Hlavní obsah

Je to vykonstruovaný proces, tvrdí Babiš. Politici jsou rádi, že rozhodne soud

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem na Čapím hnízdě. Snímek je z roku 2016.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Čeští politici reagují na aktuální obžalobu Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. „Je dobře, že to půjde před soud,“ shodují se. Podle Babiše jde o vykonstruovaný politický proces.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v několik let se táhnoucí kauze Čapí hnízdo. Mělo jít o zločin dotačního podvodu. Politici současné vládnoucí koalice to komentují jako jedinou cestu, jak se po takové době s kauzou vypořádat.

„Sněmovna vydala jasný signál, že o vině a nevině má rozhodnout soud. Toto vnímám jako první krok, který tuto kauzu, zatěžující dlouhodobě Českou republiku, dovede do pravomocného rozhodnutí,“ napsal Seznam Zprávám ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Babiš si to nemyslí. „Dneškem se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces,“ sdělil ČTK Babiš. U soudu chce prokázat, že nic trestného neudělal.

Babiš: Je to pseudokauza

Babiš podání žaloby „u 15 let staré pseudokauzy“ považuje za zcela zjevný účelový pokus o jeho kriminalizaci. „Nebýt v politice, nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena,“ uvedl. „Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu,“ dodal.

Slova Babiše o politickém procesu rozezlila předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného. „Slova Andreje Babiše o politickém procesu jsou nehorázná. Andrej Babiš zjevně o politických procesech například 50. let nic neví, jinak by něco podobného ani nevyslovil,“ uvedl Výborný.

K případu se krátce vyjádřil i Babišův nástupce v premiérském křesle. „Pro všechny bude dobře, když cela kauza dospěje k nějakému rozhodnutí. Komentovat probíhající řízení nebudu, důvěřuji nezávislým soudům,“ vzkázal Seznam Zprávám premiér Petr Fiala (ODS).

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) si myslí, že běžný občan už by měl soud dávno za sebou. „Věřím, že se Andrej Babiš ve spravedlivém procesu dobere pravdy. Viděl jsem jako člen mandátového a imunitního výboru spis a jsem přesvědčený, že jakýkoli běžný občan by měl už v této věci dávno po procesu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podle předsedy zahraničního výboru Marka Ženíška z TOP 09 je zásadní dotahovat věci až do konce a toto je jediná cesta, jak se z kauzy Česko může po letech vyhrabat. „Je dobře, že to půjde k soudu a ten rozhodne,“ uvedl Ženíšek.

Co na to morální kodex člena ANO?

Na trestní stíhání reaguje i morální kodex hnutí ANO.

Bod 10 kodexu doslova zní: „Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí.“

Babiše se to ovšem netýká, kauza se datuje do let, kdy ještě ve veřejné funkci nebyl.

Kodex hnutí ANO se v tomto konkrétním bodě v minulosti už měnil. Původně byl člen ANO nucen na funkce a členství rezignovat, pokud čelí trestnímu stíhání. To se v roce 2017 změnilo na rezignaci až v případě obžaloby z trestného činu a stanutí před soudem. Popsala to třeba iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

„V kauze Čapí hnízdo je zcela nezbytné, aby vynesl rozsudek nezávislý soud. Jen tak budeme konečně vědět, zda šlo o porušení zákona, či nikoliv. Proto rozhodnutí státního zástupce vítám, byť to trvalo déle, než by bylo záhodno,“ okomentoval pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Jeho stranický kolega, europoslanec Jiří Pospíšil, informaci na svém twitteru okomentoval v nadsázce. „Tak už má alespoň heslo pro svou prezidentskou kampaň: Andrej Babiš – Váš obžalovaný kandidát na prezidenta!“

„Očekávám klasickou kanonádu slov jako účelovka, kampaň, všeci kradnú,“ přidal se jeho kolega z europarlamentu, lidovec Tomáš Zdechovský.

Pan poslanec Babiš má dneska teda den. Nejdřív přijde o dotace na tousťák a teď ho ještě obžaluje státní zástupce za Čapí hnízdo. Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal!
Ivan Bartoš, ministr, předseda Pirátů

Podle předsedy SPD Tomio Okamury se konečně uleví všem stranám. „O vině či nevině musí rozhodnout soud a platí ‚padni, komu padni‘. Myslím, že se uleví všem stranám, když bude v této věci konečně jasno,“ uvedl Okamura.

Pro místopředsedu hnutí ANO a bývalého Babišova kolegu z vlády, poslance Karla Havlíčka, je celá kauza pochybná a poslední roky záměrně uměle natahovaná. „Podle mého názoru je za postoupením věci soudu alibismus a snaha zbavit se starosti a přehodit odpovědnost za rozhodnutí na soud,“ napsal redakci Seznam Zpráv Havlíček.

Foto: Profimedia.cz

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Zmínil také reakce zástupců vládnoucí pětikoalice, kteří dnešní obvinění různě glosovali. „Mají dlouhodobý zájem na tom, aby pan Babiš zmizel z politiky. Vinu či nevinu ale naštěstí neurčují politici, média ani sociální sítě, ale jen soud. Věřím, že ten vše objektivně posoudí,“ dodal.

„Pan poslanec Babiš má dneska teda den. Nejdřív přijde o dotace na tousťák a teď ho ještě obžaluje státní zástupce za Čapí hnízdo. Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal!“ reagoval ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Uvedl, že Andrej Babiš dostane možnost obhájit sebe a své činy před nezávislým a spravedlivým soudem. „Jakékoliv další komentáře ze strany politiků na toto téma jsou v tuto chvíli zbytečné,“ dodal.

Andreje Babiše je možné v kauze stíhat. Jeho kolegové poslanci ho k trestnímu stíhání vydali na začátku března.

Reklama

Doporučované