ose také na jihu Čech. Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba Seznam Zprávám řekl, že kvůli hrozbě omikronu nebudou čekat na druhou polovinu ledna.

„Začínat budeme už spíš příští týden, protože si myslím, že 17. ledna je dost pozdě. Příští týden budeme testovat na krajském úřadě a zřizovaných organizacích a nemáme problém se zajištěním testů,“ říká hejtman Martin Kuba.

Příští týden budeme testovat na krajském úřadě a zřizovaných organizacích a nemáme problém se zajištěním testů.
Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Moravskoslezský kraj má potřebné testy podle hejtmana Ivo Vondráka zhruba na jeden měsíc.

„Testovali jsme po celou dobu průběžně na bázi dobrovolnosti. V rámci společenské odpovědnosti platíme zatím z vlastních zdrojů. Nákupy integrujeme s příspěvkovými organizacemi a nakupujeme v rámci vlastního nákupního portálu. Testy mají v tuto chvíli k dispozici všichni, proto zahajujeme testování již od 10. 1. Od 17.1. očekáváme úhradu testů od státu a věříme, že díky Správě státních hmotných rezerv dále snížíme cenu testů,“ napsal v SMS zprávě hejtman Ivo Vondrák.

I Středočeský kraj si zatím testy platí ze svého a očekává, že budou proplaceny. „Co se týče testování 700 zaměstnanců kraje a příspěvkových organizací, nemáme zatím testy proplaceny jako ostatní. Jsme veřejná správa. Vysoutěžili jsme dodavatele a normálně testujeme v úřadu,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy středočeská hejtmana Petra Pecková.

Testy nakoupí do 17. ledna i Liberecký kraj a podle hejtmana Martina Půty bude na testování vše připraveno. Stejně jako ve Zlínském kraji. „Testovat začneme dle platného nařízení. Využijeme služeb externí zdravotnické firmy jako v jarních měsících v loňském roce. Počítáme přitom s finanční podporou státu,“ popsal přípravy hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Pětidenní karanténa

Vláda rozhodla o povinném testování zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností v tomto týdnu. Start až od 17. ledna stanovila proto, aby se na něj mohly samosprávy a firmy připravit.

„Všichni se budou testovat pomocí antigenních sebetestovacích sad. Testování probíhá dvakrát týdně nebo jednou za 3 až 5 dnů. Pokud antigenní test vyjde pozitivní, odchází pracovník do karantény, a to na pět kalendářních dnů. Tento systém bude nastavený dva týdny či tři týdny, zatím nevíme přesně, na jak dlouho, a to z prostého důvodu, že budeme monitorovat, jak se bude vyvíjet varianta omikron, jaký bude její nástup,“ oznámil tento týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Šéf Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek upřesnil, že bezpříznakoví pracovníci, kteří se po pozitivním antigenním testu ocitnou v karanténě, nebudou mít v covidovém certifikátu záznam o prodělání nemoci. Jako potvrzení o nákaze se uznává PCR test. Válek doplnil, že pokud člověk v karanténě začne mít příznaky, měl by vyhledat lékaře.

Reklama

Doporučované