Hlavní obsah

Kauza Balák naštvala poslance. Chce vzít lánským lesům desítky milionů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman letos v únoru pověděl poslancům svůj názor na státní rozpočet.

Reklama

Prezidentská kancelář by mohla přijít v rozpočtu o další desítky milionů. Lidovecký poslanec navrhuje pokrátit rozpočet na provoz lánské lesní správy. Měla by podle něj peníze spíš generovat, než polykat.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

O další desítky milionů korun by mohl přijít rozpočet prezidentské kanceláře. Lidovecký poslanec Šimon Heller připravuje jeho další pokrácení.

Chce se zaměřit především na financování Lesní správy Lány, kterou i nadále vede pravomocně odsouzený a posléze rychle omilostněný Miloš Balák. Lánská lesní správa má pro letošní rok navržené výdaje skoro 45 milionů korun.

„Ty dostává z veřejných peněz. A stále ji řídí pan Balák. Dáváme tyto peníze někomu, o kom víme, že je loupežník a manipuluje se zakázky,“ říká Heller. A dodává, že matematika je úplně jednoduchá: „Když spravujete 3 tisíce hektarů, tak byste měli generovat zisk zhruba 10 milionů korun, a ne ještě natahovat ruku ke státu a nechat si dávat dalších 44 milionů,“ vysvětluje.

Ponížení kapitoly poslanec připravuje na nejbližší možný termín, hotový by měl být ještě v průběhu dubna. „Včera bylo pozdě. Budu se pro návrh snažit najít co nejširší podporu, aby měl šanci projít,“ věří poslanec.

Seznam Zprávy požádaly o reakci také prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten nechal dotaz bez odpovědi, Seznam Zprávám neodpovídá dlouhodobě.

Příští rozpočtový výbor ve Sněmovně zasedne za tři týdny. Jeho členové doporučí, zda by se rozpočet Hradu měl snížit o zmiňovaných 45 milionů, zůstat na stejné hladině, nebo se v něm bude škrtat ještě víc.

„Je totiž i otázkou, do jaké míry snížit rozpočet i v dalších specifických ukazatelích, jako jsou třeba pohádkové odměny pana kancléře nebo kamarádů pana prezidenta,“ naráží Heller na nedávno zveřejněné odměny pracovníků hradní kanceláře.

Vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář si totiž loni přišel na odměnách na půl milionu čistého, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si pak na odměnách v čistém vydělal 177 tisíc korun.

Prezidentská kancelář už o nějaké miliony na provoz v letošním roce přišla. Snížení rozpočtu bylo součástí většího balíku škrtů spolu s Poslaneckou sněmovnou, Senátem či Nejvyšším kontrolním úřadem. V rámci šetření Hrad přišel o 22 milionů korun.

Což oproti dřívějším proklamacím současných vládních politiků byla spíš kosmetická úprava. Hrad tak bude letos hospodařit s 398 miliony oproti 420 milionům, které navrhoval ještě kabinet Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované