Hlavní obsah

„Jste zlý člověk.“ Pekarová čelila kritice opozice. Odvolání ustála

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Předsedkyně Poslanecké sněmovny čelí snaze o odvolání ze strany opozice. Hnutí ANO jí už dříve slíbilo „uličku hanby“. Odvolat se ji nepodařilo.

Článek

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD se v úterý večer pokoušeli odvolat předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Už dříve předsedkyně poslaneckého klubu ANO přiznala, že proti pohodlné koaliční většině 108 hlasů nemají opoziční hnutí šanci, ale že i tak si Pekarová „musí projít tou uličkou hanby“.

Pekarovou nakonec poslanci koalice podrželi. Pro její odvolání bylo jen 72 opozičních poslanců.

Musela si vyslechnout i řadu osobních invektiv. Od poslance ANO Milana Brázdila například to, že je zlý člověk, i proto, že když dělal s kolegy u společného oběda vtípky, Pekarová se nezasmála. „S kolegy jsme jednou s vámi seděli u oběda a dělali jsme vtípky, a vy jste se vůbec neusmála. Pro mě jste zlý člověk. Sebrala jste mi výkon mandátu, když jste mě nenechala mluvit,“ pustil se do ní Brázdil.

Za to ho okřikl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který se označil za doyena Sněmovny a řekl, že taková slova jsou pro něj nepřijatelná. „Mám pocit, že toho nejste schopen, ale za svá slova byste se měl omluvit,“ řekl Brázdilovi.

Omluvil se za něj nakonec poslanec Aleš Juchelka. „Také jsem byl k paní předsedkyni kolikrát ostrý a kritický. Neměli bychom být osobní, osobně útoční, s tím já plně souhlasím, a proto se vám jako místopředseda klubu ANO omlouvám,“ řekl.

Uličku hanby, jak tento bod nazvala, odstartovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která Pekarové doporučila, aby někdy sestoupila od předsednického pultu. „Aby se zkusila setkat s někým jiným než s členy či voliči TOP 09,“ uvedla Schillerová.

Opozice Pekarové vytýkala zejména nedávnou schůzi, kdy poslanci desítky hodin hlasovali o snížení výše valorizace důchodů. Vedení Sněmovny po vyhrocené debatě omezilo dobu řečnění i politikům s přednostním právem.

„Dá se dohledat, že okřikuji a vedu ke kázni a dodržování řádu a pravidel opravdu každého z poslanců, ať z koalice, tak z opozice,“ uvedla Pekarová a opozici naopak zkritizovala za to, že při schvalování důchodové novely to byli její poslanci, kdo gradoval atmosféru.

Poslanec Richard Brabec (ANO) si při kritice Pekarové rovněž neodpustil osobní invektiva, když ji označil za člověka, kterému chybí lidská zralost. „Tohle by se za Vondráčka nestalo,“ uvedl s odkazem na předchůdce Pekarové Radka Vondráčka z ANO.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura o předsedkyni Sněmovny řekl, že „její zapálenost je srovnatelná možná tak se svazáky 50. let“.

Reklama

Doporučované